Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Μόρια- 5

Κάτω η ακροδεξιά – αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης!

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το ΚΥΤ – στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας αποτελεί για τους μετανάστες κανονικό κολαστήριο. Σε ένα χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 3000 ατόμων στοιβάζονται περίπου 12500 πρόσφυγες, με μια βρύση και μια τουαλέτα να αντιστοιχεί σε πολλούς εκατοντάδες, με καμία υγειονομική μέριμνα για αυτούς, με την απομόνωση των τελευταίων 35 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού να επιδιώκεται να γίνει όχι σε ειδικούς χώρους, αλλά με στοίβαγμα των νοσούντων προσφύγων σαν τα ζώα μέσα σε αποθήκες. Τα παραπάνω γεγονότα καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι πραγματικοί υπεύθυνοι για την νέα καταστροφή που χτύπησε τους πρόσφυγες είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κι ενώ πάνω από 12000 πρόσφυγες έχουν μείνει πρακτικά άστεγοι και χωρίς τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και τροφή, ακριβώς εξαιτίας της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης, η τελευταία αποφασίζει να στείλει στην Λέσβο με C – 130 τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το γνωστό τρόπο. Απέναντι στα θύματα της πολιτικής της, απέναντι σε χιλιάδες άστεγους πλέον πρόσφυγες, απέναντι σε μωρομάνες και παιδιά επιλέγει τα χημικά και την καταστολή.

Την ίδια στιγμή βέβαια που τα ΜΑΤ εμπόδιζαν την μετακίνηση προσφύγων προς πόλεις και χωριά, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους σε τροφή και νερό, ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Γ. Κουμουτσάκος σε μια δήλωση απύθμενου θράσους και υποκρισίας είπε πως η καταστροφή στη Μόρια αποτελεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Ας μην ξεχνάμε βέβαια το «ανθρωπιστικό» αίτημα του εν λόγω υπουργού στο παρελθόν να νομιμοποιηθούν οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Την πολιτική άλλωστε της καταστολής και του δόγματος «νόμος και τάξη» απέναντι στο ζήτημα την έκανε ξεκάθαρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την καταστροφή, κουνώντας το δάκτυλο στου πρόσφυγες πως «…Τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές… Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και το νέο δράμα των προσφύγων στη Μόρια, οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να σταθούν δίπλα τους και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους όπως το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Πρέπει να απομονώσουν τον ρατσισμό και τις ακροδεξιές και ξενοφοβικές κορώνες. Έλληνες και πρόσφυγες να παλέψουν από κοινού ενάντια στις πολιτική της κυβέρνησης που γεννά Μόριες, ενάντια στις πολιτικές που χτυπούν συνολικά τα δικαιώματα των προσφύγων.

9/9/2020

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ