Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Θέσεις της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για ορισμένα τοπικά ζητήματα.


 Απ’ το ηλεκτρονικό περιοδικό «Υψηλή Τάση» μας ζητήθηκε να απαντήσουμε σε ένα σύνολο ερωτήσεων για θέματα που απασχολούν την πόλη στα πλαίσια του προεκλογικού διαλόγου. Απαντήσαμε στις ερωτήσεις αυτές και περιμέναμε να δούμε τις απαντήσεις δημοσιευμένες όπως μας είχαν δηλώσει οι συντάκτες του περιοδικού. Επειδή τελικά οι απαντήσεις δεν δημοσιεύτηκαν για άγνωστο προς εμάς λόγο, αποφασίσαμε να τις δημοσιεύσουμε εμείς στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έτσι ώστε να γίνουν γνωστές σε όσους μας παρακολουθούν στα διαδίκτυο.

Δημοσιεύουμε παρακάτω όλη την επικοινωνία με την Υψηλή Τάση, τις ερωτήσεις της και τις απαντήσεις μας

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  Γιώργος Σόφης.

 

Η «Υψηλή Τάση» (ηλεκτρονικό περιοδικό συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»), με σκοπό να συμβάλλει στον προεκλογικό διάλογο,  σας αποστέλλει το παρακάτω ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε μαζί με τα άλλα θέματα, οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν.

 

Έτσι, θέτουμε δημόσια προς όλους τους υποψηφίους τα παρακάτω ερωτήματα. Τις απαντήσεις που θα λάβουμε δεσμευόμαστε να τις δημοσιοποιήσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς κανένα σχόλιο απ’ την πλευρά μας.

 

 απαντήσεις

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να προβάλουμε τις απόψεις μας για ορισμένα ζητήματα που αναμφισβήτητα απασχολούν την κοινωνία της πόλης μας, παρά το γεγονός ότι όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα προφανώς έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές μας και αυτά που θέλουμε να προβάλουμε με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Επίσης πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις μας στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο για αυτές καθαυτές τις ερωτήσεις. Υπάρχουν θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που είναι δύσκολο να απαντηθούν με απλή καθημερινή δράση, καθώς επίσης υπάρχουν ερωτήσεις που μπορούν να προσδιοριστούν σε απαντήσεις καθημερινής δράσης. Πιστεύουμε ότι από τις απαντήσεις θα γίνει πιο κατανοητό τι ακριβώς εννοούμε. Ας περάσουμε όμως στις απαντήσεις.

ΕΡ.1 Το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού επιτρέπει βλαπτικές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Δυνατότητα μείωσης του δασικού χώρου για «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, μέχρι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και αγροτική εκμετάλλευση τη στιγμή που εν όψει και των καταστροφικών πυρκαγιών αυτό που χρειαζόμαστε είναι μηδενική πλέον επέκταση της πόλης. Πώς σκοπεύετε, έγκαιρα, να αντιδράσετε;

   ΑΠ.     Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού είναι μια σημαντική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της χώρας. Σωστά διαπιστώνετε ότι ανοίγουν όλες οι κερκόπορτες για παρεμβάσεις στον Υμηττό που έρχονται να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη πίεση για αγορά και εκμετάλλευση Γης,  προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Άλλωστε αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι ενδεικτικά για τα σχέδιά τους και για τον Υμηττό και όχι μόνο. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή αντιμετωπίζεται με συνολική πολιτική πρόταση με κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά, κάτι που όμως λείπει από την ελληνική κοινωνία. Να σας υπενθυμίσουμε ότι στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο να αποτρέψουν τα σχέδιά τους, που όμως καθόλου δεν τις έλαβαν υπ’ όψιν. Οφείλουμε όμως στο επόμενο διάστημα να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τις όποιες παρεμβάσεις θα επιχειρήσουν για εκμετάλλευση του δάσους. Όμως τονίζουμε και θα το λέμε συνέχεια. Χωρίς μία σοβαρή κίνηση των πολιτών δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε.

ΕΡ.2 Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε (ευτυχώς χωρίς ανταπόκριση προς το παρόν) την ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών οικοδομικών τετραγώνων με αυθαίρετα στα όρια με τον Υμηττό, προτείνοντας ουσιαστικά να κρυφτεί το βουνό πίσω από ένα τείχος πολυκατοικιών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα στο μέλλον; .     

ΑΠ  Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα σας νομίζουμε ότι έχετε μονόπλευρη ενημέρωση για το θέμα αυτό. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Αγίας Μαύρας περίπου υπάρχει ένα σύνολο σπιτιών που έχουν χτιστεί από τη δεκαετία του ’50 και τα όποια βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα για πάνω από μισό αιώνα, ενώ την ίδια περίοδο έχουν γίνει σοβαρά εγκλήματα στο βουνό, όπως για παράδειγμα με την περιοχή των αστυνομικών όπου η χούντα έδωσε στα «δικά» της παιδιά οικόπεδα καταπατώντας το βουνό και σήμερα όλη αυτή η περιοχή είναι νομιμοποιημένη και έχει δημιουργηθεί το τείχος των πολυκατοικιών. Τώρα σε ό,τι αφορά τα 40 περίπου σπίτια της περιοχής που παλεύουν τόσα χρόνια για να λύσουν το πρόβλημά τους, πρέπει να ξέρετε ότι δεν διεκδικούν παρά μόνο την οριστική τους νομιμοποίηση και όχι να χτίσουν μεγαθήρια. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις όποιες ρυθμίσεις. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι όλοι το ίδιο καταπατητές, όπως ορισμένοι διαδίδουν και τα βάζουν μόνο μαζί τους.

ΕΡ.3 Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Προφήτης Ηλίας έχει αιχμαλωτιστεί μέσα σε μια αυθαίρετη υπερκατασκευή με σκοπό την κατεδάφισή του. Η δικαστική διαδικασία τελείωσε, η υπερκατασκευή είναι κατεδαφιστέα, ωστόσο το «μπαλάκι» της κατεδάφισης καλά κρατεί. Τί πρέπει να κάνει ο Δήμος, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι αντίστοιχα, ώστε να ανακτήσουμε το παραδοσιακό μας ξωκλήσι; .    

ΑΠ   Ας μιλήσουμε λοιπόν τώρα για τον Προφήτη Ηλία. Το τραγικό της ιστορίας είναι το εξής. Ένας παπάς, ένας εργολάβος με μια μπετονιέρα καταπάτησαν το δάσος σε μια νύχτα και δεν πήρε κανείς είδηση. Στις συνεχείς διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής η δημοτική αρχή σφύριζε αδιάφορα μέχρι ο κόμπος να φτάσει στο χτένι. Όταν αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα διαπιστώθηκε ότι για να σταματήσει η κατασκευή του αυθαίρετου έπρεπε να δοθεί άδεια απ’ το δασαρχείο, την αρχαιολογική υπηρεσία, το σχέδιο πόλης, τη ναοδομία και την ιερά σύνοδο και να καταλήξει τελικά η όλη ιστορία ότι θα γίνει μια μελέτη για την κατεδάφιση του αυθαίρετου και μετά θα βρεθούν και τα απαραίτητα μηχανήματα για να προχωρήσει η ιστορία. Ώστε λοιπόν το πιο εύκολο πράγμα είναι να γίνεις καταπατητής και το πιο δύσκολο είναι να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Άλλωστε εν όψει των εκλογών κανείς δεν ακουμπάει μια τόσο μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων όπως είναι το εκκλησίασμα. Σε ό,τι μας αφορά, εμείς προτείναμε να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του δήμου, χωρίς καμία άλλη συζήτηση, σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων με την παρουσία και των κατοίκων της πόλης, όπως με ανάλογο τρόπο απελευθερώθηκε η παραλία στην πλαζ του Αγίου Κοσμά πριν αρκετά χρόνια.

  ΕΡ.4 Παρά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για απομάκρυνσή του, το παράνομο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης συνεχίζει να λειτουργεί στον δασικό χώρο μας χώρο, απειλείται μάλιστα και η επέκτασή του. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την απομάκρυνσή του;

ΑΠ Για το ζήτημα του ΚΥΤ. Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πούμε ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της τότε ΔΕΗ για τη δημιουργία κέντρου υπερυψηλής τάσης 440 KV, αποτέλεσαν για μας την αιτία της συγκρότησης της  Αριστερής Πρωτοβουλίας. Μέχρι σήμερα τα σχέδια για μετατροπή του σημερινού ΚΥΤ των 180KV σε 400 δεν έχουν προχωρήσει. Και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μαζικού μαχητικού κινήματος με κορμό τη νεολαία που κράτησε αρκετούς μήνες. Σήμερα δεν φαίνονται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός νέου τέτοιου σαρωτικού κινήματος και προς τα εκεί πρέπει να παλέψουμε όλοι, όχι για να δηλώσουμε ότι υπάρχουμε και εμείς με αποσπασματικές κινητοποιήσεις χωρίς συγκεκριμένο στόχο, όπως έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις, γιατί όταν θα υπάρξει η πραγματική ανάγκη δεν θα είναι πειστικό το όποιο κάλεσμα.

 ΕΡ.5 Στην ίδια περιοχή (δασική και αναδασωτέα) συνεχίζει να λειτουργεί

      «προσωρινά» γκαράζ και Σταθμός Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του Δήμου. Ποια είναι η πρότασή σας για εγκατάστασή τους σε άλλους χώρους, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι που δεν έχουν την ευλογία της γειτνίασης με το βουνό;

 

Απ.  Γνωρίζουμε το ακανθώδες αυτό πρόβλημα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν έχουμε καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι η παρουσία του γκαράζ και του ΣΜΑ είναι στην πραγματικότητα παρέμβαση στο βουνό. Ακούμε επίσης τις απόψεις που λένε πάρτε τα απ’ το βουνό και δεν μας νοιάζει τι θα κάνετε. Διαφωνούμε απόλυτα. Ακούμε επίσης για υπογειοποίηση του γκαράζ και του ΣΜΑ μέσα στον ιστό της πόλης. Μας προβληματίζει σοβαρά. Δεν έχουμε καταλήξει λοιπόν στο ζήτημα αυτό και το λέμε με πλήρη επίγνωση

 

ΕΡ.6 Για την περιφερειακή Κατεχάκη-Αλίμου φαίνεται να προκρίνεται η λύση (που εδώ και πολλά χρόνια πρότειναν τα τοπικά κινήματα) της σήραγγας Καρέα-Βουλιαγμένης. Βέβαια η σκοπιμότητα σήμερα των αρμοδίων είναι σαφής. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση της νέας πόλης στο Ελληνικό. Η διώροφη κατασκευή, χωρίς δυνατότητα διέλευσης φορτηγών, και με διόδια, κινδυνεύει να κλείσει το θέμα αρνητικά και οριστικά. Ποια πρέπει να είναι η έγκαιρη αντίδραση του Δήμου;  

   ΑΠ. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κυκλοφορίας και την όποια διέξοδο μπορεί να υπάρξει στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα, θέλουμε να πούμε τα εξής. Πρώτον, είναι φανερό ότι τα όποια κυβερνητικά σχέδια θα προσαρμοστούν πρώτα απ’ όλα στα σχέδια των φαραωνικών έργων στο παραλιακό μέτωπο.  Σε μια προηγούμενη περίοδο, επί υπουργίας Σουφλιά, είχε γίνει και τότε μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της επέκτασης της περιφερειακής Υμηττού. Και τότε υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό. Εμείς είχαμε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να επεκταθεί η περιφερειακή με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Άλλωστε και το τμήμα που έχει κατασκευαστεί δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δάσος και ούτε φυσικά φύτρωσαν τα κτίσματα πάνω απ’ αυτή όπως πίστευαν ορισμένοι. Το ζήτημα της υπογειοποίησης δεν ήταν κοινή άποψη των τοπικών κινημάτων. Ήταν απόψεις ορισμένων ομάδων. Η πιθανότητα σήμερα να προχωρήσει η δημιουργία σήραγγας και με ποιους όρους είναι ακόμα πολύ μακριά απ’ την όποια υλοποίηση κάποιου έργου. Ας είμαστε όμως σε εγρήγορση γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και στο ζήτημα αυτό.

ΕΡ.7 Το μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο ανοικτό τμήμα του, με ατυχή πρωτοβουλία του Δήμου στο παρελθόν, παραμένει ένας εγκιβωτισμένος οχετός, κόντρα στις σύγχρονες αντιλήψεις για ανάδειξη των αστικών ρεμάτων. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάστασή του;

ΑΠ.  Τέλος σε ό,τι αφορά το το ρέμα της Πικροδάφνης θέλουμε να πούμε τα εξής. Πρώτον είναι προφανές ότι η τσιμεντοποίηση του ρέματος ήταν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Δεύτερον, οφείλουμε να απαιτήσουμε να σπάσει αυτό το έκτρωμα και να αποκατασταθεί η φυσική κοίτη του ρέματος. Τρίτον απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις στο ρέμα; Εμείς λέμε ναι. Δεν μπορεί να μην παίρνονται μέτρα για να μην μετατραπεί το ρέμα σε σκουπιδότοπο. Οφείλουμε να απαιτήσουμε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να γίνονται παρεμβάσεις που δεν θα θίγουν την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά δεν θα αφήσουμε και το ρέμα να γίνει σκουπιδότοπος και τελικά να κλείσουν το ρέμα με ολοκληρωτική τσιμεντοποίηση.

ΕΡ.8 Τελευταίο αλλά ίσως με τη μεγαλύτερη σημασία: Η συμμετοχή των πολιτών περιορίζεται βασικά στην ψήφο στις δημοτικές εκλογές. Σκοπεύετε να εισάγετε διαδικασίες και θεσμούς συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη και τη ζωή μας; 

Απ. Το ζήτημα της συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα στα προβλήματα του τόπου είναι το κλειδί της απάντησης των πολιτών στα προβλήματα του. κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι η συμμετοχή δεν είναι ζήτημα θεσμοθέτησης κάποιων μηχανισμών για τη λαϊκή συμμετοχή. Είναι πρώτα απ’ όλα ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα και είναι επίσης κεντρική επιλογή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα και φυσικά και στη πόλη μας. Πολλές φορές ακούμε τα γνωστά παράπονα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και δεν συμμετέχει. Ποια είναι όμως η αντίφαση. Αυτοί που τα λένε αυτά έχουν πολλές δεκάδες υποψηφίων στις εκλογές που όμως ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν έχουν εμφανιστεί σε καμία κινητοποίηση και λειτουργούν μόνο σαν χειροκροτητές του εκάστοτε αρχηγού τους.

Σε ότι μας αφορά. Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε κάθε κίνημα που στην πόλη αμφισβητεί το σημερινό τέλμα. Συμμετέχουν με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στις κινητοποιήσεις, ακόμα και όταν έχουμε μια κριτική ματιά για το περιεχόμενο ή και για τη σκοπιμότητα ορισμένων κινητοποιήσεων. Η λογική μας είναι ότι είναι προτιμότερο κάτι να κινείται παρά να είναι

στάσιμο και να βαλτώνει. Ολα όμως αυτά ξεκινάνε από τα κάτω και είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και όχι θεσμικών διεργασιών.

 

 

 Παρακαλούμε  για την αποστολή των απαντήσεών σας μέχρι την Παρασκευή 29/9 στο ypsili.tasi@gmail.com ή inbox fb: Υψηλή Τάση.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση,

Η Συντακτική Ομάδα και τα μέλη της Συνέλευσης.