Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Πάνω απο 700.000 θα βρεθούν στο δρόμο με την υπογραφή του Άρειου Πάγου!

άρειος πάγος-areiospagos (2)

Ο Άρειος Πάγος υπέρ των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από funds

Στην υπηρεσία των funds 56 δικαστές του Αρείου Πάγου. Η απόφασή τους δίνει πράσινο φως για δημοπρασίες στην πρώτη κατοικία 700.000 δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια

Ο Άρειος Πάγος με συντριπτική πλειοψηφία στην ολομέλεια τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο εβδομάδες από την εισαγγελική πρόταση, οι servicers θα μπορούν να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Η απόφαση, που θα βγάλει στο δρόμο περίπου 700.000 δανειολήπτες, ελήφθη με..56 ψήφους υπέρ και μόλις 9 κατά.

Ο φόβος των 700.000 δανειοληπτών επιβεβαιώνεται: οι κατοικίες τους θα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό από τα funds, τα οποία αγόρασαν για ελάχιστα χρήματα την πρώτη κατοικία τους από τις τράπεζες.

Υπερ των funds είχε ταχθεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στις 26 Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια.

Νόμος της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το 2003 ορίζει ότι πως είναι καθαρά και αφορολόγητα τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες, τα κερδοσκοπικά ταμεία και οι «εξυπηρετητές»-δικαιούχοι διάδικοι από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορούν να αγοράζουν στο 8% της απαίτησης αλλά μέσω ενός πλειστηριασμού μπορεί να εισπράξουν έως και το 100% της απαίτησης.