Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ο ελληνικός καπιταλισμός φυτοζωεί δίπλα στο ξένο κεφάλαιο. (του Γιώργου Σόφη δημοτικού συμβούλου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ)

ethniki_asfalistiki-cvc

Τα επιχειρηματικά deals «καταπίνουν» την ελληνική αγορά

Στο φαγοπότι αυτό ιδιαίτερη θέση κατέχει ένας αμερικάνικος επιχειρηματικός όμιλος, το fund CVC Capital που έχει καταστεί ο μεγαλύτερος «επενδυτής» στην ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, έχοντας εξαγοράσει μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare Group έξι νοσοκομεία (“Υγεία”, “Μητέρα”, “Λητώ”, Metropolitan Hospital, Metropolitan General και Creta Interclinic), συνολικής δυναμικότητας 1.400 κλινών.

Έχει εξαγοράσει επίσης τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), καθώς και την εταιρεία που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Έχει ακόμη σημαντική μειοψηφική συμμετοχή (26%) στην skroutz.gr που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου!

Ένας άλλος κεντρικός στόχος του ομίλου είναι η «επένδυση» ενός ποσού περίπου 330 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 10% των μετοχών της ΔΕΗ έτσι ώστε να γίνει με τον τρόπο αυτό ο δεύτερος βασικός μέτοχος της εταιρίας και βασικός εταίρος του ελληνικού δημοσίου.

Το επόμενο μεγάλο deal που ετοιμάζει το αμερικάνικο fund είναι η εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου επειδή εκτιμά ότι είναι μικρή η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο αυτό, άρα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για εξαγορές επιχειρήσεων σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο χώρος των τροφίμων. Θεωρείται βέβαιο ότι η CVC Capital θα εξαγοράσει αρχικά τα super market ΜΑΣΟΥΤΗΣ και στη συνέχεια και άλλες μικρές σχετικά αλυσίδες ελληνικών super markets όπως τα Κρητικός, Γαλαξίας και my market. Να τονίσουμε επίσης ότι έγινε κρούση προς την αλυσίδα Α/Β Βασιλόπουλος, την οποία όμως  δεν προτίθεται να πουλήσει η μητρική Ahold Delhaize Group.

 Αν διαθέσει αυτό το ποσό για τον Μασούτη, συν τα περίπου 330 εκατ. ευρώ που θα βάλει στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ (για να αποκτήσει το 10%), συν το περίπου 1,1 δισ. που έχει ήδη δαπανήσει για εξαγορές άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, η CVC θα γίνει κάτι σαν… “εθνικός ευεργέτης”, έχοντας επενδύσει συνολικά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τις κινήσεις αυτές των ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πρέπει κανείς να παρατηρήσει αφενός τη μεγάλη αδυναμία του ντόπιου κεφαλαίου να κρατήσει τη θέση του μέσα στην ελληνική αγορά και αφετέρου τη μεγάλη ευκολία να πέφτει στα νύχια των ξένων funds που αλωνίζουν τη χώρα και όχι μόνο. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις κινήσεις αυτές και για όλα αυτά ακούμε συνέχεια να στριγγλίζει μέσα στη Βουλή και τα ΜΜΕ ο υπουργός ανάπτυξης(!) Άδωνις Γεωργιάδης, διαλαλώντας σαν ανάπτυξη την πραμάτεια της υποτέλειας και το ξεπούλημα όλων των ελληνικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, σαν επενδύσεις που θα αλλάξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, όμως, ένα είναι το συμπέρασμα. Η οικονομική εξάρτηση της χώρας -που φυσικά ενισχύει το συνολικό πλαίσιο της εξάρτησης- εντείνεται τεράστια και όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς είναι πλέον στα χέρια των ξένων μεγάλων μονοπωλιακών κύκλων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Το  αμερικανικό fund CVC, που έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, έχει προσλάβει ως manager επενδυτικών σχέσεων την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη! Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής για να μην αντιλαμβάνεται  ότι η κυβέρνηση φροντίζει τα παιδιά της με ανταλλάγματα, έστω και σε αυτό το επίπεδο, όταν ξεπουλάει τον ελληνικό πλούτο.

Γιώργος Σόφης