Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι και στη Γερμανία! Πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποίησεις!

Γερμανία-germania-apergia

Παραλύει η Γερμανία σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στις μεταφορές

«Πάγωσαν» συγκοινωνίες και μεταφορές στη Γερμανία εξαιτίας της ιστορικής πανεθνικής απεργίας

Μεγάλη η απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς και στις συγκοινωνίες στη Γερμανία, καθώς διαμαρτύρονται για το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό, που έχει μειώσει σημαντικά τα εισοδήματά τους. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, λεωφορεία και τις γραμμές του μετρό.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς που κάλεσαν στην 24ωρη απεργία αναγνωρίζουν ότι «θα έχει επίπτωση στις συγκοινωνίες», ταλαιπωρώντας τους πολίτες, ωστόσο όπως είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi «καμιά απεργία δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν μπορεί να ασκήσει πίεση», και πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο τρόπο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Για να διευκολυνθούν οι μεταφορές αγαθών, ο υπουργός Μεταφορών, Βόλκερ Βίσινγκ, έδωσε εντολή στις τοπικές κυβερνήσεις στη Γερμανία να άρουν του περιορισμούς στις μετακινήσεις φορτηγών από χθες Κυριακή, ενώ επιτράπηκαν πτήσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους, ενώ το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί 230.000 εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και τα λεωφορεία.

Η κοινή απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των μεταφορών στη Γερμανία είναι κάτι σπάνιο και δείχνει ότι κλιμακώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες για αυξήσεις στους μισθούς εν μέσω κρίσης ακρίβειας. Το συνδικάτο Verdi ζητά αυξήσεις της τάξης του 10,5% στους μισθούς και το EVG 12%. Από την πλευρά τους οι εργοδότες αντιπροτείνουν αύξηση 5% και δύο εφάπαξ πληρωμές 1.000 και 1.500 ευρώ φέτος και του χρόνου.

Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Γερμανίας (Deutsche Bahn – DB) λόγω της απεργίας ανέβαλαν όλα τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων και πολλά περιφερειακά, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας την απεργία «ανεδαφική και αχρείαστη». Όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, εκτιμάται ότι από την απεργία θα επηρεαστούν περίπου 380.000 ταξιδιώτες.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον υψηλότερο πληθωρισμό καθώς προσπαθούσε να βρει νέες πηγές ενέργειας, με τους ρυθμούς πληθωρισμού να ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο -αύξηση 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα- υποδεικνύοντας ότι δεν θα σταματήσουν οι επίμονες πιέσεις κόστους που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει με μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.

Η προσαρμογή στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό ήταν οδυνηρή για εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το κόστος για τα πάντα, από το βούτυρο μέχρι τα ενοίκια αυξάνεται μετά από χρόνια αρκετά σταθερών τιμών.

«Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένους να λάβουν σημαντική αύξηση μισθών», δήλωσε ο Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Ver.di, στην Bild am Sonntag.

Η απεργία στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που έχει χαρακτηριστεί «μεγα-απεργία», έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις στη βιομηχανία, τα ταχυδρομεία, τα αεροδρόμια και τις τοπικές συγκοινωνίες. Χάρη σε αυτές τις απεργίες, κάποια συνδικάτα πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις (11,5% οι ταχυδρομικοί, 8,5% το συνδικάτο IG Metall).