Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δημόσια περιουσία.

1.    
Έγινε την Δευτέρα 28/1 δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη δημόσια περιουσία και τις τελευταίες εξελίξεις. Στο δημοτικό συμβούλιο είχε κληθεί να παραστεί και εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ, της εταιρείας δηλαδή που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία. Στη συνεδρίαση τελικά δεν παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη δημοτική αρχή όσο και το δημοτικό συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά το συμβούλιο προχώρησε στη συζήτηση του θέματος σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο που ήρθε να ακούσει τις θέσεις της ΕΤΑΔ αλλά και των παρατάξεων και να τοποθετηθεί για το μεγάλο αυτό πρόβλημα της πόλης.

     Στη συζήτηση που ακολούθησε και η οποία ήταν αποκαλυπτική κυριάρχησαν δύο βασικές λογικές. Η μία που εκφράστηκε απ’ τη δημοτική αρχή (Βαλασσόπουλος) και την αξιωματική αντιπολίτευση (Κοκοτίνης),  υποβάθμιζε τους κινδύνους που προκύπτουν απ’ τους χειρισμούς αλλά και το ρόλο που έρχεται να παίξει η ΕΤΑΔ, σαν όργανο διαχείρισης ου δημόσιου πλούτου σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου. Η άλλη αντίληψη που εκφράστηκε κατά κύριο λόγο απ’ την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και τη Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυπτε το πραγματικό ρόλο της ΕΤΑΔ και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω απ’ την εξέλιξη αυτή.
    Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις δύο αυτές βασικές κατευθύνσεις εύκολα μπορούσε κάποιος να διακρίνει ότι η αντίληψη του δημάρχου έβαζε σαν κεντρικό στόχο τη διασφάλιση ουσιαστικά τεσσάρων μεγάλων χώρων στη πόλη, δηλαδή το Χαλικάκι, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής το οικόπεδο στο ΙΚΑ και το οικόπεδο στη Ναυαρίνου. Όσον αφορά τα οικόπεδα που είναι κάτω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εκτιμούσε ότι δεν έχουν ιδιαίτερη εμπορική αξία και γι’ αυτό το λόγο θα τα παραχωρήσει η ΕΤΑΔ στο δήμο. Ανάλογη προσέγγιση υπήρχε και απ’ τον εκπρόσωπο της Ηλίου- πόλις, Χ. Κοκοτίνη, που συμφωνούσε στη γραμμή πλεύσης με το δήμαρχο κάτι άλλωστε που εκφράστηκε και στη τελική ψηφοφορία.
     Απ’ τη μεριά της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ εντοπίστηκαν τα εξής ζητήματα. Πρώτον αν και κερδήθηκε η υπόθεση στα δικαστήρια απ’ τους καταπατητές της δημόσιας Γης, το πέρασμα της περιουσίας στον έλεγχο της ΕΤΑΔ αφήνει απόλυτα ανοιχτό στα χέρια τίνος βρίσκεται πλέον η δημόσια περιουσία. Και για να μην υπάρχει καμία ψευδαίσθηση η υπεύθυνη της ΕΤΑΔ νοίκιασαν μικρό οικόπεδο σε γνωστή καφετέρια της πόλης για να επεκταθεί, αποδεικνύοντας και πρακτικά για το ποιον θεωρεί ιδιοκτήτη της δημόσιας περιουσίας. Δεύτερον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει απόφαση και στάση της δημοτικής αρχής που θα μπορούσε να δίνει το δικαίωμα στην ΕΤΑΔ να θεωρεί ότι είναι ο ιδιοκτήτης του πλούτου της πόλης. Τρίτο πρέπει να προχωρήσει η άμεση εκμετάλλευση όλων των μικρών χώρων με την μετατροπή τους σε χώρους χρήσιμους στους κατοίκους της κάθε γειτονιάς, γιατί έτσι μόνο μπορούν να αποτραπούν τα όποια σχέδια εκποίησης ή εκμετάλλευσης για επιχειρηματικούς σκοπούς των οικοπέδων.
     Τέλος μεταξύ των άλλων απ’ τη Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλθηκε και το αδιαφανές καθεστώς που επικρατεί στο οικοδομικό τετράγωνο στη κεντρική πλατεία,  που είναι εγκαταστημένο και γνωστό σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας που πληρώνει ενοίκιο ακόμα και σήμερα στους κληρονόμους του Νάστου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το τετράγωνο στη πλατεία της κάτω Ηλιούπολης που ήταν παλιά το πνευματικό κέντρο και η βιβλιοθήκη.
     Στη ψηφοφορία που έγινε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατέθεσε από κοινού με την Λαϊκή Συσπείρωση πρόταση για τη δράση του δημοτικού συμβουλίου η όποια όμως δεν έγινε δεκτή αφού η παράταξη του δημάρχου Πρώτα η Ηλιούπολη και η παράταξη Ηλίου- πόλις της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής αντιπαράθεσης την επόμενη περίοδο αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί το ξεπούλημα της στη λογική της λεγόμενης ανάπτυξης. Θα κριθεί επομένως το αποτέλεσμα απ’ τη παρουσία του λαϊκού παράγοντα, αφού μόνο αυτός μπορεί να αποτρέψει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια.