Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Μετά τη κακοκαιρία και την πρόταση μομφής τί;

attiki-odos-egklobismoi

Η ίδια αφετηρία, η ίδια αιτία

Είναι και ανίκανοι! Μα πάνω απ’ όλα είναι αδίστακτοι και κυνικοί υπηρέτες ενός άθλιου συστήματος που βυθίζει το λαό σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια, πόνο, στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ένας έντονος χιονιάς που είχε προβλεφθεί με μεγάλη μάλιστα ακρίβεια, και δεν ήταν δα και πρωτόγνωρος, δεν ήταν δα και θεομηνία, κατέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, για άλλη μια φορά, τους πραγματικούς υπεύθυνους για κάθε κακοδαιμονία. Και ανέδειξε όλη την αλήθεια. Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ και οι σημερινοί «άριστοι» διαχειριστές του, όπως και όλοι οι προκάτοχοί τους στην κυβερνητική εξουσία, και μόνο αυτοί, έχουν όλη την ευθύνη για τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε και βιώνει ο λαός μας. Δεν ευθύνεται κανένα «ακραίο» καιρικό φαινόμενο, καμιά «κλιματική κρίση», καμιά «ιδιαίτερη συνθήκη», καμιά πανδημία!

Από την Ηλεία και το «στρατηγό Άνεμο» επί Κώστα Καραμανλή, το Μάτι και τη Μάνδρα επί Αλ. Τσίπρα, μέχρι την πανδημία, την Εύβοια, το Αρκαλοχώρι και το τωρινό αίσχος επί Κυρ. Μητοστάκη, οι θάνατοι και οι μεγάλες καταστροφές στη φύση και την κοινωνία έχουν την ίδια αφετηρία, την ίδια αιτία. Και δεν είναι καταστάσεις και φαινόμενα που παρουσιάζονται, πλέον, μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης με όλες τις επακόλουθες παθογένειες. Με διαβαθμίσεις εμφανίζονται και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, ακόμη και σε αυτή τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Η εγκατάλειψη, η διάλυση και η καταστροφή κάθε δημόσιας δομής και υποδομής και η παράδοσή τους στην απληστία του περίφημου ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποθεώνεται επί των ημερών της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη -μιας κυβέρνησης που κομπάζει για τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της-, αλλά είναι μια παλιά πια ιστορία. Μια ιστορία με παγκόσμιες διαστάσεις, από τότε που το νεοφιλελεύθερο μοντέλο επικράτησε διεθνώς, με βαριές συνέπειες στις δημόσιες δομές και υποδομές και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και που στην Ελλάδα άρχισε να απογειώνεται με την έναρξη της μνημονιακής περιόδου. Μια ιστορία που υπηρέτησαν, πειθήνια και σταθερά, όλες οι κυβερνήσεις οποιασδήποτε αστικής εκδοχής (ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές ή συνδυασμοί τους), στη χώρα μας και παντού.

Νέα δεινά, νέα δεσμά

Πολιτική προστασία, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, δημόσια αγαθά πρώτης ανάγκης, μεταφορές, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ, όλες οι κατακτήσεις των λαών σε εποχές ανόδου των λαϊκών κινημάτων και των εργατικών αγώνων, σε εποχές που το αντίπαλο δέος του σοσιαλισμού υποχρέωνε σε παραχωρήσεις, άρχισαν να απαξιώνονται, να κατεδαφίζονται ή σταμάτησαν να οικοδομούνται στις χώρες που δεν υπήρχαν ή είχαν έλλειμμα. Ένα μεγάλο πισωγύρισμα σημειώθηκε. Παντού, περικόπτεται οτιδήποτε αφορά τις λαϊκές ανάγκες και τη λαϊκή προστασία. Και οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πηγή κερδοφορίας προσφέρεται απλόχερα στην οικονομική ολιγαρχία.

Η συνειδητή επιλογή των κρατούντων, όπου γης, είναι μία. Να εκτοξεύσουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση -με ασύλληπτα κέρδη και έναν ακραίο πλούτο να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας αχόρταγης, άθλιας, μειοψηφίας πλουτοκρατών- και να αφήσουν τους λαούς έκθετους σε χιονιάδες, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, πανδημίες, στερημένους από κοινωνικές παροχές, δομές και υποδομές, συνθλιμμένους από βάρβαρες εργασιακές συνθήκες. Από την Αθήνα, την Εύβοια και το Αρκαλοχώρι μέχρι το Τέξας, την Αλαμπάμα και την Καλιφόρνια.
Πίσω από όλες τις κακοδαιμονίες, πίσω από όλες τις καταστροφές, πίσω από το ζόφο της τρέχουσας πανδημίας, πίσω από την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και την άγρια εκμετάλλευση βρίσκεται η ίδια αυτή αιτία. Ο καπιταλισμός έχει περάσει ανεπίστρεπτα στην παρακμιακή φάση και δείχνει το εκμεταλλευτικό του πρόσωπο στην πιο άγρια μορφή, παγκοσμίως.

Παράλληλα, οικοδομούνται σκληρά αστυνομικά κράτη και οι πολεμικοί εξοπλισμοί και οι γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις-πρόβες πολέμου απογειώνονται. Στην Ελλάδα, που ένας χιονιάς παραλύει τα πάντα, υπάρχουν χρήματα και δαπανώνται υπέρογκα ποσά για τον καλύτερο εξοπλισμό των σωμάτων καταστολής, για πανάκριβα Rafale και φρεγάτες… Υπάρχουν χρήματα μόνο για ό,τι προστατεύει και διασφαλίζει τα συμφέροντά τους. Για να οχυρωθούν απέναντι στον εχθρό λαό. Για να εξασφαλίσουν -έτσι νομίζουν…- την «εύνοια» και «προστασία» των ιμπεριαλιστών αφεντικών τους απέναντι στον εχθρό της αντίπερα όχθης.

Στην τρέχουσα συγκυρία, ιδιαίτερα, με άλλοθι, πρόσχημα και όχημα την πανδημία, οι αστικές τάξεις απεργάζονται νέα δεινά και νέα δεσμά κατά των λαών τους. Η τρομοκρατική προπαγάνδα, η ιδεολογική χειραγώγηση, ο εκφοβισμός, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, ο αυταρχισμός, ο ασφυκτικός έλεγχος των πολιτών είναι κοινή πλέον πολιτική των κυβερνήσεων, σε όλο τον κόσμο. Αστυνομίες, ειδικές δυνάμεις, στρατοί, πολιτοφυλακές επιστρατεύονται για να καταπνίξουν κάθε λαϊκή αντίδραση, για να δημιουργήσουν συνθήκες ανάσχεσης και χειραγώγησης των κοινωνικών διεργασιών και των λαϊκών κινημάτων που, αναπόφευκτα, θα εκδηλωθούν και θα ενταθούν την επόμενη περίοδο.

Τεχνητές οξύνσεις και πολώσεις

Μέσα σε όλα αυτά, διεξάχθηκε και η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης ΝΔ. Μια συζήτηση που εξαντλήθηκε στις συνήθεις κοκορομαχίες, βαρύγδουπες κενολογίες, ανούσιες ατάκες, σε τεχνητές οξύνσεις και πολώσεις. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν πρωταγωνιστές ήταν δυο πολιτικοί και δύο κόμματα που άσκησαν παρόμοια αντιλαϊκή πολιτική και βαρύνονται με παρόμοια εγκληματική διαχείριση των λαϊκών προβλημάτων και της λαϊκής προστασίας.
Πρόκειται για μια ανυπόληπτη κοινοβουλευτική διαδικασία, για μια χιλιοπαιγμένη φαρσοκωμωδία που επιχειρεί, κάθε φορά, να συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές ευθύνες. Για μια άθλια παράσταση που αποσκοπεί να συσκοτίσει πως και τα δυο κόμματα αποτελούν μια ενιαία αντιλαϊκή δύναμη κρούσης, πως η ταύτισή τους είναι το κύριο στοιχείο και οι προβαλλόμενες διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις το δευτερεύον. Και προσπαθούν να επιβιώσουν και να παραπλανήσουν με μια άθλια επικοινωνιακή διαχείριση, όπου επιστρατεύεται -εκτός των άλλων- η σαπίλα των Φουρθιώτηδων και οι ευτελείς «καβγάδες» των Πολάκηδων και Γεωργιάδηδων.
Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αδιαφόρησαν και αδιαφορούν σκανδαλωδώς να διαμορφώσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της υγείας, της εργασίας των εργατολαϊκών στρωμάτων, αλλά συνειδητά κινήθηκαν και κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στους σεισμούς και τις φωτιές, στους χιονιάδες και τις πλημμύρες, στους μισθούς και τις συντάξεις, στον εργασιακό μεσαίωνα και την καρατόμηση εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια επί της ουσίας αντιλαϊκή πολιτική. Τα πεπραγμένα και των δύο, και όχι οι δημαγωγίες τους, το αποδεικνύουν.