Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Το φιάσκο των εμβολίων! Το σχέδιο “ελευθερία” αναβάλλεται επ’ αόριστον

Senior Female Epidemiologist Works with Samples in Isolation Glove Box. She's in a Modern, Busy Laboratory Equipped with State of the Art Technology.

Ενα τεραστίων διαστάσεων οικονομικό σκάνδαλο -που τελευταία έχει πάρει τη μορφή και ενός παγκόσμιου φιάσκου- ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια των λαών που την ίδια στιγμή δοκιμάζονται από την πανδημία και από τις βάρβαρες και αυταρχικές πολιτικές που επιβάλλονται στο όνομά της.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε που ο κορονοϊός έκανε αισθητή την εμφάνισή του στις χώρες της Δύσης, ένας λυσσαλέος ανταγωνισμός ξέσπασε ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την κατοχύρωση και τον έλεγχο του εμβολίου. Όπως σημειώναμε από τον περασμένο Μάρτη: «Όχι βέβαια για να σώσουν τον κόσμο. Αλλά για να κρατούν στα χέρια τους τον αποκλειστικό εκβιασμό της ζωής και του θανάτου απέναντι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους! Ώστε να μετατρέψουν τον τρόμο του κορονοϊού σε αμύθητα πλούτη για τους γνωστούς μεγιστάνες του πλανήτη.»

Η κούρσα παρασκευής εμβολίων είχε τα πάντα. Από τις γνωστές προσπάθειες χρηματισμού, όπως αυτή που έγινε από τον Τραμπ σε επιστήμονες γερμανικού ερευνητικού κέντρου, μέχρι τους πακτωλούς δισεκατομμυρίων που μεταφέρονταν αθόρυβα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς στους φαρμακοβιομήχανους, αλλά και τις σκανδαλώδεις συμφωνίες προαγοράς(!) εμβολίων, όλα μαρτυρούσαν έναν βρόμικο πόλεμο. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να γίνονται κριτήρια διαμοιρασμού των δόσεων και τους «επιστημονικούς» οργανισμούς να μετατρέπονται σε εργαλεία άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Στο επίκεντρο αυτής της τραγωδίας οι λαοί του λεγόμενου δυτικού κόσμου, όπου παρακολουθούν έναν καθημερνό πόλεμο ανακοινώσεων και πορισμάτων, ανάμεσα σε κράτη, εταιρίες και οργανισμούς υγείας. Κάθε μέρα γίνεται φανερό ότι τα επιστημονικά πορίσματα των οργανισμών υγείας βρίσκονται πολύ μακριά από τα πραγματικά επιστημονικά ερωτήματα και τις αποφάσεις που υπακούουν στις ανάγκες της δημόσιας υγείας.

Το επιστημονικό φιάσκο των εμβολίων! Οι εγκρίσεις…

Τα κριτήρια με τα οποία εγκρίνει εμβόλια ο κάθε οργανισμός υγείας είναι σαφή και υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων γίνονται καθαρά σε όλους. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξ αρχής αποκλείστηκε κάθε εμβόλιο μη δυτικών συμφερόντων. Μάλιστα πριν καν υπάρξουν τα συγκεκριμένα εμβόλια, οι κυβερνήσεις της Δύσης ήταν τόσο «σίγουρες» ότι θα παρασκευαστούν και θα είναι και τόσο αποτελεσματικά που θα εγκριθούν και από τους επιστημονικούς οργανισμούς τους, που τα έχουν ήδη προαγοράσει! Έτσι βασιζόμενοι στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν αρχικά οι εταιρείες(!), οι «επιστημονικοί» οργανισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εγκρίνει 3 εμβόλια, ενώ είναι έτοιμα προς έγκριση δύο ακόμα των αμερικάνικων Novavax και jonshon&jonshon.

Εγκρίθηκε έτσι με συνοπτικές διαδικασίες το εμβόλιο της Pfizer, τη διαχείριση του οποίου έχει κατά αποκλειστικότητα ο αμερικάνικος κολοσσός, αν και οικονομικά ωφελείται και η γερμανική BioNtech η οποία είναι αυτή που το παρασκεύασε. Όσο και αν ΗΠΑ και Γερμανία(;) επιθυμούν να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός με αυτό, οι μέχρι στιγμής παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις προσυμφωνημένες και προαγορασμένες δόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Από την εταιρεία διαρκώς ανακοινώνονται καθυστερήσεις και παραδώσεις περιορισμένου αριθμού εμβολίων σε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται άλλωστε για ένα εμβόλιο που απαιτεί υποδομές με μεγάλο κόστος μεταφοράς και συντήρησης και που είναι πολύ πιθανό να προκύπτουν προβλήματα και με αυτό.

Το εμβόλιο τής μικρότερων δυνατοτήτων Moderna έχει επίσης εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό (ΕΜΑ) και τους οργανισμούς φαρμάκων των κρατών της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις τεράστιες επιχορηγήσεις από το αμερικάνικο κράτος (1,95 δισ. έλαβε η Pfizer και 1,2 δισ. η Moderna από τους νεοφιλελεύθερους του Τραμπ), οι υποδομές της αποδεικνύονται ισχνές για τόσο φιλόδοξα σχέδια. Και παρά το γεγονός ότι έσπευσε να δεσμευτεί για 1δισ. δόσεις το 2021, τελικά το πρώτο τρίμηνο δεν θα παραδώσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις.

Το εμβόλιο τής Βρετανοσουηδικών συμφερόντων Astra Zeneca εγκρίθηκε τελευταία, μετά από ένα σκανδαλώδες σήριαλ, που υπό άλλες συνθήκες θα μονοπωλούσε τη δημοσιότητα. Αφού με συμβόλαια προαγοράς η εταιρία δεσμεύτηκε να παράσχει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, τελικά απέτυχε να παρασκευάσει το εμβόλιο. Μετά από σχετική συμφωνία που έγινε τις τελευταίες μέρες του 2020, τελικά εξασφάλισε την πατέντα του ρώσικου εμβολίου, χωρίς να το κάνει κανείς θέμα βέβαια. Για την ακρίβεια χρησιμοποιεί τον έναν από τους δύο αδενοϊούς του sputnik V. Μικρή λεπτομέρεια. Το ίδιο το ρώσικο εμβόλιο όχι απλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει έγκριση από τους ίδιους οργανισμούς, αλλά στην αρχή οι «ειδικοί» της Δύσης το χαρακτήριζαν και επικίνδυνο λόγω ανεπαρκών δοκιμών. Και όσο δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για την επάρκεια ή ανεπάρκεια των δοκιμών τού κάθε εμβολίου (των δυτικών συμπεριλαμβανομένων), τόσο προφανής είναι ο τρόπος με τον οποίο «αξιολογούν» την επάρκεια των δοκιμών κάθε εμβολίου οι εν λόγω οργανισμοί. Η Astra Zeneca, μετά από όλα αυτά και αφού έχει προπληρωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις χώρες της Ευρώπης κυρίως, δηλώνει ότι μπορεί να παραγάγει μόλις το 1/4 των συνολικών προσυμφωνημένων δόσεων. Μετά και τα γεγονότα του Brexit, η απόφαση της εταιρείας να ικανοποιήσει τις παραγγελίες της Βρετανίας και άλλων χωρών σε βάρος χωρών της ΕΕ και κύρια της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ήταν τέτοιο μάλιστα το μένος της Γερμανίας, που απαίτησε για πρώτη φορά την άμεση έγκριση των ρώσικων και κινέζικών εμβολίων από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου! Τελικά μπορεί και να μην είναι και τόσο επικίνδυνα όσο παρουσιάστηκαν αρχικά. Παρ’ όλα αυτά και παρά το δεδομένο ότι η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να στείλει 100 εκ. δόσεις μέχρι τον Μάη στην ΕΕ, η έγκρισή του αναβάλλεται διαρκώς.

Μετά από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι τα κράτη και οι επιστημονικοί οργανισμοί σε ΕΕ και ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται γενικώς για την έγκριση και εξασφάλιση εμβολίων με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πληθυσμών τους. Ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση των εμβολίων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών τους και το διεθνές γόητρό τους και μόνο! Στο σημερινό τραγέλαφο που εξελίσσεται στην Ευρώπη και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των εμβολίων συνέβαλε και η επιμονή τής Γαλλίας να κερδίσει χρόνο για τη δική της Sanofi, η οποία όμως δεν κατάφερε να τερματίσει ούτε καν σε αυτό το στημένο γήπεδο.

…και η αποτελεσματικότητα!

Αποτελεί παγκόσμια πρώτη, να ανακοινώνεται η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στα ΜΜΕ ή ακόμη και στα μέσα δικτύωσης από την ίδια τη διοίκηση της εταιρείας και αυτές οι ανακοινώσεις να λαμβάνονται ως δεδομένα για την έγκριση εμβολίων από επιστημονικούς οργανισμούς. Με αυτό τον τρόπο εγκρίθηκαν όλα τα εμβόλια σε ΗΠΑ και ΕΕ, λόγω της «χρονικής πίεσης». Χωρίς καν ακόμα να μπορούν οι ίδιες οι εταιρείες να μιλήσουν για τη διάρκεια της ανοσίας που παράγεται, εξέδιδαν ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Ήταν βέβαιο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγούσε σε νέο φιάσκο. Μετά την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Astra Zeneca και τελικά την Βρετανία, ο οργανισμός φαρμάκου της Γερμανίας αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για άτομα άνω των 64 ετών. Και γι’ αυτό δεν συνιστά τον εμβολιασμό τους με αυτό! Δεν εξήγησε βέβαια ποτέ ο «ανεξάρτητος» επιστημονικός οργανισμός γιατί το ίδιο εμβόλιο πήρε αρχικά έγκριση ως αποτελεσματικό. Αμέσως μετά, στις 2/2, ακολούθησε η Ανώτατη Αρχή για την Υγεία της Γαλλίας, η οποία κρίνει αναποτελεσματικό το ίδιο εμβόλιο για τους άνω των 65! Το ίδιο έπραξαν Ιταλία, Βέλγιο και Αυστρία και είναι έτοιμη να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά αφεντικά της και η Ελλάδα, ενώ η Ελβετία ζήτησε νέες μελέτες. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός οργανισμός (ΕΜΑ) πιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του και για αυτές τις ηλικίες.
Το πόσο αποτελεσματικό είναι ή όχι το εμβόλιο της Astra Zeneca δεν μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες να το γνωρίζουμε. Είναι βέβαιο όμως ότι αν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν κάνει για τους άνω των 64, τότε είναι ένα εμβόλιο που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Γιατί αν δεν προφυλάσσει τις ομάδες των ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων που κατά βάση αφορούν αυτές τις ηλικίες, τότε τι ακριβώς πετυχαίνει; Όταν μάλιστα οι ίδιοι οι οργανισμοί υγείας είναι αυτοί που ανακοίνωσαν (όσο μπορούν να το γνωρίζουν και αυτό) ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Πώς λοιπόν ένα εμβόλιο (από τις δυτικές ναυαρχίδες) που δεν είναι αποτελεσματικό για τους άνω των 64, μπορεί να κριθεί αποτελεσματικό; Όλα αυτά δεν τα λέει κάποιος ψεκασμένος. Τα λένε οι επιστημονικοί οργανισμοί της Γερμανίας και της Γαλλίας! Εμείς απλά εικάζουμε ότι, αν η αποτελεσματικότητα των εν λόγω εμβολίων πιστοποιείται με τέτοια κριτήρια, θα προκύψουν πολλά παρόμοια ευτράπελα στο μέλλον. Με το τίμημα να το πληρώνουν πάντα οι λαοί.

Πακτωλοί δισεκατομμυρίων!

Η Pfizer, η πρώτη δυτικών συμφερόντων εταιρία που κατοχύρωσε το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα που προβλέπει να εισπράξει από αυτό, μέσα στο 2021, θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. Αυτά αφορούν τις εισπράξεις μόνο από τα συμβόλαια αγοράς εμβολίων. Δεν υπάρχουν πουθενά τα δισ­ε­κατομμύρια με τα οποία προίκισε το αμερι­κάνικο κράτος την Pfizer και τις άλλες φαρμακοβιομηχανίες του προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό προβάδισμα σε αυτή την κούρσα, κάτι που φαίνεται προς το παρόν να πετυχαίνει. Το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα κράτη-θιασώτες τής ελεύθερης αγοράς, από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Αγγλία. Η Κίνα έχοντας τις τέσσερις σχετικές εταιρείες ακόμα υπό κρατικό έλεγχο δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο.

Ειδικά στα κράτη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις προσπαθούν -σε συνέχεια της πολιτικής του αυταρχισμού των lockdown- να επιβάλουν το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και όχι των ευπαθών ομάδων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της γρίπης. Σ’ αυτή την περίπτωση, που θα εγκαινιαστεί ως επιστημονικά ορθή αντιμετώπιση ενός ιού ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός των πάντων, ανοίγεται ένα νέο πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρ­λά, «είναι ένα ολοένα πιο πιθανό σενάριο πως οι άνθρωποι θα χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ή εμβόλια με διαφορετική σύνθεση έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, κάτι που θα δημιουργήσει μια «διαρκή» ροή εσόδων για την εταιρεία».

Η αλήθεια είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει ανάμεσα σε τόσα δισ. Είναι τέτοια τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που όποιοι -αγνοώντας τα- προσπαθούν να διαβάσουν την πραγματικότητα με τα πορίσματα των «ειδικών» θα διαψευστούν ξανά και ξανά, όπως έγινε δεκάδες φορές από το Μάρτη.

Το «φως στο τούνελ» τρεμοσβήνει

Τα όσα διαδραματίζονται μετατρέπουν τους πανηγυρισμούς και τις εμβολιαστικές φιέστες του περασμένου Δεκέμβρη σε παρωδίες. Η ΕΕ αποδείχθηκε ανίκανη να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων ακόμη και αυτών που τα κράτη της χρυσοπλήρωσαν. Ακόμη και αυτών που η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται από τα ίδια τα μέλη της.

Αποδείχθηκε βέβαια ικανή, στην ανισοκατανομή ακόμη και αυτών των εμβολίων που εξασφάλισε, προς όφελος πάντα των ισχυρών. Οπότε, η εμβολιαστική Άνοιξη αναβάλλεται επισήμως. Συνυπολογίζοντας τα όσα ανακοινώνουν οι «ειδικοί» για τα νέα στελέχη, για τις αμφιβολίες που ήδη υπάρχουν για το αν τα αντιμετωπίζουν τα εμβόλια που ήδη παράγονται, το τούνελ στο οποίο έχουν βυθίσει τους λαούς αποδεικνύεται όλο και πιο μακρύ. Με το ρυθμό που παράγονται τα εμβόλια στη Δύση και τις επαναλαμβανόμενες δόσεις που απαιτούνται, η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι ορατή.

Ξεχωριστή θέση στον Ευρωπαϊκό τραγέλαφο κατέχει ο κυβερνητικός θίασος της ΝΔ. Αφού έστησε τη φιέστα των εμβολίων και οργάνωσε ξανά μια ολομέτωπη επίθεση στους «αρνητές» από τους οποίους κινδυνεύει δήθεν η κοινωνία, τελικά έμεινε χωρίς εμβόλια. Τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, που παρουσιάζονται από το Νοέμβρη ως θρίαμβος της κυβερνητικής στρατηγικής, περιμένουν τα κόκαλα που θα πετάξουν στο ελληνικό προτεκτοράτο οι σύμμαχοι.

Με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού δεν διαγράφεται κανένα τέλος, ακόμα και αν υποθέταμε ότι το επιδιώκουν.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η εξέλιξη με τα εμβόλια, ένα είναι βέβαιο. Η πολιτική των απαγορεύσεων, του αυταρχισμού, της καταστολής και των περιοριστικών μέτρων, η πολιτική της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών δεν θα τελειώσει με κανένα εμβόλιο. Γιατί εφαρμόζεται με πρόσχημα την πανδημία και όχι για την αντιμετώπισή της.

Η μόνη διέξοδος για τον ελληνικό λαό βρίσκεται στους αγώνες του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος