Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Χωρίς έφεση από την Εισαγγελέα η υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη

Ηλιούπολη-trafficking-640x480-1

«Το μήνυμα της Πολιτείας γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο»

Για την υπόθεση της Ε., της μίας καταγγέλλουσας στη δίκη της Ηλιούπολης, ο αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για σωματεμπορία, ενδοοικογενειακή βία κατ εξακολούθηση και οπλοχρησία. Καταδικάστηκε σε 5μιση χρόνια, ενώ το δικαστήριο, που δέχθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, υιοθέτησε μία νέα πρόταση – χάιδεμα του εισαγγελέα, Χρήστου Καραγιάννη, αφήνοντας τον ελεύθερο με αναστολή.

Σε προηγούμενη δήλωσή τους, οι δύο δικηγόροι είχαν καταγράψει ποια είναι τα ελαφρυντικά που δέχτηκε το δικαστήριο προκειμένου να αποφυλακιστεί ο αστυνομικός

.:

«-Ο αστυνομικός – έμπορος ανθρώπων, έφερε στο δικαστήριο έγγραφο της ΕΛΑΣ στο οποίο αναφέρεται ως πολύτιμο στέλεχος για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων (!) όταν τον Ιούλιο του 2021, η ΕΛΑΣ εξέδιδε ανακοινώσεις ότι δεν είναι καν αστυνομικός γιατί ήταν σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης!

– Αναγνωρίστηκε στον αστυνομικό το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με την αιτιολόγηση ότι του χορηγήθηκε από τον εισαγγελέα της φυλακής όπου κρατείτο, διήμερη άδεια και αυτός επέστρεψε! Να σημειωθεί ότι οι προφυλακισμένοι δεν δικαιούνται άδεια, συνεπώς θα πρέπει να εξηγηθεί από την Εισαγγελία γιατί του χορηγήθηκε σκανδαλωδώς ένα προνόμιο που δεν χορηγείται σε άλλους κρατούμενους. Το γεγονός δε ότι δεν απέδρασε, δεν διέπραξε δηλ. κι άλλο αδίκημα σε δύο μέρες, πολύ απέχει από την «καλή συμπεριφορά μετά την πράξη»…

Έτσι, για τις ίδιες πράξεις, ο ένας κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 12 έτη και επιστρέφει στη φυλακή και ο άλλος σε πέντε έτη και έξι μήνες και αποφυλακίζεται με αναστολή ως το εφετείο…»

Σε δήλωσή τους το βράδυ της Τετάρτης, οι Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη ενημερώνουν ότι «παρά την αίτηση που καταθέσαμε και την παράσταση ενώπιον της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, η Εισαγγελέας Αλεξάνδρα Κοσμά, η οποία μελέτησε τόσο τη δικογραφία όσο και τα σημεία που αναδείξαμε, έκρινε ότι “δε συντρέχει λόγος έφεσης”»

Και προσθέτουν:

«Ύστερα απ’ αυτό, το μήνυμα της Πολιτείας γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο και κλείνει με τον τρόπο αυτό έναν ολόκληρο κύκλο παραλείψεων- τέτοιων που καταδεικνύουν ότι όντως η Πολιτεία έχει από καιρό πάρει θέση. Ιδιαίτερα όταν ο δράστης είναι αστυνομικός, τα θύματα δεν πρέπει να μιλούν, δεν πρέπει να απαιτούν δικαιοσύνη.

Παρά ταύτα, θα είμαστε παρούσες και στο Εφετείο, να στηρίξουμε τα θύματα, να σταθούμε πλάι τους και να προστατεύσουμε το δικαίωμα και την απαίτησή τους για δικαιοσύνη. Μαζί με την κοινωνία που τις διέσωσε αρχικά και στάθηκε συλλογικά στο πλάι τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης.

Από εδώ και μπρος, με αφορμή αυτή την υπόθεση και το κύμα αλληλεγγύης που ενέπνευσε, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, ανοίγεται μια συζήτηση και ελπίζουμε κι ένα πλέγμα δράσης, ώστε έμπρακτα να αγωνιστούμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Γιατί αυτό είναι το trafficking˙ και τα πιο εύκολα θύματά του είναι τα παιδιά των φτωχών, εργατικών τάξεων της κοινωνίας. Και αυτό είναι το μήνυμα της Πολιτείας, ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι απλώς αναλώσιμα, αλλά είναι το εξανδραποδισμένο δυναμικό αυτών των κυκλωμάτων, με την απαίτηση να μην μιλούν, να μην αποκαλύπτουν, να μην αντιδρούν.

Θα μας βρουν μπροστά τους.

Δήμητρα Κεραμυδά

Αντωνία Λεγάκη»

(Η Δήμητρα Κεραμυδά και η Αντωνία Λεγάκη είναι δικηγόροι και συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση βιασμού της19χρονης απ 'τον αστυνομικό στην Ηλιούπολη.)