Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Σχετικά με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ικαρία και την απάντηση του Ικαριώτικου λαού


Ανταπόκριση από την Ικαρία

Η ανακοίνωση της επίσκεψης Μητσοτάκη για την παρουσία του στα εγκαίνια(!) των εμβολιαστικών κέντρων σε Ικαρία και Φούρνους, δικαίως αντιμετωπίστηκε σαν πρόκληση. Τα εγκαταλειμμένα ακριτικά νησιά των δύο ακτοπλοϊκών δρομολογίων την εβδομάδα, δεν προσφέρονται για κυβερνητικές φιέστες.

Η άμεση απόφαση (Πέμπτη πρωί) της Γ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΙ) για συγκέντρωση το πρωί του Σαββάτου, αλλά και η άμεση ανταπόκριση της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων με το κάλεσμα της στην συγκέντρωση έδωσαν το έναυσμα και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις της απάντησης στην κυβερνητική φιέστα. Τα δύο σωματεία άλλωστε, είναι τα μόνα που όλους αυτούς τους μήνες σηκώνουν το βάρος της αναμέτρησης με διαρκή δημόσια καλέσματα και συγκεντρώσεις κόντρα στην πολιτική του τρόμου και των απαγορεύσεων.

Στην συγκέντρωση κάλεσε αμέσως και η Πυξίδα. Άλλωστε από την Τετάρτη το απόγευμα που ανακοινώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, μέλη, συναγωνιστές και φίλοι της Πυξίδας και της ΕΡΓΑΣ που παρεμβαίνουν και στους μαζικούς χώρους των δύο σωματείων έκριναν ότι πρέπει κόντρα στο κλίμα του ζόφου να υπάρξει αγωνιστική απάντηση και από την στιγμή της ανακοίνωσης της συγκέντρωσης και μετά, έκαναν ότι ήταν δυνατό για την επιτυχία της.


Ήδη από την Πέμπτη αφίχθηκαν οι πρώτοι αστυνομικοί για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις μαζί με ασφαλίτες με πολιτικά. Ειδικά από το πρωί του Σαββάτου, ο Άγιος Κήρυκος απέκτησε για δεύτερη φορά (μετά την απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσαν πάλι τα δύο σωματεία στις 26/11/2020) εικόνα μετεμφυλιακού κράτους. Ακροβολισμένοι αστυνομικοί είτε ένστολοι είτε με πολιτικά, βίσκονταν σε κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Και αυτή τη φορά όμως το πλήθος του κόσμου που έφτασε στην συγκέντρωση έδωσε καθαρή απάντηση στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής.

Στην συγκέντρωση που είχε οριστεί για τις 10:00 π.μ. του Σαββάτου στο χώρο του Νοσοκομείου παρευρέθηκαν μέλη των δύο σωματείων, κάτοικοι ακόμη και από πολύ απομακρυσμένα χωριά ενώ συμμετείχαν και άλλες συλλογικότητες. Την συγκέντρωση έκλεισε η κεντρική τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του  Νοσοκομείου Δ. Σωτήρη. Από την πλευρά της ΕΛΜΕ υπήρξε τοποθέτηση από τον πρόεδρο Δ. Χρήστο, ενώ τοποθετήσεις έγιναν και από την πλευρά της Πυξίδας της ΕΡΓΑΣ, της ΑΣΠΙ. Υπήρξαν επίσης και χαιρετισμοί(!) της Λ.Σ. και των Εκπ. Πρωτοβάθμιας που καλούσαν όχι στην συγκέντρωση του ΣΕΝΙ, αλλά σε παράσταση διαμαρτυρίας(!) στον χώρο του Νοσοκομείου.

Μετά τα τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε πορεία προς το λιμάνι, με την συνεχή επιτήρηση και παρουσία ισχυρών (για τα μέτρα του νησιού) αστυνομικών δυνάμεων. Με παλμό και συνθήματα (Όχι στις φιέστες και την καταστολή ενισχύστε τώρα το ΕΣΥ-Προσλήψεις ΜΕΘ Νοσοκομεία Αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία- Φτώχεια Ανεργία καταστολή κάτω η δεξιά πολιτική- Εμπρός λαέ μπορείς να τους νικήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσεις κλπ). Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού οι διαδηλωτές με μία ιδιαίτερα θερμή υποδοχή έστειλαν ένα σαφές μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Παρά την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές κατάφεραν να βρεθούν ξανά στο χώρο του Νοσοκομείου και να παρέμβουν στην τελετή των εγκαινίων. Έγινε καθαρό ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε άφωνοι μπροστά στην πρόκληση της κυβερνητικής φιέστας για τον εξωραϊσμό αυτής της πολιτικής. Πολύ περισσότερο ότι δεν πρόκειται να γίνουμε μαϊντανοί της, ρόλο που από ότι φάνηκε πρόθυμα ανέλαβαν οι τοπικοί άρχοντες.

Η συγκέντρωση έκλεισε με το κάλεσμα από την πλευρά των διοργανωτών (ΣΕΝΙ) για συγκέντρωση στον Άγιο Κήρυκο στις 16/2 ημέρα απεργίας των υγειονομικών.

Λυπηροί καιροσκοπισμοί και τακτικισμοί από την πλευρά του ΚΚΕ.

Μπροστά και στην επίσκεψη Μητσοτάκη, οι δυνάμεις που ελέγχονται από το ΚΚΕ θέλησαν να πορευτούν με τη γραμμή της προσαρμογής και της «εθνικής ομοψυχίας». Όπως και σε όλες τις προηγούμενες συγκεντρώσεις από τον Νοέμβρη και εδώ, στις επικοινωνίες που έγιναν μεταξύ των σωματείων, οι φορείς που ελέγχονται από το ΚΚΕ πρόβαλαν και πάλεψαν τη γραμμή της μη πραγματοποίησης συγκέντρωσης, με σκοπό να υπάρξει μια μυστικά οργανωμένη… συμβολική παράσταση. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην πρώτη ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη, στην οποία εκτός του ότι δεν υπήρχε κανένα κάλεσμα, οι συντάκτες δεν έκριναν καν σκόπιμο να καταδικάσουν την εγκληματική πολιτική των απαγορεύσεων, της καταστολής και των χουντονόμων

Κάτω από την πίεση και τα γεγονότα που δημιούργησε η συγκέντρωση που κάλεσαν ΣΕΝΙ και ΕΛΜΕ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, τα σωματεία του ΚΚΕ επανέλαβαν την ανακοίνωση τους καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας(!) σε ίδιο χώρο και χρόνο με αυτόν της συγκέντρωσης, χωρίς όμως ποτέ να την αναφέρει. Πρόκειται για πρωτοφανή τακτικισμό ενάντια σε κάθε πολιτική και συνδικαλιστική ηθική. Μία ώρα μετά την έναρξη της συγκέντρωσης, κατέφθασε μια ολιγάριθμη αντιπροσωπεία με ένα πανό και σημαίες… για την ανάγκη της φωτογράφισης. Εκπρόσωποι της τοπικής παράταξης και ενός σωματείου, ζήτησαν και τους δόθηκε ο λόγος σε μια συγκέντρωση στην οποία αρνήθηκαν να καλέσουν, αντιμετωπίζοντας την μάλιστα ως μη γενόμενη. Μέχρι εδώ το έργο το είχαμε ξαναδεί χωρίς τις σημαίες. Την επομένη σε ανακοίνωση (των σωματείων;)  στον 902 είδαμε έκπληκτοι ότι η συγκέντρωση -η οποία δεν ήθελαν να οργανωθεί και αντί της οποίας κάλεσαν σε παράσταση- παρουσιάζεται με μαεστρική γραφή για τους μη γνωρίζοντες ως συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι ίδιοι και όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Υγειονομικοί χαιρέτισαν! Πρόκειται για απύθμενο θράσος και συνδικαλιστικό ξεπεσμό.

Σταθερά στη γραμμή των αγώνων

Από την έναρξη των φθινοπωρινών απαγορεύσεων, κόντρα στη γραμμή της προσαρμογής, με μπροστάρη τα δύο σωματεία οι αγωνιστικές δυνάμεις του νησιού δίνουν για 6η φορά το αγωνιστικό παρόν, με δημόσια καλέσματα σε συγκεντρώσεις. Με πίστη στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος και με τη βεβαιότητα ότι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει, να ανατρέψει αυτή την εγκληματική πολιτική είναι ο ίδιος ο λαός και κανένας άλλος στο όνομα του.

Βασίλης Πετράκης, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης