Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Η «υποχρεωτικότητα» και τα νέα χαράτσια δεν ανακόπτουν τη φονική επέλαση της πανδημίας

ΜΕΘ
Την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ κανένα μέτρο για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

Ένα χρόνο μετά τις τυμπανοκρουσίες ότι με τον εμβολιασμό θα τεθεί τέρμα στην πανδημία και δύο χρόνια μετά την πανδημία, που στοίχισε στην Ευρώπη μέχρι σήμερα εκατομμύρια θανάτους, ολό­κληρη η ΕΕ με το πολιτικό της προσωπικό (Μέρκελ, Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς, Φον Ντερ Λάϊεν κλπ) -σε αντίβαρο για την αναποτελεσματική και εγκληματική υγειονομική της πολιτική- ντύνεται με τα χρώματα της «υποχρεωτικότητας», με τον Μητσοτάκη να καμαρώνει ότι αυτός είναι ο πρωτοπόρος στον τομέα αυτό (με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με την αναστολή εργασίας των υγειονομικών, με το χαράτσι των 100€, που έρχεται να τσακίσει κι άλλο τις πενιχρές συντάξεις).

Και τι δεν μας έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα; Λοκντάουν και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, χαρτάκια και αποστολή SMS για να βγούμε από το σπίτι, στρίμωγμα στα ΜΜΜ και στα σχολεία, απαγόρευση συγκεντρώσεων, πρόστιμα και διώξεις, ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό κάθε σεζόν, κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ποινικοποίηση διαφορετικών απόψεων και ανακήρυξη των ανεμβολίαστων σε εσωτερικό εχθρό τής κοινωνίας, αναστολή εργασίας υγειονομικών και πριμοδότηση των εμβολιασμένων για να μην παίρνουν κανένα μέτρο στα κέντρα διασκέδασης, κτύπημα της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επίδειξη ταυτότητας και πιστοποιητικού σε όλους και παντού, καθημερινό βομβαρδισμό φόβου, τρόμου και θανάτου από τα ΜΜΕ…

Και όμως, μετά από όλα αυτά και μετά τον εμβολιασμό και του 65% του πληθυσμού «ο ιός επιμένει», τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται.

Εκείνο όμως που χρειάζεται και δεν το κάνουν είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και δεν μπορούν να το κάνουν γιατί υπηρετούν και εκφράζουν τον φονικό και απάνθρωπο καπιταλισμό της εποχής μας, που θέλει την υγεία εμπόρευμα, ιδιωτικοποίηση των πάντων -και της Υγείας- κέρδη για τα μονοπώλια του φαρμάκου και τους κλινικάρχες.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει με ωμό και κυνικό τρόπο ο «Έλλην» επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς: «Έχουμε κάνει παραγγελίες εμβολίων για το 2022 και το 2023, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα σε μαζικές παραγγελίες των φαρμάκων που θεραπεύουν αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια»!!! (δηλώσεις στο ΣΚΑΪ, 25/11).

Στα πλαίσια αυτά η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη -για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας- ήρθε να επιβάλει ένα ακόμη μέτρο αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» και του κοινωνικού αυτοματισμού, με την επιβολή του χαρατσιού των 100€ ανά μήνα σε κάθε πολίτη άνω των 60 που δεν έχει εμβολιαστεί, (το οποίο ίσως επεκταθεί σαν μέθοδος για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις).

Στήριξη στην κυβερνητική πολιτική -και προαναγγελία ταυτόχρονα της επέκτασης της «υποχρεωτικότητας»- αποτελεί και η πρόσφατη απόφαση της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης», του ανωτάτου οργάνου της, του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς και στο προσωπικό της ΕΜΑΚ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει έτσι σταθερά την πολιτική του διχασμού, του αυταρχισμού, της πειθάρχησης, της κατασκευής ενόχων και της διάλυσης του ΕΣΥ, ψάχνει άλλοθι για να μην πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυσή του, αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, μετά τους νέους που διαδίδουν τον ιό, μετά τους χιλιάδες υγειονομικούς που έθεσε σε αναστολή με πρόσχημα τον εμβολιασμό, μετά τις «διαδηλώσεις που σπέρνουν θάνατο», με την στοχοποίηση τώρα των ανεμβολίαστων.

Και όμως ο κόσμος πεθαίνει, περιμένοντας έξω από τις λιγοστές ΜΕΘ. Πού είναι οι 1.200 ΜΕΘ, δημόσιες ή «επιταγμένες» ιδιωτικές, (από τις 3.500 που καθόριζαν τα οργανογράμματά τους) για τις οποίες κάποτε καυχιόταν η κυβέρνηση, πέραν του γεγονότος ότι δεν υπάρχει υγειονομικό προσωπικό να λειτουργήσει αυτές που υπάρχουν; Αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία παραδέχεται έμμεσα και ο Μητσοτάκης, που -πρωθυπουργός αυτής της χώρας, «υπεύθυνος» υποτίθεται- αναρωτιέται ανεύθυνα και κυνικά: «Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς (διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ), σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη». Από ποιόν άραγε περιμένει στοιχεία και αποδείξεις; Τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ για δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την αναγκαστική επιλογή περιστατικών, εκεί στο Υπουργείο Υγείας δεν τις διαβάζουν;

Παρουσίασαν το εμβόλιο σαν το εργαλείο που θα μας έσωζε από την πανδημία, σαν να είχε υπερφυσικές δυνατότητες, τη στιγμή που η προστασία που προσφέρει διακηρύσσεται τώρα επισήμως ως ολιγόμηνη (κάνουν λόγο για 3-4 μήνες), οι θάνατοι εμβολιασμένων με 2 δόσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και ο ιός μεταδίδεται από/και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι, που δεν υπήρχε το εμβόλιο.

Η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Το εμβόλιο είναι ένα βασικό όπλο, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν κερδίζεις τον πόλεμο μόνο με αυτό. Απαιτούνται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, εξοπλισμός, φάρμακα και τεστ, υπεύθυνη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, οργανωμένοι και στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι από την πολιτεία και όχι ποινές. Απαιτούνται μέτρα πραγματικής προστασίας σε ΜΜΜ, σχολεία, χώρους εργασίας κλπ. Απαιτείται ένα ισχυρό, άρτια εξοπλισμένο και πλήρως στελεχωμένο ΕΣΥ. Απαιτούνται δηλαδή όλα αυτά που δεν κάνει 2 χρόνια τώρα η κυβέρνηση.

Αντί για μια τέτοια πολιτική, η κυβέρνηση, μετά τη μείωση των δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 570 εκ., προβλέπει νέα μείωση στον προϋπολογισμό του 2022, κατά 250 εκ. σε σχέση με τις δαπάνες του 2021. Έχει μάλιστα το θράσος ο Μητσοτάκης να λέει ότι «τα χρήματα αυτά (από τα χαράτσια των 100€) θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία»! Αντί για απαραίτητα τεστ -δωρεάν και από δημόσιο φορέα- για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, στοχευμένα και όχι μόνο όποιος θέλει, προτείνει τη γελοιότητα των δύο self-tests στις γιορτές. Αντί να ανοίξει νοσοκομεία και ΜΕΘ, αγοράζει αυτοκίνητα για την αστυνομία. Αντί να προσλάβει υγειονομικούς, προσλαμβάνει αστυνομικούς. Με βάση την απογραφή του Δημοσίου, το 2013 το υπουργείο Υγείας είχε 89.292 υπαλλήλους και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης 63.301. Τον Αύγουστο φέτος, προ αναστολών, στην Υγεία υπήρχαν 76.282 (-13.010) και στην Αστυνομία 71.159 (+7.858)!

Και είναι αυτή η πολιτική, που μαζί με την αντιφατικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας των ΜΜΕ και των συντεταγμένων σε αυτή λοιμωξιολόγων («η χρήση της μάσκας είναι επικίνδυνη», «λιγότερα τεστ σημαίνει λιγότερα κρούσματα», «τα πολλά παιδιά μέσα στην τάξη ή ο κόσμος στα λεωφορεία δεν συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης», «η μεταλαβιά είναι ακίνδυνη», «οι αστυνομικοί δεν κολλάνε τον κορονοϊό», «με ένα εμβόλιο ξεμπερδεύουμε», αποκρύπτοντας τις παρενέργειές του και ότι από το «ένα» θα φτάσουμε μέσα σε ένα χρόνο στα … «τέσσερα» κλπ), προκαλούν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών και φουσκώνουν τα πανιά των αντιεμβολιαστών, της ακροδεξιάς και του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και της συνωμοσιολογίας, με τους οποίους καμία σχέση δεν μπορεί να έχει το προοδευτικό κίνημα, που όσο θα υπερασπίζεται την αξία του εμβολίου και την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, άλλο τόσο θα καταγγέλλει την «υποχρεωτικότητα» και τα χαράτσια.

Και επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή, γιατί από πολλούς -και καθ’ ύλην αρμόδιους (ΟΕΝΓΕ)- ξεχάστηκε το ζήτημα των αναστολών των υγειονομικών και από άλλους -και από οργανώσεις- με αβάσιμα και αδιανόητα επιχειρήματα προβλήθηκε μονομερώς και με εμμονικό τρόπο η καθολικότητα των εμβολιασμών, που επικοινωνεί επί της ουσίας με το κυβερνητικό αφήγημα υπέρ της υποχρεωτικότητας.

Στο πλευρό της κυβέρνησης βρέθηκε για άλλη μια φορά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τους υψηλούς φραστικούς τόνους στη Βουλή, ο Τσίπρας απηύθυνε νέα «έκκληση» στην κυβέρνηση, «τολμήστε να πάρετε μέτρα συναίνεσης», «για να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα κρίσιμα», σαν απάντηση στο χαράτσι της κυβέρνησης, ζήτησε την παροχή «κινήτρων» και το αμφισβήτησε γιατί δεν διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας, με τους πλούσιους να μπορούν και τους φτωχούς να μην μπορούν να το πληρώσουν.

Η μόνη πραγματική απάντηση στην πανδημία και στην τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, είναι να στηριχτούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, να αναζωπυρωθεί ο μαζικός λαϊκός αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό μέτρο για τους άνω των 60, να γίνει άρση των αναστολών και να επιστρέψουν άμεσα οι υγειονομικοί στην εργασία τους, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, για άμεσα μέτρα πρόληψης και πραγματικής πολιτικής προστασίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος