Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Η πολιτική αλητεία του κυρίου Χαρδαλιά και τα επικοινωνιακά τρυκ της κυβέρνησης

γράφει ο Γιώργος Σόφης*

Με αφορμή το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα με τις τεράστιες πυρκαγιές στη μισή σχεδόν Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις ευθύνες της μέσα από ένα μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων. Αρχικά επέβαλε στα ΜΜΕ να απαγορεύουν ουσιαστικά να εκφράζουν τις όποιες απόψεις τους όσοι διαφωνούσαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, με το πρόσχημα ότι δεν είναι τώρα η ώρα για διαφωνίες και ότι αυτά θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο! Στη συνέχεια -και χωρίς καθυστέρηση- ξεκίνησε ο χορός των συνεντεύξεων αυτών που υποτίθεται ότι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης. Όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής πολιτικής βρέθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, γνωστός για τις πετυχημένες επικοινωνιακές δυνατότητες απ’ την εποχή που ήταν ακόμα δήμαρχος στο δήμο Βύρωνα στην Αττική, που είχε καταφέρει να εμφανίσει μια εντελώς ψεύτικη εικόνα για το έργο του σαν δήμαρχος και να παρασύρει στην κατεύθυνση αυτή ακόμα και αγωνιστές εργαζόμενους στο δήμο και όχι μόνο. Το παρακάτω σημείωμα αφορά το πρωτοφανές απαράδεκτο περιεχόμενο της συνέντευξής του, ενώ οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. 

1. Κατά τον κ. Χαρδαλιά ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας λειτούργησε άψογα!

Τόσο στην εισήγησή του όσο και στις ερωτήσεις που απάντησε, ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι σε όλα τα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν παρούσες και αντιμετώπισαν με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα της φωτιάς! Αυτά δήλωνε με απόλυτη αυτοπεπίθεση τη στιγμή που η πυρκαγιά στην Αττική έκαιγε για πάνω από μια εβδομάδα, στην Εύβοια είχα κατακάψει δεκάδες χωριά και πάνω από 500.000 στρέμματα, στην Ηλεία κατέστρεφε χιλιάδες στρέμματα, ακόμα και τμήματα του αρχαιολογικού χώρου και στην ανατολική Μάνη δεν είχε μείνει απολύτως τίποτε όρθιο αφού αναγκάστηκαν να προχωρήσουν και στην εκκένωση του Γυθείου!

Αφού λοιπόν κατά τον κύριο Χαρδαλιά όλα λειτούργησαν άψογα, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί αν ο κρατικός μηχανισμός παρουσίαζε «αρρυθμίες» στη λειτουργία του; Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση δόθηκε απ’ αυτούς που έχουν το κουράγιο ακόμα και στις δύσκολες αυτές στιγμές να μην χάνουν το χιούμορ τους.

Να αναφέρουμε λοιπόν το περιστατικό. Ο γνωστός και ανεκδιήγητος Άδωνις Γεωργιάδης για να δικαιολογήσει την κυβερνητική αποτυχία, αλλά και την πολιτική των εκκενώσεων κάθε χωριού που βρίσκονταν κοντά σε κάποια φωτιά, έγραψε: «ο πλανήτης καίγεται!». Για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «εκκενώστε τον πλανήτη!»

2. Τι προτιμάτε αργό ή γρήγορο θάνατο;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον ΣΎΡΙΖΑ με το έγκλημα στο Μάτι της Αττικής, εφάρμοσε την ταχτική τής άγριας εγκατάλειψης κάθε περιοχής που υπήρχε πιθανότητα να βρεθεί στον κίνδυνο της φωτιάς. Έτσι έβλεπε κανείς στις οθόνες της τηλεόρασης εικόνες που θύμιζαν καραβάνια προσφύγων ή εικόνες από κινηματογραφικά έργα σαν τον Τιτανικό, που οι άνθρωποι απελπισμένοι έψαχναν σανίδες σωτηρίας για να γλυτώσουν απ’ τις φλόγες.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εφάρμοσε την ταχτική της καμένης Γης έχοντας σαν μοναδικό κριτήριο να μην έχει ανθρώπινα θύματα. Δεν πήρε υπόψη της όμως ότι, πέρα απ’ το γρήγορο θάνατο, υπάρχει και ο αργός θάνατος στον οποίο οδήγησε χιλιάδες κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών Κι αυτό το θάνατο αρνήθηκαν να αποδεχθούν χιλιάδες άνθρωποι που δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους και κατάφεραν μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να σώσουν και τα χωριά τους χωρίς καν την κρατική συνδρομή. Αυτά βέβαια ο κύριος Χαρδαλιάς ούτε τα είδε ούτε τα άκουσε.

3. Το επικοινωνιακό κλάμα του κ. Χαρδαλιά δεν μπορεί να τον απαλλάξει απ’ τα βαριά εγκλήματα που έχει διαπράξει!

Για να δικαιολογήσει την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον θάνατο και τους τραυματισμούς πυροσβεστών που έδιναν τη μάχη της πυρόσβεσης. Αφού λοιπόν κόμπιασε, αφού δάκρυσε, διαπίστωσε με στόμφο ότι στη μάχη αυτή κανένας πολίτης δεν έχασε τη ζωή του. Δήλωσε μάλιστα ότι «εμείς είχαμε θύματα»! Τέτοια χυδαία εκμετάλλευση του θανάτου δεν την περίμενε κανείς. Όμως για τον επικοινωνιακό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όλα αυτά δεν είναι παρά στοιχεία εκμετάλλευσης για να περάσει το μήνυμα του. Άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Είδατε τον κύριο Χρυσοχοΐδη, τον πάντα ατσαλάκωτο ζεν πρεμιέ μπαρουτοκαπνισμένο; Μα ποιος ηλίθιος επικοινωνιολόγος τον συμβούλεψε να πασαλειφτεί με μαύρη μπογιά για να φαίνεται ότι ήταν στη πρώτη γραμμή της φωτιάς στη Βαρυπόμπη και να χαλάσει και το ωραίο του μαλλί; Αίσχος και πάλι αίσχος!  

*Ο Γιώργος Σόφης είναι δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης, επικεφαλής της παράταξης “Αριστερή Πρωτοβουλία Ηλιούπολης