Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Εκδηλώσεις τιμής στο Κάστρο του Υμηττού και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 28 Απρίλη, με επιτυχία, το οδοιπορικό - φόρος τιμής του Μ-Λ ΚΚΕ, στα κάστρα και στους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της περιόδου 1941-1945. Το πρωί στις 10 2 πούλμαν με μέλη και φίλους του κόμματος ξεκίνησαν από το Μουσείο στην Πατησίων με κατεύθυνση στον περίβολο του Δημαρχείου Υμηττού όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας  Νοτίων - Ανατολικών συνοικιών. Στη διάρκεια της διαδρομής υπήρξε, από την πολιτιστική επιτροπή του Μ-Λ ΚΚΕ, μια πρώτη ενημέρωση στους επιβάτες για τους αγώνες και τις θυσίες των μαχητών των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας (1941- 1945) με ιδιαίτερη έμφαση στους τόπους επίσκεψης, στο Κάστρο του Υμηττού και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Παράλληλα μοιράστηκε η μπροσούρα "Οι Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας στον Αγώνα για τη Λευτεριά", μια όμορφη εικονογραφημένη έκδοση των "Μορφωτικών Εκδόσεων".

Όταν τα πούλμαν έφτασαν στο δημαρχείο Υμηττού τους περίμεναν η ΛΑ-ΑΑΣ των νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών και στις 11.20 πμ οι σημαίες της ΛΑ-ΑΑΣ και οι κόκκινες σημαίες ανέμιζαν στους δρόμους του Υμηττού, στην πορεία προς το Κάστρο, ενώ τα συνθήματα δονούσαν τον αέρα. Στο Κάστρο του Υμηττού έγινε ομιλία από συναγωνιστή της ΛΑ-ΑΑΣ και αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα του μουσείου του Κάστρου, εκεί που οι τρεις Επονίτες έδωσαν μια γενναία μάχη με τους 200 (!) γερμανούς στρατιώτες και τους ταγματασφαλίτες που τους ακολουθούσαν.
Οι συγκεντρωμένοι αμέσως μετά με πορεία ξαναγύρισαν στα πούλμαν και ξεκίνησαν προς την Καισαριανή. Σε λίγη ώρα η πλατεία της Καισαριανής γέμιζε από τα λάβαρα του Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ η ντουντούκα έστελνε το μήνυμα: "Ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές"
Συγκινητική ήταν η είσοδος στο σκοπευτήριο λίγο αργότερα. Στο σημείο που έγινε η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακολούθησε σύντομη ομιλία από το μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ Δημήτρη Κοντοφάκα με στοιχεία για την εκτέλεση, τους αγώνες των Κομμουνιστών, τα λόγια των φυλακισμένων στο Χαιδάρι, τη στάση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Στη συνέχεια η ομιλία επικεντρώθηκε στη σημερινή συγκυρία στους αχαλίνωτους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και στον κίνδυνο πολέμου καθώς βέβαια και στα βάρβαρα μέτρα και τη στάση της κυβέρνησης Συριζα- ΑΝΕΛ.
Η ομορφη εκδήλωση έληξε με ξενάγηση στο χώρο της θυσίας.