Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Να υπερασπιστούμε μαζικά τη δημοτική περιουσία

Ηλιουπολίτες-Ηλιουπολίτισσες,
Με τη σημερινή μας ανακοίνωση θέλουμε για μια ακόμα φορά να τοποθετηθούμε σχετικά με την άμεση ανάγκη της υπεράσπισης της δημοτικής περιουσίας, την αποκάλυψη των προθέσεων της δημοτικής αρχής του κ. Βαλασόπουλου και ταυτόχρονα να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις για τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει ένα κίνημα κόντρα στις προθέσεις αυτές.

Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε ότι οι προθέσεις της δημοτικής αρχής για μίσθωση του αναψυκτηρίου σε ιδιώτη είναι η αρχή της συνολικής παραχώρησης των δημοτικών χώρων, όπως αναψυκτήρια, πάρκα αλλά και σχολικών κτηρίων σε ιδιώτες έτσι ώστε να συνδεθούν με τις ανάγκες της αγοράς, αγνοώντας στη πραγματικότητα τις λαϊκές ανάγκες. Εξάλλου προς τη κατεύθυνση αυτή κινείται όλη η λογική της δημοτικής αρχής αλλά είναι και σε πλήρη συμφωνία με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», δηλαδή την νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε ότι αφορά το θέμα αυτό καθαυτό του αναψυκτηρίου που αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της εκμίσθωσής του έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής.
Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις είναι αναντίστοιχες με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Θεωρούμε ότι βασική αιτία είναι η ελλιπής ενημέρωση της πόλης, ευθύνη που βαραίνει όλους μας στον ένα ή άλλο βαθμό. Είναι επίσης αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η γενική κατεύθυνση και τι επιδιώκουμε με τις κινητοποιήσεις για το δημοτικό αυτό χώρο, πέρα απ’ το γεγονός της καταγγελίας της πολιτικής της δημοτικής αρχής.
Εμείς σαν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ είχαμε και πιο παλιά καταθέσει την εξής πρόταση. Με δεδομένο ότι η δημοτική αρχή αρνείται να επαναφέρει τη λειτουργία της ΕΥΩΝΥΜΟΣ, για να αποτρέψουμε την μερική ή ολική παραχώρηση του χώρου στα οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα που μπορεί να μετατρέψουν το χώρο, σε χώρο νυχτερινού κέντρου τύπου παραλίας και όχι μόνο, να απαιτήσουμε ο χώρος αυτός να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης σαν ένα ανοιχτό πολιτιστικό κέντρο που θα λειτουργεί με την ευθύνη του δήμου και θα αποτελεί χώρο πολιτισμού, διαλόγου και ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας και πρώτα απ’ όλα τη νεολαία.
Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε χωρίς προοπτική τις κινήσεις εκείνες που οδηγούν στην αυτοδιαχείριση του χώρου, τόσο γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά και γιατί οδηγούν τελικά στην ερήμωση και εγκατάλειψη του που αντικειμενικά διευκολύνουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης που προωθεί η δημοτική αρχή.