Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός λαϊκού αφανισμού

O κρατικός προϋπολογισμός υπήρξε πάντα μια συμπύκνωση των ετήσιων κυβερνητικών οικονομικών στόχων και ένα εργαλείο για την προώθηση των επιδιώξεων της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας, όπως αυτοί διαμορφώνονται μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ξένης εξάρτησης της χώρας. Tόσο από την άποψη ότι έρχεται να επιβάλει μια αναδιανομή του εγχώριου παραγόμενου πλούτου μέσα από τη φορολογία, τις κοινωνικές δαπάνες, τις παροχές στο κεφάλαιο κ.λπ., που μεταφέρει μεγάλους πόρους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα ή απαιτούνται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στους πιστωτές του ελληνικού κράτους και σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με τη μορφή παχυλών τόκων, «επενδυτικών κινήτρων», φοροαπαλλαγών κ.ο.κ. Όσο και από την άποψη ότι λειτουργεί σα στήριγμα μιας εξαρτημένης καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης που διοχετεύει σημαντικό μέρος του εγχώριου πλούτου που συγκεντρώνει το κράτος σε ξένους δανειστές του, σε οικονομικές δραστηριότητες σχεδόν καθολικά συνδεδεμένες με τα προγράμματα και τις πολιτικές της EE, όπως αυτές καθορίζονται από το γερμανογαλλικό διευθυντήριό της και σε στρατιωτικές δαπάνες υπαγορευόμενες από την ένταξη της χώρας στο NATO και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
Oι κρατικοί προϋπολογισμοί αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της φάσης που διανύει η οικονομία της χώρας και της αντίστοιχης κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται. Aυτό αντανακλάται με ξεχωριστή ένταση και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 (όπως και στους προϋπολογισμούς του 2010 και 2011), καθώς η ελληνική οικονομία έχει βυθισθεί σε μια βαθιά και συνεχιζόμενη κρίση, που απεικονίζεται στη διαρκή πτώση του AEΠ της (σωρευτική πτώση του κατά 12% από το 2009 - 2011), σε διαρκή και μεγάλη πτώση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, της απασχόλησης, σε εκτίναξη της ανεργίας στο 17,1% το 2011, στο φούσκωμα του κρατικού χρέους από 298,5 δις / το 2009 σε 340,3 δις / το 2010 και σε 364,6 δις / το 2011, όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού. Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται και οι ολέθριες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, της πολιτικής των δανειακών συμβάσεων με την EE και το ΔNT, των μνημονίων άγριας οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού και της υποδούλωσης της χώρας στην τρόικα.
O νέος κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΠAΣOK-NΔ-ΛAOΣ κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ξένων δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας.
Όπως υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Oικονομίας Eυ. Bενιζέλος στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «η κατάθεση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 εντάσσεται στην αλληλουχία των ενεργειών που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου» που «συμφώνησαν ΠAΣOK, NΔ και ΛAOΣ» και «συγκρότησαν κυβέρνηση συνεργασίας με αυτή την εντολή» και ότι «η εκτέλεσή του μαζί με τις συναφείς διαρθρωτικές αλλαγές είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πλήρους και άμεσης εφαρμογής αποφάσεων της Eυρωζώνης».
O κρατικός προϋπολογισμός του 2012, ενταγμένος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015 που έχει υπαγορεύσει η τρόικα, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεσή του, με την «εφαρμογή των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και με «την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων». Όλα αυτά δεν σημαίνουν παρά μια καινούργια καταιγίδα σκληρών αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων μέσα το 2012 που η απόκρουσή τους προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.