Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Βασικός πυλώνας του αστικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ και πιστός υπηρέτης της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης

APTOPIX Germany Europe Greece

Υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το πλιάτσικο Λάτση στο Ελληνικό

Πολύς θόρυβος σηκώθηκε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική τρομοκρατία που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η μεν κυβέρνηση κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει δήθεν τις κινητοποιήσεις και καλεί σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας εμφανίστηκε υποκριτικά ως γνήσιος εκφραστής των λαϊκών δικαιωμάτων και επαινετικός για τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ μακριά από το θέατρο σκιών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που παίχτηκε το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα μέσω της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να συκοφαντήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τον κόσμο που συμμετείχε σε αυτές. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση προκειμένου να επωφεληθεί από τη φθορά της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα, οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου δεν ήταν σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα της στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ήταν η κυβερνητική πολιτική που έβγαλε τους φοιτητές στους δρόμους ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, καθώς και η πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής που ξεσήκωσε διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και τρομοκρατία. Η παρουσία και πολύ περισσότερο ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν από ελάχιστος έως μηδενικός και όχι βέβαια πρωταγωνιστικός. Σε αντίθεση με τα δημαγωγικά πυροτεχνήματα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους αγώνες του λαού μας το προηγούμενο διάστημα, η πραγματικότητα είναι ότι, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τη γραμμή της “εθνικής ενότητας” του Μητσοτάκη και κάλεσε τον κόσμο όχι σε κινητοποιήσεις, αλλά να παραμείνει σπίτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο λοιπόν δεν κάλεσε το λαό να παλέψει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναπαρήγαγε ατόφια τα κυβερνητικά επιχειρήματα του «μένουμε σπίτι» και του «μετά θα λογαριαστούμε» διότι τώρα… υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. «Νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξαναρχίσει η αντιπαράθεση και ο λογαριασμός των πολιτικών διαφορών, καταρχήν δεν είναι μια αρνητική στάση, είναι μια θετική στάση», έλεγε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας στην αρχή της πανδημίας.

Η αλήθεια όμως για το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τις διαδηλώσεις και τη στάση του απέναντι σε αυτές. Κι ενώ σήμερα υποτίθεται σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ενισχύει τους κλινικάρχες, τους καναλάρχες και το μεγάλο κεφάλαιο, ποια ήταν αλήθεια η δική του στάση όσο ήταν κυβέρνηση και ποια ακόμα και σήμερα; Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση υπήρξε πιστός υπηρέτης της πολιτικής των μνημονίων, τσάκισε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά δικαιώματα, υλοποίησε τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου και δικαίωσε συνολικά τη δεξιά πολιτική στρώνοντας το δρόμο στη ΝΔ για να έρθει να συνεχίσει και να εντείνει αυτήν την πολιτική. Σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να ακολουθήσει ουσιαστικά την ίδια πολιτική.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό

Χαρακτηριστική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση και αφορά νέες διευκολύνσεις στον λεγόμενο επενδυτή, δηλαδή τη Lamda Development και τον όμιλο Λάτση. Το «σύμβολο της νέας Ελλάδας» όπως χαρακτήρισε το ξεπούλημα του Ελληνικού ο Μητσοτάκης τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές, ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε: «Αναγνωρίζω ότι κάνατε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Ελληνικό. Δεν έχω λόγο να το αποκρύψω. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό, διότι υπό μια έννοια, αυτό που θα κάνουμε εμείς, έρχεται σε συνέχεια με αυτό που κάνατε εσείς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την ανάδειξή του σε κυβέρνηση το 2015, σήκωνε πολύ θόρυβο υποστηρίζοντας την ακύρωση του ξεπουλήματος του Ελληνικού, θεωρώντας ότι αυτή θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Τσίπρας σε διάφορες εμφανίσεις του πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωνε πως: «Στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, την προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους», πως το Ελληνικό αποτελεί «κατάθεση ψυχής», «μάχη που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε» και πως «Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους».

Τελικά, όπως αποδείχθηκε και σε αυτό το θέμα, οι αντιπολιτευτικές κορώνες που σήκωνε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από κούφιες δημαγωγίες. Σαν κυβέρνηση τελικά υλοποίησε τις μνημονιακές του δεσμεύσεις και προώθησε τη συμφωνία για το ξεπούλημα του Ελληνικού. Έτσι, από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μιλούσε για δύο κόσμους που συγκρούονται στο Ελληνικό, ως κυβέρνηση πια έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο. Ο ίδιος ο Τσίπρας από τη θέση του πρωθυπουργού έγραφε στα social media πως: «Ξεπεράσαμε δύσκολα εμπό­δια και προχωράμε. Μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα και έως το τέλος του 2018 θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Μια εμβληματική επένδυση ξεκινάει και δε θα μείνει μόνη».

Σήμερα, καταθέτοντας για μια ακόμα φορά τα διαπιστευτήριά του στη ντόπια μεγαλοαστική τάξη, στηρίζει το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για το Ελληνικό και παρέχει νέες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Προσπαθεί μάταια να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική καταψηφίζοντας ορισμένες διατάξεις του, ωστόσο η αλήθεια δύσκολα κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας στην άκρη τα προσχήματα και τις κούφιες δημαγωγίες, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά σταθερός εκφραστής των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Η στάση του στο Ελληνικό αποτελεί άλλη μια απόδειξη γι’ αυτό, όχι όμως τη μοναδική. Όσο κι αν σήμερα προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων και υπέρμαχος των λαϊκών κινητοποιήσεων, η πραγματικότητα και οι πράξεις του αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας του αστικού συστήματος στη χώρα μας, πιστός υπηρέτης της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος