Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δελτίο τύπου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. του δήμου την Πέμπτη 26-2.
Στη ταχτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν. Το πρώτο αφορούσε τα αντιπλημμυρικά έργα  που γίνονται στην πόλη και το δεύτερο τις εξελίξεις σχετικά με το κέντρο υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ).

1.       1.  Αντιπλημμυρικά έργα.
Είναι γνωστό ότι στην πόλη εδώ και αρκετό διάστημα εκτελούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από δημότες του Αγ. Δημητρίου και του Π. Φαλήρου για το σταμάτημα των έργων με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στους δήμους αυτούς εξ αιτίας της εισροής μεγάλου όγκου υδάτων απ’ τους αντιπλημμυρικούς αγωγούς της Ηλιούπολης που καταλήγουν στην έξοδο του ρέματος της Πικροδάφνης προς τον Αγ. Δημήτριο. Ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενο της προσφυγής των κατοίκων και κατά πόσο ευσταθούν αυτά που καταγγέλλονται απ’ τους θιγόμενους, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής.
Όταν έγινε η σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την έγκριση της μελέτης, σε ερώτηση που καταθέσαμε στους υπεύθυνους της τεχνικής υπηρεσίας για το αν οι μελέτες διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία τόσο των κατοίκων της Ηλιούπολης στη περιοχή της εκβολής των αγωγών, όσο και για τα πιθανά προβλήματα στους διπλανούς δήμους, μας δόθηκε η ρητή διαβεβαίωση ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα τόσο για την Ηλιούπολη όσο και για τον Αγ. Δημήτριο και το Π. Φάληρο. Επίσης μας τόνισαν ότι η μελέτη δεν αφορά το τμήμα του ρέματος που βρίσκεται στο τμήμα της Ηλιούπολης αλλά σε όλη τη διαδρομή του. Μας τονίστηκε επίσης ότι υπάρχει και σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου που συνηγορεί με την άποψη των μελετητών. Μετά απ’ τις ρητές αυτές διαβεβαιώσεις υπερψηφίσαμε την έγκριση του έργου αφού θεωρούμε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη πόλη μας είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπιστούν πριν θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινα θύματα. Στη θέση αυτή επιμένουμε και σήμερα εφ’ όσον ισχύουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων μηχανικών του δήμου μας.
2.       2.  Η συζήτηση σχετικά με το ΚΥΤ.
Με αφορμή την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δηλαδή με άλλα λόγια την προσπάθεια της ΔΕΗ Α.Ε. να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την μετατροπή του σταθμού των 150kv σε 400Kv επιχειρήθηκε η προώθηση της μελέτης από κάποιο υπηρεσιακό παράγονταν!  Όπως ήταν φυσικό μια τέτοια ενέργεια κινητοποίησε τα αντανακλαστικά αρκετών συμπολιτών που έχουν αντισταθεί αποφασιστικά στις προσπάθειες της ΔΕΗ.
Η συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. του δήμου είναι αλήθεια ότι δεν προσέφερε κάτι καινούριο. Όμως πέτυχε να ανανεώσει την απόφαση του 2013 που με ένα κατηγορηματικό τρόπο απαιτούσε απ’ την ΔΕΗ την απομάκρυνση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μάλιστα είχε καταδικάσει τη ΔΕΗ χωρίς «αστερίσκους». Επίσης αποφασίστηκε η παρέμβαση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των κατοίκων για τις όποιες εξελίξεις.