Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σύνοδος Βαρσοβίας 2016: Η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ επιτίθεται!

Η πάλη για την ανάπτυξη αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, είναι όρος αποτίναξης της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και βαρβαρότητας για τους λαούς.

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία χαρακτηρίστηκε από ορισμένους σαν η πιο σημαντική σύνοδος της δολοφονικής αυτής συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στις αποφάσεις της περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.
Κύριο ζήτημα που απασχόλησε τη συνόδο είναι η «αντιμετώπιση της ρώσικης επιθετικότητας» όπου σχετικά πάρθηκαν αποφάσεις για την παραπέρα κλιμάκωση της περικύκλωσης της Ρωσίας με ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία και ιδιαίτερα στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε η βελτίωση της λειτουργίας της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία καθώς και η δημιουργία υποδομών που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια καταστροφική αναμέτρηση. Άλλωστε στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων της συνόδου του ΝΑΤΟ δηλώνεται η ετοιμότητα του να χρησιμοποιήσει εκτός απο συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι “ιστορική” η απόφαση της δολοφονικής συμμαχίας για την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων(περίπου 4000 ετοιμοπόλεμων στρατιωτών) στις Βαλτικές χώρες -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- και την Πολωνία. Η ανάπτυξη των ταγμάτων εντάσσεται στην επέκταση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (NRF) που αριθμεί 20 χιλιάδες άντρες και στην οποία έχει προστεθεί -από τη προηγούμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία- και η Δύναμη Εξαιρετικά Ταχείας Επέμβασης (VJTF), που συμμετείχε στην πρώτη άσκηση ανάπτυξής της, στην Πολωνία, τον Ιούνιο του 2015. Ταυτόχρονα, συγκροτείται και μια πολυεθνική ταξιαρχία στη Ρουμανία, και με άμεση υποστήριξη από τη Βουλγαρία, ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη του νατοϊκού στόλου στην Βαλτική Θάλασσα καθώς και η αντίστοιχη -και ακόμα πιο σοβαρή και επικίνδυνη- στην Μαύρη Θάλασσα, που έσπρωξε την Βουλγαρία στο να διαχωρίσει την θέση της.
Ο καθένας καταλαβαίνει την εξαιρετική επικινδυνότητα για τους λαούς αυτής της σφοδρής και ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Η Ρωσία ήδη έχει παρατάξει επιπλέον 100 χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των δυτικών της συνόρων, χωρισμένων σε τρεις μεραρχίες, ο θύλακας του Καλίνινγκραντ εξοπλίζεται σαν αστακός, όπως και όλες οι μονάδες του δυτικού τμήματος της Ρωσίας, με μεταφορά των πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης, στοιχείων πυροβολικού και οπλικών συστημάτων (αντιβαλλιστικών πυραύλων κλπ).
Μονιμοποιείται η παρουσία του αμερικανικού και νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρείται να ενταχτούν κάτω από την ομπρέλα τους οι επιχειρήσεις της ΕΕ που γίνονται για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, και να χρησιμοποιηθούν σαν συμπληρωματική δύναμη επιτήρησης της περιοχής και του ρώσικου στόλου που πλέει σ’ αυτήν δημιουργώντας υποθήκες για τα επόμενα επεισόδια της διαπάλης για τον έλεγχο της Συρίας και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής.
Αποφασίστηκε η συνέχιση και η αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή (με πρόσχημα την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS και της τρομοκρατίας), αλλά και στη Βόρεια Αφρική (ιδιαίτερα η ναυτική παρουσία ανοιχτά της Λιβύης). Θα συνεχιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Θα επιδιωχθεί η διεύρυνση σου στον Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Πριν τη Σύνοδο της Βαρσοβίας, σε ΝΑΤΟική άσκηση με την αποκαλυπτική ονομασία «Ανακόντα-16» (τεράστιο φίδι που ακινητοποιεί τα θύματά του σφίγγοντάς τα και στη συνέχεια συνθλίβοντάς τα), πήραν μέρος 31.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους 14.000 από τις ΗΠΑ, 12.000 από την Πολωνία και 1.000 από τη Βρετανία με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροπλάνων και πλοίων και 3.000 τεθωρακισμένων. Παράλληλα στη Βαλτική Θάλασσα πραγματοποιούνταν η στρατιωτική άσκηση «BALTOPS» με πάνω από 6000 Νατοϊκούς στρατιώτες. Επιχειρήσεις που θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.
Οι ΗΠΑ έχουν βάλει σκοπό την με κάθε τρόπο ασφυκτική περικύκλωση του βασικού στρατηγικού ανταγωνιστή τους, του ρώσικου ιμπεριαλισμού, και τη μεταφορά μιας ισχυρής πίεσης σε όλο το μήκος των δυτικών του συνόρων. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει την ευθυγράμμιση πίσω από αυτούς τους στρατηγικούς στόχους, των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, κάτι που ζητήθηκε στην Σύνοδο της Βαρσοβίας. Αυτό προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην ευρωπαϊκή πλευρά της συμμαχίας. Να σημειωθεί ότι Γερμανία και Γαλλία δεν συμμετείχαν στην άσκηση Ανακόντα-16. Επίσης, ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, μέσω του Σταϊνμάγιερ, έχει θέσει τις αντιρρήσεις του πολύ έντονα, όσον αφορά τις «πολεμοχαρείς κινήσεις» που κάνει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ενώ παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός –υποστηριζόμενοι από μερικές ενδιάμεσες χώρες που έχουν σοβαρά πληγεί- θέτουν το σταδιακό χαλάρωμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Η κατανόηση αυτών των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών της Δύσης βοηθά στο να ερμηνευτούν οι μιλιταριστικές αντιρώσικες δηλώσεις στα πλαίσια της ΕΕ αλλά και παράλληλα οι η προσπάθεια να κατευναστεί ο ρώσικος ιμπεριαλισμός με δηλώσεις ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι αποτρεπτικά και «βαθιά αμυντικά» και ότι «σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν».
Μέσα σ’ αυτήν την «τεντωμένη» από όλες τις απόψεις κατάσταση, το βρετανικό δημοψήφισμα πρόσθεσε έναν ακόμη ισχυρό παράγοντα ρευστότητας και αστάθειας. Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και την Γαλλία και την Γερμανία (όπως φυσικά και για όλους τους υπόλοιπους), έχει τεθεί το τι μέλει γενέσθαι στις αναμεταξύ τους σχέσεις και συνακόλουθα το πώς θα διαμορφωθεί η «γεωμετρία» μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το κουβάρι των δραματικών εξελίξεων εντάσσεται και το πραξικόπημα στην Τουρκία και το ρόλο που επιχειρεί να παίξει αυτή η χώρα στην περιοχή παρασυρμένη στην δίνη του παροξυμένου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενέκρινε πλήρως της αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία. Συντάχτηκε στο πλευρό των φονιάδων υποσχόμενη ότι θα συνδράμει τις δολοφονικές πολιτικές τους. Παρέχει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές και βάζει πλάτη στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων από την κεντρική Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα. Μετατρέπει τη Σούδα σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Το Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που λειτουργεί στη Σούδα, είναι το πρώτο νατοϊκό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη πιστοποίηση της λυκοσυμμαχίας και έχει χαρακτηριστεί το «διαμάντι του ΝΑΤΟ». Και σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας “θα ενισχυθεί και παραπέρα και αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την ανατολική Μεσόγειο»!
Σε ένα τέτοιο πυρακτωμένο τοπίο από την Ουκρανία μέχρι τη Μεσόγειο κι απο την Συρία και το Κουρδιστάν μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν η πολιτική εξάρτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της άρχουσας τάξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του συστήματος, της υπαγωγής των κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές ,το Κυπριακό κλπ στην επιδιαιτησία και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα , αλλά είναι μια πολιτική επικίνδυνη για το λαό. Γιατί κινδυνεύουμε πραγματικά να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.
Η μόνη διέξοδος για το λαό μας και για τους λαούς της γύρω περιοχής είναι να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Να δυναμώσει η φιλία των λαών. Να παλέψουμε για την ανάπτυξη αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που είναι όρος ύπαρξης για τον λαό μας και όλους τους λαούς. Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.