Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 11 π.μ
            Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου σε πλατιά σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων (ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Π.Ε) αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 11 π.μ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και διαδήλωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
            Ο ζωτικής σημασίας Σαρωνικός και η βασική παράκτια ζώνη μιας πόλης 5 εκατομμυρίων πνίγονται στο πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού. Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και μάλιστα μετά την καταστροφική φωτιά το καλοκαίρι στον Κάλαμο και τη γύρω περιοχή, ενώ έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό αδιέξοδο που δημιουργεί ο κορεσμός της τριτοκοσμικής χωματερής στη Φυλή, που είναι η μοναδική στην Αττική. Από αυτούς τους εργαζόμενους οι ψαράδες μένουν χωρίς μεροκάματο, όπως και όσοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την “αποκατάσταση” της περιοχής.
            Το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” είναι ένα στιγμιότυπο από το προσεχές μέλλον. Όχι ότι δεν γίνονταν ναυάγια για τους ίδιους λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η βύθιση ενός πλοίου σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας έξω από τον Πειραιά και η πρόκληση αυτής της καταστροφής, φανερώνει την αναβάθμιση της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μιας ασυδοσίας που τους χαρίζει όλο και πιο πολύ η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Αυτή που τα δίνει όλα στους “επενδυτές”.
            Αυτή που όταν ένας νόμος,  ή ο αγώνας του λαού γίνεται εμπόδιο στις ορέξεις τους πρέπει να παρακαμφθεί ως γραφειοκρατία, κρατισμός, ή “σοσιαλιστικό κατάλοιπο”. Τι θα έλεγε ο κάθε Πορτοσάλτε αν οι νόμοι του ελληνικού κράτους,  οι απεργίες των ναυτεργατών και οι αγώνες του κινήματος δεν επέτρεπαν πραγματικά σε αυτά τα πλοία να κυκλοφορούν; Μήπως θα έλεγαν ότι “το ελληνικό κράτος  και, κυρίως, οι απεργίες και οι αγώνες διώχνουν τους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα;    Μήπως αυτό δε  λένε για την Eldorado Gold και τις Σκουριές, επειδή μπαίνουν εμπόδια από τις αντιδράσεις των κατοίκων;
            Και μήπως στους μεταλλωρύχους δεν θα αναζητούν τις ευθύνες όταν προκύψει ένα αντίστοιχο ατύχημα; Η ανταγωνιστικότητα και η “ανάπτυξη” τους δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε άλλο για τον ελληνικό λαό παρά ναυάγια σαν αυτό του “Αγία Ζώνη ΙΙ”.
            Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν, συντρίβονται από την ίδια τη πραγματικότητα, αφού έχουν μαυρίσει από το μαζούτ όλες οι νοτιοανατολικές παραλίες της Αττικής. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετά χρονιά ώστε να επανέλθει το θαλάσσιο οικοσύστημα στη πρότερη κατάσταση, ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι θα περάσει η ρύπανση στη διατροφική αλυσίδα. 
            Σε αυτή τη βάση και προκειμένου να δοθεί μια μαζική απάντηση από το λαό και τους εργαζόμενους καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα (ΕΛΜΕ, Συλλόγους και Ενώσεις γονέων, μαθητές), τα σωματεία της Αττικής και κάθε συλλογικότητα να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση - διαδήλωση στον Πειραιά. 
            Για να απαιτήσουμε:
  • τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών,  την απομάκρυνση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας από κατοικημένες περιοχές  και, στο πλευρό των ναυτεργατών, δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.
  • Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!
                                                  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ