Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Σοβαρή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ


      Σοβαρή κλιμάκωση ενός οικονομικού εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες συνιστά η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τράμπ, να επιβάλλει δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα προς τις ΗΠΑ.
Ακόμα και όταν η απόφαση αυτή ήταν στο επίπεδο των προθέσεων, και μόνο η εξαγγελία της ήταν αρκετή για να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και αναταράξεων.
     Εδώ και δέκα μέρες προκλήθηκε ένας πυρετός προετοιμασιών, δηλώσεων, ανακοινώσεων για τα επιτελεία της οικονομικής διαχείρισης από τις υπόλοιπες θιγόμενες χώρες από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τράμπ, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις ακόμα και μέσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, που εκφράστηκε με την παραίτηση του βασικού οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κόν, ο οποίος διαφώνησε με τις προθέσεις για τους δασμούς, εκφράζοντας φόβους για τον σε εξέλιξη εμπορικό πόλεμο.

    Η πλευρά Τράμπ έθεσε το ζήτημα των δασμών ως θέμα «εθνικής ασφάλειας», ενώ όλα τα βασικά στελέχη από την ΕΕ, με παραπλήσιες δηλώσεις αντέκρουσαν πως η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στην λήψη ανάλογων αντίμετρων. Μάλιστα από πηγές της ευρωπαϊκής επιτροπής και από τα πλέον επίσημα χείλη, αναφέρθηκαν σειρά προϊόντων και αγαθών από τα εισαγόμενα στην ΕΕ από τις ΗΠΑ, για τα οποία και ως απάντηση θα επιβληθούν ανάλογοι δασμοί.
    Ο Μοσκοβισί στο ενδεχόμενο να υπογράψει ο Τράμπ το βράδυ της προχθεσινής μέρας την απόφαση για την επιβολή δασμών, απείλησε νωρίτερα την ίδια μέρα με προσφυγές στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, ενώ η λίστα των προϊόντων για τα οποία απειλούν με ανάλογους δασμούς οι Ευρωπαίοι ανέρχονται σε ένα ύψος που ξεπερνά 2,8 δις ευρώ.
    Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά των ιθυνόντων για λογαριασμό των Κινέζων καπιταλιστών, αφού τα μέτρα των ΗΠΑ, που εκτός από τον χάλυβα έχουν στο στόχαστρο και άλλα από τα εισαγόμενα αγαθά από την ανερχόμενη οικονομικά Κίνα κυρίως στους τομείς της ένδυσης υπόδησης. Σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι καπιταλιστές εμφανίζονται έτοιμοι να περιορίσουν δραστικά τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ γεωργικών προϊόντων.
    Ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις βασικές και ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές χώρες και η αναμενόμενη κλιμάκωσή της στον εμπορικό τομέα, είναι μια ακόμα έκφραση ενός αδυσώπητου μεταξύ τους ανταγωνισμού για την οικονομική ηγεμονία, είναι ένα ακόμα δείγμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που ειδικά μετά την ηγεσία στις κυβερνητικές ευθύνες των ΗΠΑ των πιο αντιδραστικών τμημάτων του αμερικάνικου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που εκφράζονται μέσα από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.
    Ο παροξυσμός των επεισοδίων των απειλών για επιθέσεις ανάφλεξη σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η ανοιχτή πρόσκληση για πραξικοπήματα, ο οικονομικός και εμπορικός ανταγωνισμός που εντείνεται, σκορπούν τις στάχτες των θεωριών της παγκοσμιοποίησης και επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως η συνεργασία και η ειρήνη μεταξύ των ιμπεριαλιστών είναι πρόσκαιρη, ενώ ο ανταγωνισμός τους μόνιμος και σταθερός.