Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Ένας νόμος που συνθλίβει τη τοπική αυτοδιοίκηση.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1: ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

 Έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με το όνομα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 που αφορά στη νέα αρχιτεκτονική  της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Σε ένα κείμενο πάνω από 300 σελίδες περιγράφονται με ακρίβεια ακόμα και για μικρής σημασίας λεπτομέρειες, η λειτουργία των παραπάνω θεσμών. Πριν αναφερθούμε στα βασικά του σημεία θέλουμε να τονίσουμε ότι η τόσο λεπτομερής περιγραφή των διατάξεων, δείχνει τη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τον ασφυκτικό έλεγχο πάνω στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, κάτι που είχε επιβάλει άλλωστε και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στο όνομα βέβαια της αποκέντρωσης!


Τα βασικά στοιχεία των διατάξεων του νέου νόμου θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής σημεία.
1. Δημιουργείται μια νέα αρχή ασφυκτικού ελέγχου των ΟΤΑ με την επωνύμια ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, σε αντικατάσταση της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης που συνεχίζει να στραγγαλίζει κάθε δράση των δήμων ιδιαίτερα σε εκείνους τους τομείς που δεν υποτάσσονται στις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχουν.
2. Εξακολουθεί να διατηρείται ο θεσμός του οικονομικού επιτρόπου που επίσης στραγγαλίζει κάθε οικονομική ενέργεια των δήμων, φυσικά πάντα στο όνομα του ελέγχου της απάτης, που όμως στη πραγματικότητα επιβάλει τέτιους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν στους δήμους ακόμα και να πληρώσουν εργαζόμενους για έργο που προσέφεραν για απολύτως αναγκαίες εργασίες (π.χ. στη καθαριθότητα).
3. Ανοίγει το δρόμο για πιθανές επιχειρηματικές δράσεις των δήμων, έτσι ώστε να καλύπτει τις οικονομικές του λειτουργικές ανάγκες μέσα απ' αυτές, ή μέσα απ' την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
4. Φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη πολιτική των δημοψηφισμάτων, καθώς και άλλων μορφών συμμετοχής των πολιτών, στη λογική της ενίσχυσης της συνδιαχείρισης στη τοπική αυτοδιοίκηση.
5. Αλλάζει το εκλογικό σύστημα στην εκλογή όμως μόνο των δημοτικών συμβούλων με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τοποθετήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το νεό νόμο στην αυτοδιοίκηση, αναλύοντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας την αντιδραστική ασφυκτική πίεση που ασκείται μέσα απ' το νομοθετικό πλαίσιο, σαν συνέχεια του νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τόνισε ότι στηρίζει μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.