Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η ομηρία των 56 συμβασιούχων στο δήμο Ηλιούπολης. Στο πλευρό των εργαζομένων

Δήλωση του Γιώργου Σόφη,

δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ηλιούπολης (εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ)


Από τις 15 του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον «ΕΥΩΝΥΜΟ», εταιρία του δήμου Ηλιούπολης βρίσκονται στη πραγματικότητα στο δρόμο. Εργαζόμενοι που εργάζονταν για σχεδόν δύο χρόνια πολλοί απ’ αυτούς, με το καθεστώς των δίμηνων συμβάσεων, δηλαδή με καθεστώς ομηρίας, πετάγονται στο δρόμο απ’ την απερχόμενη δημοτική αρχή καθαρίζοντας έτσι το τοπίο στον νέο δήμαρχο που αναλαμβάνει με την καινούρια χρονιά.



Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι έκρυθμη, αφού ακόμα είναι απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες. Είναι γεγονός ότι η απερχόμενη αρχή χρησιμοποιούσε τις εταιρίες αυτού του τύπου για να εξασφαλίζει πελατειακές σχέσεις και να εκβιάζει εργαζόμενους. Όμως η πολιτική αυτή δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και τώρα τους εγκαταλείπει στο έλεος του νέου δημάρχου.

Το σωματείο εργαζομένων παλεύει για να διατηρήσει τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αφού άλλωστε πολλοί απ’ αυτούς έχουν συμπληρώσει και πάνω από τον απαιτούμενο χρόνο για να θεωρηθούν αορίστου χρόνου, κάτι που αναγνώρισε και η διευθύντρια της επιθεώρησης εργασίας.

Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες τελικά έγινε σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να αποφασίσει για το μέλλον των εργαζομένων. Απ’ το συμβούλιο αυτό έλαμψε δια της απουσίας της η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του νέου δημάρχου. Προφανώς η νέα διοίκηση δεν θα ήθελε να δεσμευτεί για το μέλλον των υποψήφιων απολυμένων, ή για να το πούμε πιο καθαρά για την οριστική απόλυση που σκοπεύει να τους προσφέρει.

Στο συμβούλιο αυτό το σωματείο έβαλε 3 αιτήματα.

Πρώτον να ανοίξουν όλα τα καταστήματα που διαχειρίζεται η ΕΥΩΝΥΜΟΣ.

Δεύτερον να πληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Και τρίτον να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Ο απερχόμενος δήμαρχος και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, αρνήθηκαν στην ουσία τις προτάσεις του σωματείου και προσπάθησαν με διάφορα τερτίπια να αποφύγουν τις ευθύνες και να τις χρεώσουν στο σωματείο με το σκεπτικό ότι ζητάει πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν και έτσι επιχείρησε να ξεφορτωθεί τις αποκλειστικά δικές του ευθύνες.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, Γ. Σόφης που πήρε το λόγο, αφού κατάγγειλε την όλη κατάσταση πρότεινε μία ενδιάμεση λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση απ’ τη μεριά της επιθεώρησης εργασίας.

Η πρόταση αυτή πρόβλεπε τρία ζητήματα. Το άνοιγμα των καταστημάτων , την πληρωμή των εργαζομένων μέχρι τα Χριστούγεννα και την αίτηση ανανέωσης δίμηνων συμβάσεων μέχρι 23-12, οπότε θα έληγε και η εκκρεμότητα απ’ τη μεριά της επιθεώρησης εργασίας σχετικά με το χαρακτήρα των συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι δεν θα έχαναν τη δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια όργανα για τα δικαιώματα τους αλλά ταυτόχρονα θα είχαν την δυνατότητα να υπογράψουν νέες συμβάσεις αν τελικά η απόφαση δεν ήταν ευνοϊκή για αυτούς.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή απ’ το σωματείο των εργαζομένων αλλά και από τις υπόλοιπες παρατάξεις και τελικά εξαναγκάσθηκε να συμφωνήσει και ο δήμαρχος. Δυστυχώς απ’ την επόμενη κιόλας μέρα ο δήμαρχος και οι υπεύθυνοι της εταιρίας καταπάτησαν την συμφωνία και οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις απολύσεις και προσφέροντας εκδούλευση στο νέο δήμαρχο που θα είχε απαλλαγεί με τον τρόπο αυτό από ένα μεγάλο αγκάθι στο ξεκίνημα της θητείας του.

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή εξόργισε τους εργαζόμενους οι οποίοι με επικεφαλής και το σωματείο τους προχώρησαν σε μήνυση εναντίον της διοίκησης της εταιρίας, αφού δεν κατέβαλε και το δώρο, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άγνωστο ακόμα πιο θα είναι το επόμενο βήμα, αφού η αγανάκτηση είναι πολύ μεγάλη και δείχνει πιο θα είναι και το μέλλον και των άλλων συμβασιούχων που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο δήμο.