Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Για όσα συνέβηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας

Στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης/04 συνέβησαν ορισμένα σοβαρότατα ζητήματα για τα οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας

1. Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής προχωράει στο ξεπούλημα το αναψυκτηρίου «Δ. Κιντής»
Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τότε που ίδιος ο δήμαρχος δήλωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως τίποτε σε ιδιώτες από τη δημοτική περιουσία της υπό εκκαθάριση εταιρείας ΕΥΩΝΥΜΟΣ. Όμως στη τελευταία συνεδρίαση και με πρόσχημα διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες έφερε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση με την οποία προωθείται η εκμίσθωση του αναψυκτηρίου σε πρώτη φάση.
Η πρόταση αυτή η οποία υπερψηφίστηκε απ’ την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής αποτελεί κόλαφο για την πολιτική της νέας δημοτικής αρχής και πραγματικό ξεπούλημα της περιουσίας του λαού της πόλης.
Η δημοτική αρχή για να αιτιολογήσει τη στάση της προσέφυγε στα σοβαρότατα λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δημιούργησε ένα τεράστιο έλλειμμα στην ΕΥΩΝΥΜΟΣ. Προφανώς οι ευθύνες της είναι μεγάλες και πρέπει να προχωρήσει άμεσα η όποια απαραίτητη διαδικασία για να αποδοθούν οι πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες αν υπάρχουν. Όμως εξ αιτίας της κακοδιοίκησης αυτής δεν μπορούν να γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον να υπάρχει η οποιαδήποτε πολιτική ομηρία και να καλύπτεται η οποιαδήποτε ενέργεια της σημερινής διοίκησης από τα λάθη της προηγούμενης.
Δεύτερον δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται το φιλέτο της πόλης για εκμετάλλευση, δηλαδή να αναγνωρίζει η σημερινή δημοτική αρχή ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί σωστά και αποδοτικά το διαμάντι της πόλης και να το προσφέρει στα όποια κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αλήθεια αν η δημοτική αρχή ομολογεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο θεωρεί ότι μπορεί να διοικήσει το δήμο και όλη τη πόλη;
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι στην εισηγητική έκθεση του αρμόδιου αντιδημάρχου Νικηφόρου για την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, υπάρχουν και άλλα επίσης σοβαρότατα ζητήματα που ανοίγουν το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των λειτουργιών του δήμου και της περιουσίας του.
Συγκεκριμένα στην ενότητα ΟΡΟΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, αναφέρεται: Ο φορέας υλοποίησης εκμετάλλευσης έχει το δικαίωμα να εκμισθώνει σε ιδιώτες όσες από τις εγκαταστάσεις κρίνει σκόπιμο και κυρίως αυτές που δεν συνάδουν απόλυτα με τους στόχους των ΟΤΑ…
Και στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρεται: Ο φορέας υλοποίησης- εκμετάλλευσης θα αντιμετωπίζει όλες τις λειτουργικές και άλλες δαπάνες μέσα στον προϋπολογισμό του…
Να τονίσουμε ότι οι αναφερόμενοι φορείς υλοποίησης είναι τα δύο ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, οι οποίοι προτείνεται να μπορούν πλέον να νοικιάζουν και να εκμεταλλεύονται σχολεία, αναψυκτήρια, πάρκα κλπ ενώ όπως προκύπτει θα αναλάβουν και το λειτουργικό τους κόστος. Με λίγα λόγια δεν θα αργήσει η μέρα που θα ακούσουμε και απ’ τη δημοτική αρχή η απόφαση για επιβολή τελών και φόρων ή εκποίηση της περιουσίας π.χ. για να λειτουργήσουν τα σχολεία αφού ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική προβλέπει δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή πολιτική απαιτείται η δημιουργία ενός ενωτικού, μαζικού μετώπου αντίστασης για να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος της δημοτικής αρχής.

2. Απαράδεκτες σκηνές και τραμπουκισμοί μέσα στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. κατά την συζήτηση ενός θέματος που αφορούσε τη χορήγηση άδειας εκτέλεσης έργων σε συγκεκριμένο κατάστημα στο κέντρο της πόλης.
Ακούσαμε έναν πολίτη να καταγγέλλει ότι τον απειλούσαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος και στη συνέχεια να ανταλλάσουν όχι μόνο λόγια αλλά και γρονθοκοπήματα.
Μάλιστα εμφανίστηκαν και αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να παρέμβουν μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου, οι οποίες όμως αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν μετά την έντονη αντίδραση όλων των συμβούλων.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο χώρος του συμβουλίου πρέπει να είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων και διαλόγου και όχι χώρος τέτοιου είδους αντιπαραθέσεων.
Τέλος σε ότι αφορά αυτό κάθε αυτό το ζήτημα απείχαμε απ’ την ψηφοφορία για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δεν μπόρεσε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στο ζήτημα και δεύτερο γιατί δεν δόθηκαν απ’ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τα επίσημα εκείνα στοιχεία που να διαβεβαιώνουν το Δ.Σ. ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, όπως ανέφερε η σχετική έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών από το τέλος Φεβρουαρίου.
Για το θέμα αυτό επιφυλασσόμαστε να το επαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο για να υπάρχει σαφής και επίσημη ενημέρωση.

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Γιώργος Σόφης, Δημοτικός Σύμβουλος
Ηλιούπολη, 1-5-2011.