Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

MLPD: Σταματήστε την επικίνδυνη πολεμοκαπηλεία από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ! Ενεργητική αντίσταση ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επιθετικότητα – είτε από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ είτε από Ρωσία!

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας-2b


Η Κεντρική Επιτροπή του MLPD δημοσίευσε πρόσφατα δήλωση σχετικά με την ανάπτυξη του κινδύνου πολέμου στην Ουκρανία.

Τρίτη 22/2/2022 στις 10:28 μ.μ

  1. Το MLPD καταδικάζει την επικίνδυνη πολεμοκαπηλεία που εξυπηρετεί την ιμπεριαλιστική προσπάθεια για παγκόσμια κυριαρχία σε βάρος των μαζών. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ως ο κύριος πολεμοκάπηλος, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ που ενεργεί επιθετικά: για περισσότερα από 20 χρόνια, προκαλεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά κατά παράβαση των λόγων του. Η Ρωσία περιβάλλεται από τουλάχιστον 700 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλιμακώσει ούτε χιλιοστό τις τελευταίες εβδομάδες, το αντίθετο. Εδώ και εβδομάδες έχει εντείνει τον επανεξοπλισμό και τη μετεγκατάσταση στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη. Η μία απειλή κυρώσεων ακολουθεί την επόμενη. Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως «ανεξάρτητων». Ως αποτέλεσμα, ανακοίνωσε τη στρατοπέδευση Ρωσικών στρατευμάτων εκεί. Αυτό το βήμα προκλήθηκε εν μέρει από προκλήσεις της Ουκρανίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν μίλησε κυριολεκτικά για πόλεμο. Τα επιθετικά μέτρα του Πούτιν είναι επίσης απαράδεκτα και έκφραση της νέας-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ρωσίας . Υπάρχει πλέον μια απειλή ανοιχτού πολέμου στην Ευρώπη, που θα εντείνει επίσης τον γενικό κίνδυνο του παγκόσμιου πολέμου.
  2. Το υπόβαθρο της αυξανόμενης επιθετικότητας βρίσκεται στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που συνεχίζεται από τα μέσα του 2018 . Όλο και περισσότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αγωνίζονται για πλεονεκτήματα στην ανακατανομή των σφαιρών εξουσίας και επιρροής. Η μέχρι τότε μοναδική κρίση πρώτων υλών και logistics έχει βυθίσει την αναδιοργάνωση της διεθνούς παραγωγής σε μια ανοιχτή κρίση, η οποία επίσης εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Η υπερδύναμη ΗΠΑ έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά τα τελευταία χρόνια και μάχεται επιθετικά για την υπεροχή της. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται για στρατηγικούς λόγους. Το κομματικό συνέδριο του MLPD το 2021 προσδιόρισε: « Το επίκεντρο των στρατηγικών πολεμικών σχεδίων είναι και πάλι ενδοϊμπεριαλιστικοί πόλεμοι, ειδικά ΗΠΑ/ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά, Κίνα και Ρωσία από την άλλη».
  3. Οι πρώτες ύλες που γίνονται σπανιότερες δεν είναι λόγος για τους ηγέτες του κόσμου να στραφούν με συνέπεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μάλλον, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ξεσπά για το ποιος ωφελείται περισσότερο από την πρόσβαση και το εμπόριο ορυκτών πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο . Οι τιμές αυξάνονται ραγδαία εις βάρος των μαζών – εν μία νυκτί η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε κατά 13%. Εκτός από τα μεγάλα ανθρακωρυχεία, τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου fracking (υδραυλικής ρωγμάτωσης) στην Ευρώπη βρίσκονται στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ. Με το North Stream II, η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις κινήσεις των ΗΠΑ να πουλήσουν το αέριο υδραυλικής ρωγμάτωσης στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν ήταν δυνατό, επειδή το αέριο είναι πιο ακριβό και λαμβάνεται με εξαιρετικά επιβλαβείς για το περιβάλλον μεθόδους. Ο υπουργός «Κλίματος» Ρόμπερτ Χάμπεκ χρησιμοποιεί επίσης την κατάσταση ως δικαιολογία. Άμεσα πίεσε για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών.
  4. Το MLPD διαμαρτύρεται ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης SPD/FDP/BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN, η οποία συμμετέχει ενεργά στο πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ. Παρουσιάζεται υποκριτικά στο κοινό ως «διαμεσολαβητής», αλλά την ίδια στιγμή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζητά μια «γεωπολιτική αλλαγή», προπαγανδίζοντας την αυξημένη παρουσία της Μπούντενσβερ (των ένοπλων δυνάμεων) στα κράτη της Βαλτικής και θέλει να αυξήσει σημαντικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Όλα αυτά είναι μέτρα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Τα μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης είναι ο ιμπεριαλιστικός πασιφισμός. Στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των γερμανικών μονοπωλίων, επειδή η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής και αγορά πωλήσεων για τη Γερμανία.
  5. Ο οπορτουνισμός οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλσοβινισμό! Η συμφιλίωση με τον ιμπεριαλισμό, όποια και αν είναι η απόχρωσή του, αργά ή γρήγορα οδηγεί στην υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ο καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς, και η υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, (επίσης SPD), επεκτείνουν τις δαπάνες όπλων και τις ξένες αναπτύξεις της Μπούντενσβερ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 90 / ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ γλείφουν την επιθετική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι) κάλεσε στην Deutschlandfunk για διαδηλώσεις κατά του Πούτιν αντί για περιβαλλοντικούς αποκλεισμούς κατά της κυβέρνησής του. Οι ρεβιζιονιστές από το LINKE ή το DKP, από την άλλη πλευρά, υπερασπίζονται ανοιχτά το αντιδραστικό καθεστώς Πούτιν. Όποιος υποστηρίζει την ειρήνη πρέπει να στραφεί εναντίον κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης εξίσου. Για να μπορέσουμε να αφήσουμε έναν κόσμο ειρήνης και ελευθερίας και ενότητας ανθρώπου και φύσης στις μελλοντικές γενιές, ο ιμπεριαλισμός πρέπει να ξεπεραστεί με την επανάσταση και τον αγώνα για τον πραγματικό σοσιαλισμό!
  6. Ο στρατιωτικός θεωρητικός, Καρλ φον Κλάουζεβιτς, είχε ήδη προσδιορίσει ότι το κέρδισμα της κοινής γνώμης είναι μέρος κάθε πολέμου. Υπό αυτή την έννοια, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ οργανώνουν πρωτόγνωρες ψυχολογικές προετοιμασίες για πόλεμο που δεν έχουν ειδωθεί τα τελευταία χρόνια. Τα μεγάλα αστικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία είναι επί του παρόντος σχεδόν σε ευθυγράμμιση σε αυτό το θέμα: Ακόμη και από κατά τα άλλα επικριτικούς δημοσιογράφους με αριστερές φιλελεύθερες αξιώσεις, δεν αρθρώνεται ούτε μια λέξη κριτικής για εκτόξευση απειλών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά συχνά καλούν ακόμη και σε αυστηροποίηση των μέτρων. Το MLPD αντιπροσωπεύει τον ανεξάρτητο προσανατολισμό με την έννοια της προλεταριακής ταξικής άποψης: Τα σύνορα δεν τρέχουν μεταξύ των λαών, αλλά μεταξύ των πάνω και των κάτω, όπως το έθεσε με λίγα λόγια ο Karl Liebknecht.
  7. Οι ιμπεριαλιστές δικαιολογούν επίσης ιδεολογικά την πολεμική τους δράση με τον πανταχού παρόντα αντικομμουνισμό τους. Το ΝΑΤΟ φαντασιώνεται ότι ο Πούτιν θέλει να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση. Ο ίδιος ο Πούτιν υποστηρίζει ότι είναι αντικομμουνιστής: Στην ομιλία του στις 21 Φεβρουαρίου 2022, παραπονέθηκε ότι ο «Λένιν» και η «κομμουνιστική Ρωσία» υποστήριξαν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοδιάθεση και ότι ο Στάλιν είχε διευρύνει ακόμη περισσότερο το έδαφος της Ουκρανίας. Ήδη από το 1917, ο Λένιν ζήτησε δικαίως «την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη απόσχιση» (Werke, Vol. 25, p.82). Η σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση ήταν μια εθελοντική ένωση λαών. Αυτό ήταν ακριβώς το αντίθετο από τα σημερινά ρωσικά ιμπεριαλιστικά σχέδια μεγάλης δύναμης. Το ίδιο ισχύει και εδώ: Μην δίνετε ευκαιρία στον αντικομμουνισμό!
  8. Η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με μεγάλα κοιτάσματα πρώτων υλών. Η υποστήριξη που παρέχεται στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών Δυτικών αξιών, είναι προδοτική: η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση έχει κινηθεί σε μεγάλο βαθμό προς τα δεξιά, ακολουθεί μια επιθετική πολεμική πολιτική και εργάζεται με φασιστικού τύπου ή ακόμη και μαζί με φασιστικές ομάδες όπως το σύνταγμα του Αζόφ. Αυτές είναι λοιπόν οι δυτικές αξίες ! Ακόμα κι αν η κριτική του πληθυσμού για την ουκρανική καταστολή είναι δικαιολογημένη: οι «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν είναι αυτόνομες , αλλά καθοδηγούνται από τους λακέδες του Πούτιν.
  9. Η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας αυτές τις μέρες. Η βούληση για ειρήνη της εργατικής τάξης και των μαζών στέκεται εμπόδιο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και πρέπει να ενισχυθεί. Μόνο το 15% των Γερμανών τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Οι μαρξιστές-λενινιστές από τη Ρωσία γράφουν στο MLPD, “ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο και δεν τον υποστηρίζει, παρά τη συνεχή προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης.” Πρέπει να είναι σαφές σε όλους: το βάρος ενός επικείμενου πολέμου θα περάσει στις μάζες. Σύντροφοι της οργάνωσης του ICOR KSRD από την Ουκρανία αναφέρουν:«Οι ανθρακωρύχοι και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής [βρίσκονται] σε άμεσο στρατιωτικό κίνδυνο.» Ο ICOR, ο διεθνής συντονισμός επαναστατικών κομμάτων και οργανώσεων, παίρνει μια ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστική στάση στο τρέχον ψήφισμά του . Αυτό υπογράφηκε από 33 οργανώσεις του ICOR, συμπεριλαμβανομένων των MLPD και MLP από τη Ρωσία και KSRD από την Ουκρανία. Αντί για αστικό εθνικισμό, μιλιταρισμό και πολεμοκαπηλεία – ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!
  10. Το MLPD και ο σύλλογος νεολαίας REBELL καλούν ιδιαίτερα τους νέους: Εξέγερση ενάντια σε όλους τους πολεμοκάπηλους ! Η νεολαία δεν θα επιτρέψει να καεί για μονοπωλιακά συμφέροντα και σχέδια παγκόσμιας κυριαρχίας. Με τη Διεθνιστική Συμμαχία, το MLPD και η REBELL προωθούν την ανάπτυξη ενός νέου κινήματος ειρήνης που στρέφεται εναντίον όλων των ιμπεριαλιστών. Αυτό πρέπει να εκφραστεί στις φετινές πορείες του Πάσχα. Υπό αυτή την έννοια, υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για ενεργό αντίσταση, για παράδειγμα μέσω της Διεθνιστικής Συμμαχίας. Σε περίπτωση ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών ή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, σύμφωνα με το ψήφισμα του ICOR, θα γίνουν διαμαρτυρίες για την επόμενη μέρα από τις 6 μ.μ.με κλήση. Για να αναπτυχθεί μια ενεργητική αντίσταση των μαζών, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση, καθώς πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν από ένα III Παγκόσμιο Πόλεμο που εξακολουθεί να υποτιμάται, έχουν ασάφεια σχετικά με τα αίτια ή πανικό.
    Ενόψει του έντονου κινδύνου πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργητική αντίσταση για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης είναι μια πρόκληση!
    ΝΑΤΟ και Ρωσία: Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία! Καμία εισβολή ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων!
    Διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών συμμαχιών, καθώς και των μονάδων επέμβασης της ΕΕ και της Μπούντεσβερ! Όχι γερμανικά στρατεύματα στο εξωτερικό!
    Ενισχύστε την οικοδόμηση του διεθνούς αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού ενιαίου μετώπου!
    Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! Προλετάριοι όλων των χωρών και καταπιεσμένοι, ενωθείτε!
    Αγώνας για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, για την ειρήνη, τη φιλία μεταξύ των λαών, τον γνήσιο σοσιαλισμό!
    Οργανωθείτε στο MLPD και στον σύλλογο νεολαίας του REBELL!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος