Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΡΓ.Α.Σ. – Όλοι στην Πανελλαδική απεργία στις 18 Φλεβάρη

ΕΡΓΑΣ- ασφαλιστικό - 1

Όλοι στην Πανελλαδική απεργία στις 18 Φλεβάρη. Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΡΓ.Α.Σ.

Το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ένα ακόμη βήμα προς τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μεθόδευση που ακολούθησε για την προώθησή του είναι μια επανάληψη αντίστοιχων προηγούμενων, που εδώ και χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησαν: Ανέθεσε σε μια «επιτροπή σοφών» να τεκμηριώσει εκ νέου, σε απόλυτη ταύτιση με τις δικές της προθέσεις, τις “απαραίτητες αλλαγές” προκειμένου να (ξανα)“διασωθεί”- υποτίθεται- το Ασφαλιστικό Σύστημα. Στο πλαίσιο αυτής της μεθόδευσης εντάσσεται και η επίσης δοκιμασμένη πρακτική της κινδυνολογίας που επισείει τη «γήρανση του πληθυσμού, την ανεργία και την εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ως “απειλές” για την “κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος”. Για τις οποίες, βέβαια, δεν παίρνει μέτρα κατάργησης των ελαστικών μορ­φών απασχόλησης, μείωσης της ανεργίας και επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος, άλλα απλά τις χρησιμοποιεί σαν διακαιολογία για να επιβάλει, κατ’ επανάληψη, τη δραματική περικοπή και καθήλωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Το νέο νομοσχέδιο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως προεκλογικά έταζε η ΝΔ. Αντίθετα εξασφαλίζει την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του απέναντι και στα όποια νομικά «κωλύματα» και αμφισβητήσεις προέκυψαν από τότε που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος νόμος διατηρεί τα κατώτατα όρια κύριας σύνταξης που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου σε 384 ευρώ για την 20ετία και 345 ευρώ για τη 15ετία.
Η κυβέρνηση δημαγωγεί και προσπαθεί να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους, ότι δήθεν το νέο νομοσχέδιο επιφυλάσσει αυξήσεις στις συντάξεις. Ωστόσο, τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 διαψεύδουν περίτρανα την κυβερνητική προπαγάνδα: Με βάση τον φετινό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα συνεχιστούν ακάθεκτες. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, και εδώ το συνολικό κονδύλι για το 2020, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Άλλωστε, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 σταδιακά στο 12,5% το 2030!
★★★
Οι “αυξήσεις στις συντάξεις” που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν είναι παρά κάποια ψίχουλα που θα προκύψουν από την μικρή αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή πέρα του ότι δεν φέρνει παρά μια ελάχιστη αύξηση για μια ορισμένη μερίδα συνταξιούχων, σε μεγάλο βαθμό είναι παραπλανητική, με βάση την πραγματικότητα. Γιατί την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο του Βρούτση καθηλώνει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τις συντάξεις που αφορούν εργαζόμενους με λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν η πολύχρονη και μακρόχρονη υψηλή ανεργία, σε συνδυασμό με την επεκτεινόμενη κυριαρχία της προσωρινής, της μερικής απασχόλησης ή και ανασφάλιστης εργασίας, καθιστά τη συγκέντρωση χρόνων ασφάλισης εξαιρετικά δύσκολη, είναι φανερό ότι στο μέλλον οι σημερινοί εργαζόμενοι, είτε δεν θα μπορούν στην πλειονότητά τους να συμπληρώσουν τα 30 χρόνια ασφάλισης, οπότε θα αμείβονται με πολύ μικρές συντάξεις. Είτε θα τα συμπληρώσουν σε πολύ μεγάλη ηλικία, όποτε θα είναι ελάχιστα χρόνια μέχρι την αποβίωσή τους που θα μπορούν να πάρουν ακόμα και αυτή την πενιχρή αύξηση που προβλέπει το νομοσχέδιο, μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης. Μέσα από τέτοιου είδους κόλπα επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει τις νέες μειώσεις στο συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στο φετινό προϋπολογισμό, όσο και στους μεσοπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.
Μεγάλη απάτη αποδεικνύεται και όλη η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «ελεύθερης επιλογής» εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση εισφορών κατά 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Η πρώτη και πιο «χαμηλή» κατηγορία, στην οποία υποτίθεται «ελεύθερα», αλλά στην πραγματικότητα υποχρεωτικά θα οδηγείται, η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που παλεύει να τα βγάλει πέρα, είναι στα 210 ευρώ το μήνα (από 175 ευρώ που είναι σήμερα) για τους επαγγελματίες και στα 119 για τους αγρότες. Και εδώ, όσον αφορά τις μελλοντικές συντάξεις, το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας, πολύ περισσότερο για την πιο «χαμηλή» κατηγορία.
Αυτό που εξασφαλίζει ο προς ψήφιση νόμος για τις νέες συντάξεις σε βάθος 50 χρόνων είναι ότι αυτές θα παραμείνουν σε επίπεδο ελεημοσύνης. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο, προβλέπεται το «πάγωμα» όλων των συντάξεων (παλιών και νέων) τουλάχιστον μέχρι το 2022. Ενώ από το 2023 και μετά οι «αυξήσεις» δεν μπορούν να ξεπερνούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό), που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν θα αποτελούν αυξήσεις. Αντίστοιχα διατηρεί την πρόβλεψη για τρίχρονες αναλογιστικές μελέτες, προκειμένου να ελέγχεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος, οι οποίες στην ουσία θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως εργαλεία νέων περικοπών – οι μόνιμοι «κόφτες» των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών.
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο στο επόμενο αντι-ασφαλιστικό χτύπημα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία θα ακολουθήσει και νέα νομοθετική ρύθμιση.
Τον αντιλαϊκό αυτό σχεδιασμό διευκολύνουν οι διατάξεις για την επικουρική ασφά­λιση, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, προβλέπονται η ενοποίηση – ένταξη του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία του λεγόμενου e-ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση της λεγόμενης «προαιρετικής επικουρικής σύνταξης» νέων ομάδων ασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων), με «προίκα» τα 7 δισ. ευρώ αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, για την κάλυψη του κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα. Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις προσβλέπει η κυβέρνηση να δη­μιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, ώστε να προχωρήσει σε επόμενη φάση στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Άλλωστε, αυτό δεν το κρατά κρυφό η κυβέρνηση, το αποκάλυψε ήδη το «πόρισμα της επιτροπής σοφών» για την «Αναμόρφωση του θεσμού της Επικουρικής Ασφάλισης», ότι μετά την 1-1-2021 οι ιδιώτες θα έχουν βαρύνοντα λόγο στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης και των Ταμείων Πρό­νοιας. Ως εκ τούτου, στο σημείο αυτό εντοπίζεται ο απώτερος στόχος του νομοσχεδίου που δεν είναι άλλος από το να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες να λυμαίνονται τις εισφορές των εργαζομένων με αβέβαιο το τελικό ποσό που αυτοί θα εισπράττουν ως επικουρική σύνταξη. Όπως επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα υπουργοί της κυβέρνησης, με αυτόν τον τρόπο προσβλέπουν μέχρι και 50 δισ. ευρώ να πέσουν στην αγορά, παρμένα από τις εισφορές των εργαζόμενων, για να τα εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες.
Το νομοσχέδιο της ΝΔ διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις, όπως επιβλήθηκαν από το 2010 και θεωρεί αμετάκλητη την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αφήνει ανοικτό το θέμα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που έχει προσωρινά ανασταλεί. Διατηρεί όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και στα 40 χρόνια ασφάλισης για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιβεβαιώνει τη διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική και, παρά τις γενικές αναφορές για «εγγύηση» των συντάξεων από το κράτος, περιορίζει και αυτό την κρατική χρηματοδότηση μόνο στο τμήμα της εθνικής σύνταξης. Διατηρεί σε ισχύ όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
★★★
Η κυβέρνηση με το νέο της νομοσχέδιο προχωράει άλλο ένα βήμα στην υλοποίηση του απώτερου στόχου της που δεν είναι άλλος από το Ασφαλιστικό Σύστημα των 3 πυλώνων:
Ο πρώτος πυλώνας θα έχει δημόσιο και υποχρεωτικό χαρακτήρα και το κράτος εγγυάται με αυτόν ένα κοινωνικό βοήθημα “αναξιοπαθούντων”, που το βαφτίζει “εθνική σύνταξη”.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη που θα καθορίζεται από τις εισφορές των εργαζομένων που μπορεί να έχει δημόσια ή και ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Εκτός από τη μορφή της ανταποδοτικής σύνταξης που έχει θεσπιστεί από τους μνημονιακούς νόμους, εντάσσονται εδώ και τα νομοθετημένα από καιρό “επαγγελματικά ταμεία”, για τα οποία δεν υπάρχει κρατική εγγύηση και στα οποία ο ασφαλισμένος γνωρίζει μόνο τις εισφορές που δίνει άλλα όχι τι σύνταξη θα πάρει.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση, προς την οποία σπρώχνεται σταδιακά να ενταχθεί το σύνολο της ασφάλισης. Οπως αποκαλύφθηκε το προσεχές βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ιδιωτικοποιηθεί το τμήμα της σύνταξης που καλύπτει η επικουρική ασφάλιση. Το τι θα σημάνει αυτό μπορεί να το δει κάθε εργαζόμενος στα μεγάλα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα που έχουν βουλιάξει και οι ασφαλισμένοι έχουν χάσει όλα τα χρήματά τους και την προοπτική να πάρουν σύνταξη, όπως έγινε για παράδειγμα στη χώρα μας με την ASPIS, αλλά και με κολοσσούς της διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς.
★★★
Αυτή τη νέα αντεργατική – αντιασφαλιστική επίθεση, μόνο ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να τη σταματήσει. Η ΕΡΓ.Α.Σ καλεί όλους τους εργαζόμενους να προπαγανδίσουν αυτό τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και στις Γενικές Συνελεύσεις. Καλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, στην πάλη για την ανάπτυξη μαζικών απεργιακών αγώνων που θα έχουν στόχο και κλιμάκωση, κόντρα σε όσους υπονομεύουν την πραγματική δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Όχι στον νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο
❒ Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης
❒ Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική,δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση
❒ Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων
❒ Αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς
❒ Επαναχορήγηση της13ης και της 14ης σύνταξης
❒ Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
❒ Κατάργηση της ανασφάλιστης, αδήλωτης εργασίας, της μερικής και ελαστικής απασχόλησης
❒ Δουλειά στους ανέργους
❒ Κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιλαϊκών, αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων
❒ Επανακατάκτηση όλων των δικαιωμάτων σε δουλειά-μισθούς-ασφάλιση
❒ Παλλαϊκό – Πανεργατικό Μέτωπο Αντίστασης και Αγώνα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης

Όλοι στην πανελλαδική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου