Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Η Κεντρική Επιτρόπη του Μ-Λ ΚΚΕ για την απώλεια του σύντροφου Στέλιου Σταυρινάδη

Την Παρασκευή 22/10/2021 έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφος Στέλιος Σταυρινάδης. Η είδηση του θανάτου του σήμανε μια μεγάλη απώλεια για το Μ-Λ ΚΚΕ και την Κομματική Οργάνωση της Ικαρίας.

Ο Στέλιος Σταυρινάδης  γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας στις 24 Σεπτέμβρη του 1951. Οι δυσκολίες και η φτώχεια που μάστιζε το νησί θα οδηγήσουν την οικογένεια του στην Αθήνα το 1963.

Εκεί θα γραφτεί στο Γυμνάσιο της Ηλιούπολης όπου και θα διαπιστωθεί η κλίση του και η αγάπη του για τα μαθηματικά. Το 1969 θα περάσει στο πανεπιστήμιο, θα σπουδάσει στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας και θα αποφοιτήσει από το Μαθηματικό της Αθήνας. Το προοδευτικό και αριστερό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε σύντομα θα τον φέρει σε επαφή με το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα, αρχικά θα ενταχθεί στην ΠΠΣΠ ως ιδρυτικό μέλος της παράταξης στο Μαθηματικό και από το 1976 στο Μ-Λ ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Στέλιος υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή το δημόσιο σχολείο και αγωνίστηκε κάθε στιγμή για την υπεράσπισή του. Από το διορισμό του στη Σύρο το 1981 μέχρι την συνταξιοδότηση του, αλλά και μετά από αυτήν, για τους μαθητές του θα είναι πάντα ο Δάσκαλος. Ο Δάσκαλος που με κατανόηση και αγάπη θα βρεθεί κάθε στιγμή δίπλα στους μαθητές του, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Ο Δάσκαλος που με ανιδιοτέλεια θα προσφέρει κάθε βοήθεια ακόμα και στα χρόνια της συνταξιοδότησής του, σε όποιον την είχε ανάγκη.  Όχι τυχαία, ο τίτλος  του δασκάλου θα του αποδοθεί στους κύκλους και στις συλλογικότητες, όπως αυτή της Πυξίδας, στις οποίες βρέθηκε και τα τελευταία χρόνια στην Ικαρία.

Όλα τα χρόνια που βρέθηκε στο δημόσιο σχολείο, από τις τάξεις των Αντιτετραδίων, του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Παρεμβάσεων, θα δώσει ένα σταθερό παρών σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και το παρών του σύντροφου Στέλιου, όσο διαπνεόταν από τη σεμνότητα  και την ηρεμία που τον χαρακτήριζε, τόσο ξεχώριζε από τη σταθερότητα, την πίστη και την καθαρότητα του λόγου, με την οποία έδινε τις μάχες στο μαζικό κίνημα. Ήταν το παρών ενός αταλάντευτου αγωνιστή κομμουνιστή που με την παρουσία και τη στάση της ζωής του, αποτελούσε κάθε στιγμή έναν ήρεμο αλλά φωτεινό φάρο όπου και αν βρέθηκε.

Ως ιδρυτικό μέλος των Αντιτετραδίων, της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση και στον ΑΣΕΠ, θα πρωτοστατήσει σε όλες τις μεγάλες απεργίες του κλάδου, αλλά και τους καθημερινούς αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Θα τιμήσει κάθε στιγμή τον τίτλο του μέλους του Μ-Λ ΚΚΕ με τη συμμετοχή του σε κάθε εργατική απεργία, σε κάθε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, σε όλους τους αγώνες του λαού μας, για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα μετοικήσει με τη σύντροφό του Μπέσυ στη γενέτειρά του την Ικαρία.  Θα ενταχθεί στην κομματική οργάνωση της Ικαρίας και με την σκέψη του και το λόγο του πάντα προσανατολισμένο στους αγώνες, αλλά και στην οργανωτική ανάπτυξη του Μ-Λ ΚΚΕ, θα συμβάλει με πολύ θετικό τρόπο στο τοπικό κίνημα του νησιού. Ως μέλος της συντακτικής ομάδας της τοπικής αριστερής εφημερίδας “Πυξίδα”, με λόγο ήρεμο, απλό και μεστό,  θα βοηθήσει σε κάθε συζήτηση, σε κάθε μάχη, που και από τις τάξεις της έδωσε στους τοπικούς αγώνες. Η ενασχόλησή του με τα κοινά και η αγάπη του για τον τόπο θα τον οδηγήσει και στον τοπικό Σύλλογο του χωριού του, στον οποίο υπήρξε τα τελευταία χρόνια πρόεδρος αφήνοντας και εκεί  μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η σταθερότητα και η προσήλωση του σύντροφου Στέλιου θα αποτελέσουν τα όπλα του ακόμη και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όπου αν και έδινε μια άνιση μάχη και με βαριά κλονισμένη την υγεία του, βρήκε τη δύναμη να συντάξει ένα σημαντικό ιστορικό κομματικό κείμενο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αυτές τις μέρες αναμετριέται με την αιφνίδια απώλεια του συντρόφου, του δάσκαλου, του κομμουνιστή Στέλιου Σταυρινάδη. Κρατάμε στη μνήμη μας το ήθος, τη σεμνότητα, τον καθαρό λόγο και την σταθερότητα του σύντροφου Στέλιου. Με την υπόσχεση να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον δρόμο που μαζί με τον σύντροφό μας εδώ και δεκαετίες περπατήσαμε.

Η Κ.Ε του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια, στη γυναίκα του Μπέσυ, στους γιούς του Γιάννη και Ορέστη, στην αδερφή του Θοδώρα και όλους τους συγγενείς και τους φίλους του.

Η πολιτική κηδεία του σύντροφου Στέλιου Σταυρινάδη θα γίνει την Τρίτη στην Ακαμάτρα Ικαρίας.