Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα της Αριστερής Πρωτοβουλίας

Δηλώνουμε ξανά παρουσία και θ' αναμετρηθούμε μ' όλους αυτούς που στηρίζουν τις πολιτικές που μας εξευτελίζουν και μας καταδικάζουν στην φτώχεια.
Άμμος στα γρανάζια τους...

Μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της φτώχειας και της υποτέλειας!

Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν. Ακόμη έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε το χρίσμα όχι των κομμάτων και των παραγόντων της δεξιάς πολιτικής, των κομμάτων και των παραγόντων της συνδιαλλαγής και της ηττοπάθειας, αλλά ενός κόσμου που αγωνιά και αγωνίζεται, που αρνείται τη συναίνεση και την υποταγή, που τολμά να μπαίνει μπροστά στους αγώνες, να οργανώνει να ενώνει, να διεκδικεί να ανοίγει δρόμους για μια καλύτερη ζωή.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Εμείς θέτουμε πολιτικό πρόβλημα στο Δήμο μας και στην κοινωνία όλη. Αν έχουν κάποιο νόημα αυτές οι εκλογές αυτό εστιάζεται στην ανάγκη να εκφράσει κατ΄ αρχήν ο Δημοκρατικός κόσμος της Ηλιούπολης με την ψήφο του τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας και της δημαγωγίας και να ενεργοποιηθεί για την συλλογική αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής.


ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ


Μας λένε αρκετοί, άλλοι αθώα και άλλοι σκόπιμα πως οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν χρώμα και κόμμα και πως αναζητούν τον καλύτερο, αυτόν που θα λύσει τα τοπικά προβλήματα. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι δημοτικές εκλογές και τα προβλήματα της Ηλιούπολης αρχίζουν και τελειώνουν μόνο στις λακκούβες των δρόμων και στις ατέλειες των πεζοδρομίων;
Όποιος πιστεύει αυτό κάνει λάθος.

Μήπως, η ακρίβεια και η φτώχεια δεν μας αφορά;

Μήπως, η καταχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες δεν μας αφορά;

Μήπως, η ανεργία των νέων, η ανασφάλεια, η σύνταξη που δεν φτάνει, είναι κάτι που αφορά άλλους πλανήτες;


Το γεγονός της τσιμεντοποίησης του δήμου μας, της έλλειψης ελεύθερων χώρων, της εγκατάλειψης του μεγαλύτερου τμήματος του λεκανοπεδίου, των προβλημάτων της καθαριότητας, του εφιάλτη του παρκαρίσματος, της υποβάθμισης της ζωής μας δεν είναι αποτέλεσμα αυτής της ίδιας πολιτικής που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο;


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στις σημερινές συνθήκες, παρέμβαση στο χώρο της Ηλιούπολης σημαίνει αγώνας για τη δραστήρια κινητοποίηση των δημοτών ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και την προώθηση των λαϊκών και δημοτικών διεκδικήσεων, για να σπάσει η ασφυχτική εξάρτηση και μετατροπή του δήμου σε ελεγχόμενο παράρτημα του κρατικού μηχανισμού και να έρθει κοντά στα λαϊκά και τοπικά προβλήματα των εργαζομένων, διεκδικώντας να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση ένα θετικό ρόλο στο γενικότερο αγώνα που διεξάγει ο λαός μας ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και του πολέμου.


Δεν υποτιμάμε καθόλου τα καθημερινά προβλήματα της πόλης μας. Όμως ρωτάμε το ίδιο βιώνουν τα προβλήματα αυτά οι πολίτες της περιοχής του Αγ. Κωνσταντίνου με τα «αστυνομικά»; Με τον ίδιο τρόπο βιώνει τα προβλήματα μια οικογένεια με κάποια σχετική οικονομική άνεση με μια οικογένεια των 700 ευρώ και πολύ περισσότερο μια οικογένεια όπου η ανεργία αποτελεί τον καθημερινό βραχνά της; Εμείς λέμε ότι τα προβλήματα μπορεί να φαίνονται κοινά, όμως η κοινωνική πραγματικότητα, η ταξική θέση του καθενός είναι αυτή που στην πραγματικότητα στιγματίζει και το μέλλον μας. Με κριτήριο λοιπόν τη συμπαράταξή μας με τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και με τα προβλήματά τους αξιολογούμε και τα παρακάτω προβλήματα των δημοτών της πόλης μας.

1. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Με τον πρόγραμμα «Καλλικράτης», η εκπαίδευση ουσιαστικά περνάει στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα το κράτος ξεφορτώνεται τις ευθύνες του για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα και τις μεταφέρει στην περιφέρεια και τους δήμους. Απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσφέρεται ένα μικρό μόνο μέρος για την χρηματοδότησή της και οι υπόλοιπες ανάγκες υποχρεώνονται να καλύψουν οι δήμοι και η περιφέρεια. Με λίγα λόγια θα κληθούν οι πολίτες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη μέσα από μια δραματική αύξηση των φόρων και των δημοτικών τελών, η θα οδηγηθούν σε ακόμα παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της όπως άλλωστε έγινε και φέτος με την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να τσουβαλιάσει τους μαθητές μέσα στις τάξεις για να μειώσει το κόστος αδιαφορώντας για τις πραγματικές τους ανάγκες.

Απαιτούμε-διεκδικούμε:

- Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα απ’ την καταγωγή και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

-πραγματική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης με ποσοστό τουλάχιστον 15% απ’ τον προϋπολογισμό. Σύγχρονα σχολεία με κατάλληλο εξοπλισμό και απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται για την σωστή λειτουργία τους

2. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής του «Καλλικράτη» η κοινωνική πολιτική θα εξαφανισθεί, αφού έχει κόστος και επομένως απαιτείται χρηματοδότηση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και η φετινή εικόνα της λειτουργίας των ΚΕΠ, που έκλεισαν ή υπολειτούργησαν, η θλιβερή εικόνα της υποβάθμισης της λειτουργίας των ΚΑΠΗ αφού άλλωστε και η δημοτική αρχή επιχείρησε να μετατρέψει τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε προεκλογικούς της υπάλληλους, απολύοντας όποιον δεν υποτάσσονταν στις πιέσεις αυτές.

Πιο χαρακτηριστική όμως είναι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς όπου 1080 παιδιά στο δήμο μας δεν βρήκαν θέση να γραφτούν, ενώ και στους υπόλοιπους η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού τους οδήγησε σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας και παρά την συμμετοχή των γονιών στα λειτουργικά έξοδα τους.

Απαιτούμε- διεκδικούμε:

-τον προγραμματισμό για το χτίσιμο νέων παιδικών σταθμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας.

- την στελέχωση των ΚΑΠΗ με το απαραίτητο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό) που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τρίτης γενιάς των περήφανων ξωμάχων της δουλειάς

3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.

Με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού όλοι καταλάβαμε ότι ακόμα και η ίδια η γη εκποιείται στα άπληστα οικονομικά συμφέροντα όποιο όνομα και αν έχουν. Μάθαμε λοιπόν ότι το Ελληνικό θα γίνει το Λας Βέγκας της Αθήνας απ’ τους εμίρηδες του Κατάρ. Καταλάβαμε όλοι ότι η έννοια πράσινο, ελεύθεροι χώροι, χώροι αναψυχής, δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες μας γιατί προηγούνται τα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι ίδια είναι και η τύχη που επιφυλάσσουν και για τον Υμηττό, αν και προσωρινά έχουν ανασταλεί τα μεγαλόπνοα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης και του υπουργού Σουφλιά.

Όμως από την στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε επιχείρηση, από τη στιγμή που η αγορά και η πώληση της γης αποτελεί ένα τόσο σημαντικό κέρδος για τους μεγαλοκατασκευαστές, είναι απόλυτα φανερό ότι κανείς δεν πρόκειται να τολμήσει να μιλήσει για μείωση τους συντελεστή δόμησης, για υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου σαν κοινωνικό αγαθό.

-καλούμε όλες τις δυνάμεις της πόλης που ασφυκτιούν απ’ την καταστροφική αυτή πολιτική να ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους, το φυσικό περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα την δημιουργία προϋποθέσεων για να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο ό έχοντες και κατέχοντες.

4. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ –ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΥΤ

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση για τον βασικό κορμό της πόλης το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας οι κεντρικοί δρόμοι βρίσκονται σε πλήρη ασφυξία αφού δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα πρέπει να περάσουν μέσα απ’ την πόλη για να συνδεθούν με την περιφερειακή Αλίμου- Κατεχάκη και την Αττική οδό.

Η επέκταση της αττικής οδού έχει σταματήσει. Όμως καμία πρόταση για την βελτίωση έστω της κατάστασης στην πόλη δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα έχουμε αποδεχθεί την σημερινή άθλια εικόνα σαν αναγκαίο κακό.

Για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας απ’ τους καταπατητές και μεγαλοτσιφλικάδες του παρελθόντος σήμερα γίνεται μια μάχη χαρακωμάτων με δικαστήρια και άλλες πολυδαίδαλες προτάσεις που έχουν οδηγήσει στο απόλυτη τέλμα την κατάσταση.Τα μεγάλα λόγια της απερχόμενης δημοτικής αρχής αποδείχτηκαν κούφια.

Καλούμε τους πολίτες της πόλης να πάρουν το πρόβλημα στα χέρια τους!

Απαιτούμε από όποια δημοτική Αρχή και αν προκύψει να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση των χώρων που διεκδικούν οι μεγαλοκαταπατητές με κοινόχρηστους χώρους πράσινου, με την δημιουργία παιδικών σταθμών ή και όποιων άλλων κοινωνικών έργων απαιτούνται στην πόλη.Ταυτόχρονα απαιτείται η οριστική λύση για τους μικροϊδιοκτήτες της πόλης μας που βρίσκονται σε ομηρία για δεκάδες χρόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Τέλος απαιτούμε την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ τις εγκαταστάσεις στον Υμηττό και την οριστική μεταφορά τους μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Για τη ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ όμορφη Ηλιούπολη σημαίνει ενεργοί Ηλιουπολίτες και Ηλιουπολίτισες που μπορούν συλλογικά και με αλληλεγγύη να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους, σημαίνει λαός ενωμένος, χειραφετημένος και ελεύθερος που σκέφτεται και ενεργοποιείται στον αγώνα για το μισθό, την σταθερή εργασία, την αξιοπρεπή σύνταξη, τη βελτίωση των όρων ζωής, την ανάπτυξη ελεύθερων χώρων, τη λαϊκή δημοτική υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Tην ώρα που οι εκλεκτοί των κυρίαρχων παρατάξεων θα μιλάνε παραπλανητικά και δημαγωγικά για «όμορφη Ηλιούπολη», οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν «όμορφες πόλεις» με κατοίκους χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη, ασφαλή και μόνιμη εργασία, δεν υπάρχουν «όμορφες πόλεις» εκεί που βασιλεύει η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η ανεργία.

Kαλούμε τους Ηλιουπολίτες και Ηλιουπολίτισες να στηρίξουν και να δυναμώσουν τη φωνή των λαϊκών αγωνιστικών συνδυασμών που υπερασπίζονται με σταθερότητα και συνέπεια τα ζωτικά αιτήματα των εργαζομένων, να αποδοκιμάσουν και να στρέψουν τις πλάτες τους στους φορείς της φτώχειας, της ανεργίας, της δημαγωγίας και του συμβιβασμού.