Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΗΛΙΟΥΠΗΛΣ.
Με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Λιόντου τρία τμήματα  του σχολείου κλείνουν με τη λογική ότι ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα ηλεκτρολόγων νοσηλευτικής και αισθητικής είναι μικρότερος απ’ το προβλεπόμενο. Στη πραγματικότητα το κλείσιμο έχει να κάνει με τις κυβερνητικές επιλογές για παραπέρα συρρίκνωση των τμημάτων ειδίκευσης, αφού από την αρχή της σχολικής χρονιάς η διεύθυνση του σχολείου εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες Φίλη αποθάρρυνε μαθητές που σκόπευαν να γραφτούν στα τμήματα αυτά.

Οι μαθητές του σχολείου έχουν καταλάβει το σχολείο και απαιτούν να μην κλείσει καμία ειδικότητα. Μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε διάφορες κινητοποιήσεις όπως με παρέμβαση στο υπουργείο παιδείας και στο περιφερειακό διευθυντή.
Στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ κατάγγειλε την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή που ως γνωστό κλείνει πάνω από 60 τμήματα ειδικοτήτων στην Αττική. Εξήγησε όμως ότι το πρόβλημα του 1ΟΥ ΕΠΑΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ δεν είναι ζήτημα τοπικό αλλά τμήμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο συντονισμός τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών μέσα απ’ τα συνδικαλιστικά τους όργανα έτσι ώστε να αποκρουστεί η αντιλαϊκή- αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Δημοσιεύουμε παρακάτω  το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ. Φ12/159571/Δ4/28-0902016) για την λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλλεται νέο «τσεκούρι» στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ .Με την απόφαση αυτή κλείνουν δεκάδες σε όλη τη χώρα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μόνο στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ και Δ τάξη, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (πχ 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς). Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%! Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητα τους. Να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις διασχίζοντας 2,3 και περισσότερους δήμους. Ακόμα χειρότερα αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα σε παρακείμενο δήμο.
Αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις, στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων στα Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού και στα Γυμνάσια. Έρχονται τη στιγμή που τα βιβλία των ειδικοτήτων δεν έχουν έρθει ακόμα στα σχολεία, που οι ελλείψεις σε υποδομές είναι μεγάλες, που τα εργαστήρια τείνουν να απαρχαιώνονται  χωρίς αποτυπώματα χωρίς απαραίτητα πολλές φορές υλικά για να γίνει ουσιαστικό μάθημα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους στις κινητοποιήσεις.
  Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας  και τη Κυβέρνηση
·         Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ στη πόλη. Κάθε νέος να μπορεί  να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που έχει επιλέξει, να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
·         Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες.
·         Να υπάρξει μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο.