Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Το πάρτυ στο Ελληνικό συνεχίζεται!

lamda_elliniko

Δώρα για το Ελληνικό στη Lamda Development

Με απόφαση του υπ. Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίστηκαν αντικειμενικές τιμές ζώνης για πρώτη φορά, από 3.250 ευρώ έως 8.000 ευρώ το τετραγωνικό στην περιοχή του Ελληνικού. Με αυτές τις τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης για τα ακίνητα που θα διαθέσει η Lampda Development στους “επενδυτές”, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ που παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταβληθεί τελικά από την εταιρεία.

Η τιμή ορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές από όμορες περιοχές που γειτονεύουν με το παλιό αεροδρόμιο, από ανεξάρτητη ομάδα εκτιμητών. Παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν τις τιμές εξαιρετικά χαμηλές για το συγκεκριμένο κομμάτι, αφού από την αξιοποίηση και μόνο του 30% των 6.200 στρεμμάτων, η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ με βάση την κατώτερη τιμή και πάνω από 20 δισ. για όλη την έκταση, πολλαπλάσια από τα 600 εκατ. που αγοράστηκε το 2014. Φυσικά δεν μπορούν να ανεγερθούν ακίνητα σε όλη την έκταση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία της.

Η εταιρεία που είχε προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το 2014 για να υπο-εκτιμήσει το Ελληνικό είχε ορίσει ως ενδεικτικές τιμές για μεν τον Πύργο 8.000-9.000 ευρώ/τ.μ., για δε τις παραθαλάσσιες βίλες 10.000-12.000 ευρώ/τ.μ. Άλλωστε και με βάση το πρότζεκτ αστικής ανάπλασης της ίδιας της εταιρείας, το κόστος αγοράς για τις κατοικίες, τα διαμερίσματα και τις βίλες υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνει τα 25.000 ευρώ για τα ρετιρέ στον Πύργο Κατοικιών (Marina Tower). Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δίκιο είχαν οι πραγματογνώμονες του ΣΔΟΕ το 2015, όταν υποστήριζαν ότι το ελάχιστο τίμημα που όφειλε να διεκδικήσει το Δημόσιο από τη Lamba ήταν 2,5 έως 4,5 φορές πάνω από τα 900 εκατ. που θα δώσει η εταιρεία σε βάθος πολλών ετών, αλλά φυσικά δεν εισακούστηκαν!

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι ο τυχερός “επενδυτής” προέκυψε μετά από διαγωνισμό με εννέα υποψήφιους, που στην πορεία οι οκτώ απεχώρησαν για χάρη του ενός κονσόρτσιουμ τριών εταιρειών-μίας ελληνικής, μίας κινεζικής και μίας αραβικής-αλλά προτού ξεκινήσει καν το έργο οι δύο ξένοι εταίροι απεχώρησαν επίσης. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον περιβόητο διαγωνισμό του καζίνο του Ελληνικού! Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίζονται σαν δώρο για τη Lamda Development οι τιμές του υπουργείου Οικονομικών.