Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 6 ΜΑΗ

redflag (1)

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ -Πανεργατικός αγώνας ενάντια στο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει πείνα, πόλεμο, θάνατο

Προσυγκέντρωση του Μ-Λ ΚΚΕ την Πέμπτη 6 Μάη στις 11 πμ στην Ομόνοια

Μέσα σε πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες η εργατική τάξη θα γιορτάσει φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά. Βουλιαγμένο σε παρατεταμένη κρίση, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει βγάλει τα πιο άγρια και επιθετικά εκμεταλλευτικά δόντια του απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς. Τα μέτρα τής όλο και βαθύτερης οικονομικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η τεράστια διόγκωση της ανεργίας, η καταστροφή των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων έχουν γίνει ο σιδερένιος κανόνας που επιβάλλει το κεφάλαιο για να διασώσει και αυξήσει τα κέρδη του μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία, που συνεχίζει να προκαλεί εκατόμβες θανάτων εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων για τη δημόσια υγεία, έχει μετατραπεί παγκόσμια σε μύλο που αλέθει τα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα και, ταυτόχρονα, σε ευκαιρία θησαυρισμού των κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών και πολυδυσεκατομμυριούχων.


Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνταράσσει τις παγκόσμιες αγορές, προκαλεί ανακατανομές ισχύος και οξύνει τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις και επεμβατικές δραστηριότητες: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ με το γαλλογερμανικό άξονα εμπλέκονται σε ένα κουβάρι εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με οικονομικές πιέσεις, κυρώσεις, απειλές, προκλήσεις και κινητοποιήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.Μέσα σε πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες η εργατική τάξη θα γιορτάσει φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά. Βουλιαγμένο σε παρατεταμένη κρίση, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει βγάλει τα πιο άγρια και επιθετικά εκμεταλλευτικά δόντια του απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς. Τα μέτρα τής όλο και βαθύτερης οικονομικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η τεράστια διόγκωση της ανεργίας, η καταστροφή των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων έχουν γίνει ο σιδερένιος κανόνας που επιβάλλει το κεφάλαιο για να διασώσει και αυξήσει τα κέρδη του μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία, που συνεχίζει να προκαλεί εκατόμβες θανάτων εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων για τη δημόσια υγεία, έχει μετατραπεί παγκόσμια σε μύλο που αλέθει τα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα και, ταυτόχρονα, σε ευκαιρία θησαυρισμού των κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών και πολυδυσεκατομμυριούχων.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνταράσσει τις παγκόσμιες αγορές, προκαλεί ανακατανομές ισχύος και οξύνει τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις και επεμβατικές δραστηριότητες: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ με το γαλλογερμανικό άξονα εμπλέκονται σε ένα κουβάρι εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με οικονομικές πιέσεις, κυρώσεις, απειλές, προκλήσεις και κινητοποιήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ -βλέποντας να χάνει έδαφος η πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο σκηνικό- εντείνουν την σύγκρουσή τους με την Κίνα και τη Ρωσία, αναθερμαίνοντας ανησυχητικά εστίες στρατιωτικής έντασης στην Ουκρανία και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και εντείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και τη δράση του ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εμπλέξει επικίνδυνα τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην περιοχή, θέτοντας τον εθνικό χώρο κυριαρχίας της Ελλάδας στη διάθεση των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, συμμετέχοντας εκτεταμένα σε πολεμικά γυμνάσια και ασκήσεις τους. Διακηρύσσει και εφαρμόζει μια πολιτική μεγαλύτερης εξάρτησης από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ξεκινά από την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ -με την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων και της «Αμυντικής Συμφωνίας»- και φτάνει μέχρι την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών τους.

Πάνω σε αυτήν την πολιτική της υποτέλειας επιχειρεί να στηρίξει την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα, η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία να διαιωνίζεται και να διευρύνεται, το Κυπριακό να έχει μπει σε ράγες ανοικτά διχοτομικές και να στρώνεται το έδαφος των συμβιβασμών και των υποχωρήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

***

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει σπρώξει ραγδαία τα εργατικά και λαϊκά στρώματα μέσα σε μια καταθλιπτική ζωή όπου ο κίνδυνος για την υγεία και ο θάνατος συμβαδίζουν με τη μαζική οικονομική καταστροφή τους και τη στέρησή τους από βασικές δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες. Μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας δεν θέλησε επίμονα να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσει σε επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών μονάδων, να μεριμνήσει για μαζικά τεστ και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να οργανώσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον εμβολιασμό για να προφυλάξει τη δημόσια υγεία. Με καθυστερημένη, πενιχρή, πετσοκομμένη οικονομική στήριξη ή και με καμία οικονομική στήριξη αντιμετώπισε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες που έμειναν χωρίς δουλειά.

Στα χέρια της η αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε μέσο λαϊκού εκφοβισμού, αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων και κλιμάκωσης της αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής, για να εξουδετερωθούν εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις σε νομοθετήματα που ξηλώνουν εργατικά, λαϊκά και νεολαιίστικα δικαιώματα. Αναστολές συμβάσεων εργασίας, πλατιά εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, τηλεργασία, απλήρωτη εργασία, καταπάτηση του δικαιώματος των εργατικών αδειών μαζί με νόμους για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, για αντιεκπαιδευτικές νομοθετικές αλλαγές κ.ά. είναι η μακριά αλυσίδα μέτρων που η κυβέρνηση βιάστηκε να προωθήσει, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας, με στόχο να επιβάλει ένα εργασιακό τοπίο «παράδεισο» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Πάνω σε αυτό το τοπίο ερήμωσης από εργατικά δικαιώματα που συμπορεύεται με τις ιδιωτικοποιήσεις -εκποίηση του εθνικού πλούτου στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Πάνω σε αυτή την οικονομική πολιτική που προωθείται με τη διαρκή επιτήρηση και αξιολόγηση της ΕΕ και θα έχει τώρα τη χρηματοδοτική μορφή του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης». Πάνω σε αυτή την πολιτική που, ουσιαστικά, αποτελεί ένα νέο μνημόνιο με «προαπαιτούμενα» νέες εξοντωτικές αντεργατικές και αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» θέλει να κτίσει η κυβέρνηση της Δεξιάς την «οικονομική ανάπτυξη» που επαγγέλλεται.

Στην κορυφή αυτών των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται το νομοσχέδιο για το εργατικό ωράριο, την τηλεργασία και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που ετοιμάζεται άμεσα να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ενώ επακολουθεί και νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Το κυβερνητικό εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο επιδιώκει να γκρεμίσει ό,τι απομένει όρθιο ακόμα από το εργατικό οκτάωρο, από την πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, από τη σταθερή και πλήρη εργασία, από την πληρωμή της υπερεργασίας και της υπερωρίας, από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, από το δικαίωμα τα συνδικάτα να αποφασίζουν με τις συνελεύσεις τους για τις απεργίες και άλλες δράσεις τους, από το δικαίωμα συμμετοχής τους στην απεργία και το δικαίωμα εργατικής περιφρούρησης της απεργίας, από το δικαίωμα το κράτος να μην αναμιγνύεται στη λειτουργία των συνδικάτων.

10ωρη και 12ωρη ημερήσια εργασία, 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρίες, μεγάλη αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών, εργασία και το Σαββατοκύριακο, μερική και εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, επιβολή του τρόπου και των ωρών εργασίας του εργαζόμενου με ατομική σύμβαση εργασίας, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία για τη λήψη αποφάσεων, απαγόρευση, ουσιαστικά, του δικαιώματος περιφρούρησης της απεργίας, υποχρεωτικό προσωπικό ασφαλείας στην απεργία που ουσιαστικά θα την ακυρώνει, έλεγχος του μητρώου μελών των σωματείων από το υπουργείο Εργασίας είναι το πακέτο αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» που θέλει να δωρίσει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

Αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα πρέπει σύσσωμα η εργατική τάξη με την άμεση αγωνιστική κινητοποίησή της να το αποτρέψει. Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει μέρα μιας σημαντικής πανεργατικής μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

***

Το προηγούμενο διάστημα, παρά τη βάρβαρη κατασταλτική και τρομοκρατική δραστηριότητα της αστυνομίας και τις χουντικού τύπου αποφάσεις που απαγόρευσαν διαδηλώσεις, παρά το ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είτε συνέπλευσε με τα μέτρα της είτε «προσαρμόστηκε» σε αυτά («συμβολικές παρεμβάσεις»), οι φοιτητές και εργαζόμενοι έδωσαν μάχες αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα και έσπασαν αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις.

Αυτή η αγωνιστική αντίσταση είναι ανάγκη τώρα να αναπτυχθεί και να ξεδιπλώσει ένα ευρύ, μαζικό αγώνα με πρώτο στόχο να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο και με τα αιτήματα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανατροπής των αντεργατικών μέτρων που έχουν περάσει.

Για το σκοπό αυτό, καθώς η 1η Μάη συμπίπτει φέτος με την παραμονή του Πάσχα και μετατίθεται ο γιορτασμός της, επιβάλλεται να οργανωθεί και να γιορτασθεί σε μέρα που να εξασφαλίζει τη μαζικότερη δυνατότερη συμμετοχή των εργαζομένων. Η άφαντη για πολύ καιρό ηγεσία της ΓΣΕΕ έσπευσε να τορπιλίσει αυτήν την προσπάθεια. Παρά την προηγηθείσα απόφαση της AΔΕΔΥ να γιορτασθεί η Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη, με απόφασή της καλεί σε γιορτασμό την Τρίτη 4 Μάη και έρχεται να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ, μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αποφασίσουν τον αγωνιστικό-ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 Μάη (Προσυγκέντρωση του Μ-Λ ΚΚΕ στις 11 πμ στην Ομόνοια).

Τη μέρα αυτή σε όλη την Ελλάδα η εργατική τάξη καλείται να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις και να εκδηλώσει τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη της, να προβάλει και διεκδικήσει τα επίκαιρα αιτήματα της.

Δυναμώνουμε τη μαζική εργατική-λαϊκή πάλη για:
► Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας και των μνημονίων
► Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους – Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση των μισθών και των συντάξεων – Στήριξη των άνεργων – Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση
► Λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας – Δημόσια δωρεάν Υγεία
► Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων – Δημόσια δωρεάν Παιδεία
► Απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων
► Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
► Έξω ΗΠΑ-Βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ
► Δουλειά – Δημοκρατία – Ειρήνη -Εθνική Ανεξαρτησία – Σοσιαλισμό