Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Με άλλοθι την κλιματική αλλαγή συγκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους

3q52dkcpcpmlgmgyqlxvjbegp1ovkjmrpqxycbe6gvuy9acwbjhxroxv12ceztqznqkwh9murbnva

Στην «κλιματική αλλαγή» φορτώνονται για να ξεπλυθούν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τις καταστροφές

Ανοχύρωτη αποδείχθηκε η χώρα, για ακόμη μια φορά, μπροστά στο κύμα κακοκαιρίας που την έπληξε τις προηγούμενες μέρες με αποτέλεσμα ο λαός μας να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πλημμύρες και καταστροφές.
Στην Κινέτα, στη Χαλκιδική, στην Κατερίνη, στην Καβάλα, στη Θάσο, στη Ρόδο και αλλού επαναλήφθηκαν οι σκηνές που ζήσαμε σχετικά πρόσφατα, με τραγικά αποτελέσματα, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα, ξανά στη Χαλκιδική, με τον κατάλογο να είναι ατελείωτος στο πέρασμα των χρόνων.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι κινδύνεψαν να πεθάνουν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, υποδομές (γέφυρες, δίκτυα) κατέρρευσαν, οδηγοί και επιβάτες εγκλωβίστηκαν για ώρες στην εθνική οδό.

Οι άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη και πάλευαν μέσα στη λάσπη να σώσουν τις περιουσίες τους, αναμένοντας απεγνωσμένα την κρατική αρωγή, κατήγγειλαν την αδιαφορία της πολιτείας που τους αφήνει ανυπεράσπιστους στα στοιχεία της φύσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο, η απουσία αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης και προστασίας του λαού από φυσικούς κινδύνους, η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ή οι κακοτεχνίες σε όσα γίνονται, ιδιαίτερα σε καμένες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να φράξουν τα ρέματα και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, η αδιαφορία για την δόμηση των συνθηκών ζωής και κατοικίας των ανθρώπων (πολεοδομικός σχεδιασμός, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κλπ).
Η ακριβοπληρωμένη ιδιωτική εθνική οδός Αθηνών – Πατρών πλημμύρισε και διακόπηκε για ώρες η κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οδηγοί και επιβάτες να ταλαιπωρηθούν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους.
Οι κυβερνώντες για ακόμη μια φορά έριξαν το βάρος στην σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου και παπαγάλισαν, ως άλλοθι, τις συνέπειες της “κλιματικής αλλαγής”, στην οποία φορτώνονται και ξεπλένονται οι κυβερνητικές ευθύνες για τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων στο λαό.
Πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Γηρυόνης (έτσι ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία για να δραματοποιηθεί ακόμη περισσότερο το φυσικό φαινόμενο) δεν έλειψαν και οι κομματικές αντιπαραθέσεις αφού η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να καταλογίσει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη περιφερειάρχη για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Το ίδιο βέβαια είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ρίξει τις ευθύνες στην προ-προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και στον προ-προηγούμενο περιφερειάρχη κ.ο.κ, με σκοπό να συγκαλύψουν όλοι μαζί τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας γι’ αυτή την κατάσταση.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες της ΝΔ, αφού έβγαλαν λάδι την Ολυμπία Οδό που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Πατρών για τις ευθύνες της, για επικοινωνιακούς λόγους έκαναν συσκέψεις, εξήγγειλαν μέτρα – ασπιρίνες για την ανακούφιση των πληγέντων και μοίρασαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα που είτε θα μείνουν στα χαρτιά είτε θα μπουν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων για αντιπλημμυρικά έργα που θα τα παρασύρει η πρώτη βροχή, όπως έγινε στην Κινέτα.
Η ίδια αυτή πολιτική και οι ίδιες δικαιολογίες δεν είναι “προνόμιο” της εξαρτημένης και υπό επιτροπεία Ελλάδας. Αντίστοιχα γεγονότα διαδραματίστηκαν στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. όπως η Γαλλία και η Ιταλία όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ποτάμια πλημμύρισαν και σπίτια βρέθηκαν κάτω από το νερό. Την ίδια στιγμή στην μητρόπολη του καπιταλισμού στις ΗΠΑ φονική φωτιά κατακαίει ανεξέλεγκτη, για ακόμη μια χρονιά, την Καλιφόρνια και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πέρσι την ίδια εποχή δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από αντίστοιχη πυρκαγιά και εκατοντάδες παρέμειναν αγνοούμενοι.
Στη γειτονιά μας ο φίλος αλβανικός λαός πενθεί τους νεκρούς του που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των πολυκατοικιών που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι μετά από μεγάλο σεισμό, πληρώνοντας βαρύ τίμημα στο όνομα του κέρδους των μεγαλοεργολάβων και την απουσία αντισεισμικής προστασίας.