Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Μπροστά στην απεργία της 4ης Φλεβάρη: Επίκαιρη ανάλυση (ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ)

Όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τις εντολές ΕΕ και ΔΝΤ έχει μπεί στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης του Νέου Αντιασφαλιστικού Νόμου. Έχοντας τη στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων, που συμφώνησαν σε περιορισμένη αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς (1%) για να στηρίξουν την κυβέρνηση, φορτώνοντας όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυταπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες.

Η κυβέρνηση με χρυσοπληρωμένες επικοινωνιακές φούσκες προσπαθεί να ανασκευάσει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ληστρικές αυξήσεις εισφορών. Ο Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, διατείνεται ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν μόνο το 6,5% για κύρια σύνταξη, ενώ το υπόλοιπο 13,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες, ενώ οι εργοδότες προειδοποιούν πως δεν θα το αποδεχτούν και θα το μετακυλήσουν στους εργαζόμενους. Ενώ αναγνωρίζει την εξαρτημένη σχέση εργασίας που κρύβει το “μπλοκάκι”, δεν διανοείται να θέσει θέμα κατάργησής του, στερώντας από τους εργαζόμενους ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, και βρίσκει νέους τρόπους για την εξάπλωση κάθε μορφής ελαστικής και μαύρης εργασίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποδαυλίζει διαμάχες μεταξύ εργαζομένων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παλιών-νέων ασφαλισμένων, μισθωτών-αυτοαπασχολούμενων, κάνοντας λό­γο για “ρετιρέ” που πρέπει να πληρώσουν για να “σωθούν οι συντάξεις” των φτωχών! Διανθίζει τα αντιδραστικά μέτρα με ολίγη από “ισονομία και δικαιοσύνη”, ενώ στην πραγματικότητα μονιμοποιεί και νομιμοποιεί όλες τις  αντιδραστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (κατάργηση με νόμο της 13ης και 14ης σύνταξης, νομιμοποίηση όλων των περικοπών, λεηλασία των αποθεματικών, ανταποδοτικότητα κλπ). Κι ακόμα χειρότερα εγκαθιδρύει ένα νέο μηχανισμό για την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ακολουθώντας τις οδηγίες των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ισχύει σε μια σειρά χώρες, διαλύοντας το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Προμηνύει σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, προβλέποντας ειδικές ρήτρες για  αυτόματη μείωση του ύψους των συντάξεων, με βάση πίνακες θνησιμότητας.
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
- Κατάργηση όλων των ταμείων και ενοποίησή τους σε ενιαίο ταμείο-μαμούθ με κορμό το ΙΚΑ που θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Λεηλατούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι περιουσίες τους, ενώ στον νέο αυτό φορέα θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού συντάξεων με στόχο τη συρρίκνωση όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις της Κυβέρνησης, αλλά είναι σαφές ότι μετά από τις παρεμβάσεις της τρόικας ο τελικός νόμος θα είναι πολύ χειρότερος.
- Χωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη, την εθνική σύνταξη και την αναλογική-ανταποδοτική. Η “εθνική σύνταξη” ορίζεται αυθαίρετα στα 384 € μικτά (όπως αυθαίρετα μπορεί να μειωθεί) και θα δίνεται ολόκληρη στα 67 χρόνια (με 15 χρόνια ασφάλισης) ή στα 62 (με 40 χρόνια ασφάλισης).
Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, στη­ρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών και ξεκινά από τα 170 €. Για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες “ευελιξίας”, το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μηδαμινό.
Και το σημαντικότερο το κράτος παύει να είναι εγγυητής του συνόλου των συντάξεων, περιοριζό­μενο στην υποχρέωση της εθνικής σύνταξης!
- Νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες, με ποσοστό αναπλήρωσης 40% αντί για 70% που ισχύει σήμερα, μεγάλες μειώσεις σε εφάπαξ  και επικουρικές συντάξεις, που ξεκινούν από 8% και φτάνουν στο 15% ή και το 30%, κινδυνεύοντας με εξαφάνιση με τη ρήτρα βιωσιμότητας
- Με τα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, δημιουργεί 70.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
- Όσοι ασφαλισμένοι “αντέχουν οικονομικά” θα ξαναπληρώνουν εισφορές στα ταμεία ή την ιδιωτική ασφάλιση για να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή απλά να επιβιώσουν,  ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, χαρατσωμένη κι  άνεργη, καταδικάζεται στον Καιάδα!
- Οι αυξήσεις εισφορών για ασφάλιση και υγεία οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Από το 2017 οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος ως εξής: Κύρια Σύνταξη 20%, εφάπαξ 4%, επικουρική 7.5%, υγεία 6.95%, εισφορά 120 € το χρόνο υπέρ κάποιου (;) ταμείου ανεργίας, φόρος εισοδήματος 26%, τέλος επιτηδεύματος 650-1000 €, εισφορά αλληλεγγύης 0,7-6% και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση 75% και 100% από του χρόνου. Η “αφαίμαξη” φτάνει το 65-90% του εισοδήματος! Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κάνουν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, οδηγώντας τους στον αφανισμό, τη μετανάστευση ή το ξεζούμισμα από τις μεγάλες εταιρείες όταν βρίσκουν δουλειά!
- Οι άνεργοι, όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, και όσοι έκαναν αναστολή του επαγγέλματος φορτώνονται υποχρεωτικά με ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 €, με αντάλλαγμα ένα επίδομα κηδείας!
- Καταργείται η έκπτωση κάτω της 5ετίας για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Οι (πρώην) ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μηνιαίως.
- Ενοποιούνται οι έλεγχοι χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Η ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα επιταχύνει τις κατασχέσεις όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι για το ΤΣΜΕΔΕ και αντίστοιχα για ΟΑΕΕ:
- Νεοεισερχόμενος κάτω 5ετίας με μηνιαίο εισόδημα 1000 €, για εισφορές θα δίνει  4614 €, από 2070 € το χρόνο, έχοντας μηνιαία μείωση εισοδήματος 211 €.
- Νεοεισερχόμενος  με μηδενικό εισόδημα για εισφορές θα δίνει 2823 €, από 2070 € το χρόνο.
- Μηχανικός με συμπληρωμένη 10ετία και μηνιαίο εισόδημα 1500 €, για εισφορές θα δίνει 6930 €, από 5076 € το χρόνο, έχοντας μηνιαία μείωση εισοδήματος 155 €.
- Ασφαλισμένος πριν το 1993 με μηνιαίο εισόδημα 2000 €, για εισφορές θα δίνει 9228 €, από 4151 € το χρόνο, έχοντας μηνιαία μείωση εισοδήματος 423 €.
- Καταργούνται ειδικοί κλάδοι εισφορών με συνεισφορά μόνο των ασφαλισμένων, που εξασφάλιζαν έως και το 50% των υφιστάμενων συντάξεων (πχ η Ειδική Προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ) και οι ως τώρα καταβεβλημένες εισφορές εξαφανίζονται. Έτσι, ενώ οι υπόλοιπες εισφορές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, οι συντάξεις κόβονται στο μισό!
Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να “σώσει” το ασφαλιστικό, αλλά για να εξασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου και να δώσει “επενδυτικά” κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά. Δεν είναι απλά ένα “προαπαιτούμενο”, αλλά στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι “δανειστές” ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά που γίνονται αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν. Γι αυτό ζητάει απελπισμένα τη συναίνεση όλων των μνημονιακών κομμάτων, όλων όσων ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και κυβέρνησαν μέχρι τώρα!
Η μαζική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή των δικηγόρων στις 14/1, το Παντεχνικό Συλλαλητήριο στις 21/1, αλλά και όλες οι επόμενες που έχουν προγραμματιστεί, πρέπει να συνενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα ανατρέψει τη μνημονιακή λαίλαπα! Από την επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα και την επιβίωση του λαού δεν εξαιρείται κανένας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, τεχνικοί, εργάτες και αγρότες βάλλονται από κοινού και μόνο ο μαζικός, παλλαϊκός απεργιακός ξεσηκωμός μπορεί να ανατρέψει την επίθεση των ντόπιων και ξένων αφεντικών.