Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Με αφορμή μια συζήτηση για τη Παιδεία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης.




Την Τετάρτη 14-9 έγινε προγραμματισμένη συνεδρίαση στο Δημ. Συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα της εκπαίδευσης και πιο ειδικά στην πόλη. Την εισήγηση είχαν αναλάβει οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Οι τοποθετήσεις και των δύο εκπροσώπων στάθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στα προβλήματα των σχολικών μονάδων και γενικότερα της υποδομής που συνδέεται με τις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής, όπως προβλέπονται απ’ το νόμο του Καλλικράτη. Μια τέτοια τοποθέτηση ήταν ασφαλώς αναμενόμενη απ’ τη μεριά της ΗΛΙΟΥ-πόλις (ΣΥΡΙΖΑ). Εντύπωση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), που με μια αντίστοιχη λογική επικέντρωσε στην ίδια κατεύθυνση και δεν προσέγγισε καν την ουσία των προβλημάτων της εκπαίδευσης που βέβαια αφορούν τη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία εξ’ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των βάρβαρων μνημονίων που έχουν στη κυριολεξία γονατίσει το λαό μας. Μάλιστα στην αρχική τοποθέτηση της η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους εκπαιδευτικούς ότι δεν θα διστάσει να τους καταγγείλει αν ζητάνε «λίστα» για αγορές απ’ τους μαθητές των δημοτικών σχολείων!

Ο τρόπος που οργανώθηκε η όλη συζήτηση ήταν στη πραγματικότητα μια χρυσή ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να εμφανίσει το «έργο της» τη περασμένη 5ετία και να θριαμβολογεί για το νοικοκύρεμα των οικονομικών των σχολικών επιτροπών. Παρουσιάζοντας έτσι μια απόλυτα πλασματική εικόνα αφού είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης είναι τέτοια που στραγγαλίζει ακόμα και το άνοιγμα των σχολείων. Να υπενθυμίσουμε ότι η δημοτική αρχή ήταν υπέρμαχη της συγχώνευσης σχολικών μονάδων και μάλιστα δήλωνε υπερήφανη για την επιλογή της αυτή!
Στη παρέμβαση του εκπροσώπου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ τοποθετήθηκαν τα πραγματικά προβλήματα του σημερινού σχολείου. Τα προβλήματα αυτά που είναι η υποχρηματοδότηση και ο ερασιτεχνισμός στα προγράμματα σπουδών, οδηγούν στο στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, στη μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού σχεδόν κατά 40% το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων για αρκετά χρόνια και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας όπως άλλωστε απαιτούν και οι μνημονιακές πολιτικές. Αποκάλυψε την επικοινωνιακή πολιτική του Φίλη που πριν από ένα χρόνο υπόσχονταν 20.000 μόνιμους διορισμούς και κατέληξε σε 20.000 αναπληρωτές συνεχίζοντας με την ίδια θέρμη με τους προκατόχους του τη πολιτική των σκληρών περικοπών στη παιδεία. Επίσης διαφώνησε κατηγορηματικά με τη λογική που τέθηκε απ’ τη μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν μέσα στα σχολεία με αφορμή την απειλή της καταγγελίας γιατί τέτοιες πολιτικές ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου στο κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα με όρους μαζικού κινήματος.
Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση και ο σ. Χ. Σόφης μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που με πολύ εύστοχες παρατηρήσεις καυτηρίασε τα ρατσιστικά φαινόμενα του Ωραιοκάστρου καθώς επίσης ανέπτυξε και τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Να αναφέρουμε επίσης ότι αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη προσπάθεια του δημάρχου να τον προβοκάρει, κάτι που άλλωστε συζητήθηκε από πολλούς που βρέθηκαν στην αίθουσα του συμβουλίου. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μοίρασε και την προκήρυξη που δημοσιεύουμε