Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Αριστερή Πρωτοβουλία με αισιοδοξία στη μάχη των δημοτικών εκλογών στην Ηλιούπολη

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΦΗ
Σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι εκλογές αυτές γίνονται κάτω από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, κάτω από το καθεστώς των βάρβαρων πολιτικών των μνημονίων και της υποδούλωσης της χώρας στα αρπακτικά των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι φανερό ότι το πολωτικό κλίμα που θα επικρατήσει θα επηρεάσει σοβαρά και το κλίμα των λεγόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η δημοτική κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στην Ηλιούπολη αποφάσισε να βρεθεί και πάλι στην εκλογική μάχη, επιδιώκοντας να δώσει το δικό της στίγμα και τις δικές της θέσεις τόσο στα δημοτικά πράγματα όσο και στα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους άνεργους και γενικά όλους αυτούς που σήμερα συντρίβονται απ’ την κυβερνητική πολιτική.
Είναι αλήθεια ότι το καθεστώς που σήμερα λειτουργούν οι δήμοι, κάτω απ’ την μπότα του μνημονίου και τη θηλιά του νό­μου  “Καλλικράτης” είναι ασφυκτική. Οι πρωτοφανείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, οι τραγικές μειώσεις των εργαζομένων στις δομές των δήμων, η διάλυση των κοινωνικών δομών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πρόνοια και τόσα άλλα, έχει υποβαθμίσει δραματικά τον ρόλο των δήμων, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε μεταφορείς της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή σε κολαούζους της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ο ρόλος του νόμου “Καλλικρά­της” ήταν καταλυτικός. Συνέχισε τον ολισθηρό κατήφορο που είχε χαράξει ο νόμος του “Καποδίστριας” με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Τα σημερινά αδιέξοδα είναι τόσο μεγάλα που τα ομολογούν ακόμα και οι ίδιοι οι θιασώτες του «Καλλικράτης». Αρκεί να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων έχει μειωθεί κατά 50% απ’ την περασμένη χρονιά, κατά την οποία ήταν επίσης σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τον προπερασμένο χρόνο. Την ίδια ώρα σημαντικοί τομείς της δράσης των δήμων όπως η καθαριότητα και το πράσινο, φυτοζωούν αφού περιμένουν συμβασιούχους των 2 ή 3 ή 5 μηνών για να λειτουργήσουν. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Όλες αυτές οι δομές βαδίζουν ταχύτατα προς την ιδιωτικοποίηση  μαζί  με την καθαριότητα και τη φύλαξη των σχολείων.
Εκτός όμως απ’ τη γενική κατάσταση που διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν και σημαντικές ευθύνες σε διάφορες δημοτικές πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των εξελίξεων. Πρώτα απ’ όλα την κεντρική ευθύνη έχει η παράταξη της σημερινής δημοτικής αρχής που στηρίχθηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ, και που όχι μόνο αποδέχθηκε την εφαρμογή του «Καλλικράτης», αλλά αποτέλεσε ένθερμο υποστηρικτή του, αφού άλλωστε ο δήμαρχος με ιδιαίτερο κομπασμό δήλωνε τα πρώτα χρόνια υπερήφανος για το νόμο αυτόν. Σήμερα, βέβαια, αρχίζει και μουρμουρίζει βλέποντας τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί στο δήμο. Αλλά και η παράταξη Νέα Δημοτική Κίνηση, που στηρίχθηκε απ’ τη Ν.Δ., αδυνατούσε να συγκροτήσει ένα στοιχειωδώς αντιπολιτευτικό λόγο, και ήταν συνεχώς σε πολιτική ομηρεία εξ’ αιτίας σοβαρών παραλείψεων από στελέχη της που ήταν υπεύθυνοι στο δήμο την περασμένη θητεία. Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης έδρασαν με έναν απόλυτα αγκυλωμένο τρόπο δράσης, στη λογική του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, αρνούμενες ουσιαστικά κάθε μετωπική δράση και ανάγοντας όλα σχεδόν τα ζητήματα στο πρόγραμμα της «λα­ϊκής εξουσίας- λαϊκής οικονομίας». Τέλος οι δυνάμεις που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγαν απ’ τη γενική διαχειριστική αντίληψη που διαμορφώνει το κόμμα αυτό ανεβάζοντας τους τόνους όχι στην κινηματική δράση, αλλά στις εκλογικές αυταπάτες που καλλιεργούν ειδικά το τελευταίο διάστημα.  
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ.
   Στις περασμένες δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατάφερε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο στο δημοτικό συμβούλιο. Με δεδομένο ότι η δημοτική μας κίνηση δεν είχε τα «φανταχτερά» ονόματα που συνήθως συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους, αποτέλεσε έκπληξη για τα δεδομένα της πόλης η επιτυχία μας αυτή. Για μας η επιτυχία αυτή έβαλε πρόσθετα καθήκοντα και μας δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες.
Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης μας και να τοποθετηθούμε και αυτοκριτικά για την πορεία μας. Κεντρικός  στόχος της δράσης μας ήταν η σύνδεση ανάμεσα στις παρεμβάσεις μέσα στο συμβούλιο με τη δράση μας έξω απ’ αυτό.  Συγκεκριμένα δώσαμε μια σοβαρή μάχη για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, προσπαθώντας να συμβάλουμε στην κινητοποίηση των γονιών και των εκπαιδευτικών τόσο στους δρόμους όσο και στο δημοτικό συμβούλιο. Παρά την σημαντική όμως δράση, όχι μόνο της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, τελικά η μάχη αυτή χάθηκε με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να συγχωνευθούν και να χαθούν πολλές οργανικές θέσεις, αλλά και να υποβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Σημαντική ήταν επίσης η παρέμβαση για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, τους συμβασιούχους και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων στο δήμο. Είναι όμως αλήθεια ότι τα κέρδη ήταν πάρα πολύ λίγα, αφού η μνημονιακή  κυβερνητική πολιτική σάρωνε παντού τις εργασιακές σχέσεις. 
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις  στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της αντιπαράθεσης με τις φασιστικές πρακτικές και δράσεις, στον τομέα της πρόνοιας και της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, όσο και για την εκπαίδευση, ειδικά με μια ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση για το θέμα αυτό.
Αναμφισβήτητα όμως θα ήταν λάθος απ’ τη μεριά μας να δηλώσουμε ότι τα κάναμε όλα καλά ή ότι είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τη δράση μας. Το γεγονός ότι δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποκρούσουμε έστω και κάποιες πλευρές της εγκληματικής επίθεσης με τις όποιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών, είναι μια αρνητική εξέλιξη. Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε επιτροπές δράσεις στις γειτονιές που να ενώνουν τους συμπολίτες μας και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μαζική δράση πάνω στα προβλήματα των πολιτών αποτελεί μία σοβαρή καθυστέρηση.
Απ’ τη δράση μας την προηγούμενη περίοδο είναι αλήθεια ότι έχουμε γίνει σοφότεροι. Μάθαμε πολλά πράγματα, κατανοήσαμε καλύτερα πώς λειτουργεί το «σύστημα» και πώς μπορεί να ξεγελάει ακόμα και σήμερα τους εργαζόμενους. Καταλάβαμε πολύ καλά τι σημαίνει το ρουσφέτι, η συναλλαγή, πώς διανέμεται το «δημόσιο» χρήμα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά υπέρ των μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Κατανοήσαμε πολύ καλά τι σημαίνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), τι σημαίνει κοινωνική –ταξική αλληλεγγύη και τι σημαίνει ελεημοσύνη, τι σημαίνει ταξική πάλη και κοινωνικός αγώνας και τι σημαίνει συνδιαλλαγή και υποταγή. 
Γίναμε λοιπόν πολύ σοφότεροι  και με όπλο αυτές μας τις εμπειρίες αποφασίσαμε να μπούμε και πάλι στη μάχη και των εκλογών για να συμβάλλουμε στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, για να συμβάλλουμε και στους λεγόμενους μικρούς αγώνες της καθημερινής μας ζωής μαζί με όλους αυτούς που θέλουν να δουν τον ήλιο να ανατέλλει ξανά και τη ζωή τους να δικαιώνεται.
Γι όλους αυτούς τους λόγους θα είμαστε λοιπόν παρόντες στην εκλογική μάχη του Μάη με τόλμη και αισιοδοξία!