Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ (άρθρο της εφημερίδας ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ)


Με εισβολή στα εδάφη της Συρίας απειλεί η Τουρκία

 Μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις  - Στα χαρτιά οι συμφωνίες

της ιμπεριαλιστικής διπλωματίας ΗΠΑ - Ρωσίας
Μερική «παύση εχθροπραξιών» στα χαρτιά και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές συμφώνησαν μετά από διαπραγματεύσεις στο Μόναχο, οι υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», που συναντήθηκαν σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν την επανάληψη των ενδο-συριακών έμμεσων διαπραγ­ματεύσεων στις 25 Φλεβάρη στη Γενεύη.

Ωστόσο, η συμφωνία «παύσης πυρός», όπως επισημάνθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέχει μακράν από μία συμφωνία εκεχειρίας. Αφενός γιατί παραμένουν οι διαφωνίες με­ταξύ εταίρων και αντιπάλων που συγκροτούν την 20μελή «Δι­εθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας» πάνω στο ποιές αντικαθεστωτικές οργανώσεις είναι τρομοκρατικές, αφετέρου γιατί η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στα­ματήσει τις αεροπορικές επι­δρο­μές κατά τζιχαντιστών του «Ισ­λαμικού Κρά­τους» και του «Με­τώπου Νούσρα», οπουδήποτε αυ­τοί βρίσκονται, ιδιαίτερα στη βό­ρεια επαρχία Χαλέπι, στην ο­ποία συριακός στρατός και Κούρδοι μαχητές της Συρίας προελαύνουν καθημερινά έναντι τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών.
Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί, φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, 'Ασ­τον Κάρτερ, με ομολόγους του από 25 εκ των στενότερων «συμμάχων» των ΗΠΑ στο συνασπισμό κατά, υποτίθεται, του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Ο Κάρτερ δήλωσε ότι υπήρξε γενική αποδοχή σε ένα «νέο αμερικανικό σχέ­διο επιτάχυνσης των τρόπων αντιμετώπισης των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ». Προέβλεψε «α­πτά κέρδη» στη μάχη κατά των τζιχαντιστών εντός του Μάρτη και ανήγγειλε τη συνδιάσκεψη στρατιωτικών αξιωματούχων της «συμ­­­μαχίας» των ΗΠΑ στα μέσα του επόμενου μήνα στη Φλόριντα στο στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρα­­­­­τού.
Σε άλλο σημείο ο Κάρτερ είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να ενταχθεί και το ΝΑΤΟ ως «πλήρες μέλος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους» και να αναλάβει ρόλο κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το θέ­μα, πρόσθεσε, «θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες».
Απέφυγε να αναφερθεί στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Ε­μιράτων για την αποστολή και α­νάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, δήθεν κατά των τζιχαντιστών, κάτι που δεν έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προειδοποίησε ότι τυχόν ανάπτυξη ξένων χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Συρία θα σημάνει ολοκληρωτικό και μακροχρόνιο πόλεμο, εκτιμώντας ότι όλοι θα πρέπει να κάτσουν να βρουν μία λύση στον πόλεμο της Συρίας μέσω διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση και όχι στον τερματισμό ενός πολέμου.
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες οξύνεται, ακόμη πιο επικίνδυνα, η σύγκρουση στη Συρία και ειδικότερα στη βόρεια μεθόριο της χώρας με την Τουρκία, έπειτα από την επίθεση που ξεκίνησε  με πυρά πυροβολικού η Τουρκία, κατά των Κούρδων μαχητών της Συρίας των δυνάμεων «YPG» και του συριακού στρατού στην επαρχία Χαλεπίου, γύρο από την πόλη Α­ζάζ και στα περίχωρα. Στην ίδια επαρχία, μαχητές των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας» που συγκροτούν Κούρδοι μαχητές και Άραβες σύμμαχοί τους, ανακατέλαβαν σχεδόν όλη την πόλη Ταλ Ριφαάτ και το παρακείμενο χωριό Κφαρ Νάσεχ, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το 14% του συριακού εδάφους (από το 9% που είχαν το 2012). Βασικός στόχος των Κούρδων μαχητών θεωρείται  η εδαφική συνέχεια ανάμεσα στα τρία καντόνια Αφρίν, Κομπανί (της επαρχίας Χαλέπι) και Τζαζιρέ (της επαρχίας Χασάκε), ώστε μεσοπρόθεσμα να επιχειρηθεί η δημιουργία μιας αυτόνομης Κουρ­­­­­­δικής οντότητας, με πρότυπο το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, κάτι που  προκαλεί «νευρικό σοκ» στην Άγκυρα, που βλέπει  οι εξελίξεις στο συριακό ζήτημα στρέφονται σε βάρος της. Η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται με φόντο τα σχέδια αεροπορικής ή και χερσαίας επέμβασης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δικαιολόγησε την επίθεση του πυροβολικού στο συριακό έδαφος λέγοντας ότι γίνεται για να υπερασπίσει τα τουρκικά συμφέροντα.
Προειδοποίησε πως θα συνεχίσει «να ανταποδίδει τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών της Συρίας», των δυνάμεων «YPG», σε περίπτωση που συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ. Διέψευσε ότι η Τουρκία εισέβαλε ή διατηρεί (προς το παρόν) χερσαίες δυνάμεις στη Συρία. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός «πολύ αποφασιστικού» τουρκικού «ανταποδοτικού χτυπήματος», ισχυριζό­μενος πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει «τη διεθνή κο­ι­νότητα μόνο με δύο επιλογές: Είτε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος».
Η όξυνση του πολέμου στη Συρία με την εμπλοκή της Τουρκίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που κατήγγειλε τις «κατάφωρες» τουρκικές επιθέσεις, με επιστολή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ε­ξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει «μία κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» σε σχέση με την «προκλητική επίθεση» της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι εξαπολύθηκαν μαζικά πυρά «σε συριακές κοινότητες που βρίσκονταν υπό την κατοχή τρομοκρατών και πρόσφατα ανακτήθηκαν από κουρδικές και συριακές δυνάμεις».
Ο ίδιος κατήγγειλε την Άγκυρα ότι με τη στάση της στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και τη ροή νέων μισθοφόρων προς ενίσχυση οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα», όπως το «Μέτωπο Αλ Νούσρα».
Μέσα σε αυτό το τοπίο σύνθετων και πολυεπίπεδων εξελίξεων εμφανίζεται, ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, η Σαουδική Αραβία, η οποία σε συνεργασία με άλλες σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου επιδι­ώκουν την προώθηση της εμ­πλοκής τους στη Συρία, προετοιμάζοντας σχέ­δια χερσαίας ε­πέμβασης με πρό­σχημα τη δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κρά­τους» που είναι και δημι­ουρ­γήματά τους.
Ηδη, ανα­φέρθηκε ότι σαουδαραβικά μαχη­τικά προσγειώθηκαν στην τουρκική ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ ενώ ο Σαουδάραβας υ­πουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δεν έκρυψε ότι ενδέ­χεται να αναπτυχθούν σαουδαραβικές «ειδικές» δυνάμεις στο πλαί­σιο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Αυτά ενώ στη βόρεια Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις από 20 μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη «ισλαμική στρατιωτική συμμαχία», υπό την κωδική ονομασία «Κεραυνός του Βορρά».
Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται με τις προετοιμασίες για επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας όπως και τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣ