Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

‘Οχι στην καταπάτηση του δάσους του Υμηττού με οποιοδήποτε πρόσχημα

      ΑΡΙΣΤΕΡΗ    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  

   
thpic 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ

Με την ευθύνη της δημοτικής αρχής ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της δασικής έκτασης του Υμηττού. Είναι γνωστό ότι ο περιβαλλοντικοκτόνος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δίνει την δυνατότητα σε διάφορους «επενδυτές» να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους στη λογική της περίφημης ανάπτυξης που ευαγγελίζονται.
Στα πλαίσια αυτά ο δήμαρχος της πόλης Γ. Χατζηδάκης με συνεντεύξεις και ανακοινώσεις και αφού αποκαλύφθηκαν οι παρασκηνιακές του κινήσεις περνάει στην «επίθεση» επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γύρω απ’ τις επιδιώξεις του για τη χρήση δασικής έκτασης του Υμηττού για να επιβάλει τις απόψεις του στο λαό της πόλης.
Τα ζητήματα που προκύπτουν απ’ τα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι πολλά. Σαν αιχμή όμως του δόρατος εμφανίζεται η πρόθεση της να ανταλλάξει μέρος της δασικής έκτασης μέσα στην οποία υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ με την δημιουργία νέου νεκροταφείου μάλιστα διαδημοτικού (με τον Δήμο Αλίμου) σε μέρος των εγκαταστάσεων. Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη θέση του αυτή επιχειρεί να διαστρεβλώσει το παρελθόν και τους αγώνες για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ την περιοχή του βουνού, με τις δικές του απόψεις. Προχωράει ακόμα πιο πέρα μάλιστα την ταχτική του προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός της πόλης αν θέλει η όχι τη δημιουργία νέου νεκροταφείου στον Υμηττό!

Στην πραγματικότητα η πρόταση του δημάρχου πατάει πάνω σε ένα πραγματικό και ακανθώδες ζήτημα για να ανοίξει το χορό των παρεμβάσεων στη δασικά ζώνη του Υμηττού και την εκμετάλλευση του από διάφορους «επενδύτες» που περιμένουν πως και πως στο περιθώριο. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα και πως κατά τη γνώμη μας πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ανοίγουν.
Πρώτον πρέπει να υπενθυμίσουμε στη σημερινή δημοτική αρχή ότι ο αγώνας του ηλιουπολίτικου λαού είχε σαν άμεσο στόχο στην αποτροπή της δημιουργίας κέντρου υπέρ-υψηλής τάσης (ΚΥΤ) 400 KV αλλά και γενικότερα την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ την περιοχή αυτή του Υμηττού. Τα μάχη που κράτησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την έδωσαν οι πολίτες με την επιτροπή αγώνα που δημιούργησαν και οι οποίοι βρήκαν απέναντί τους τις τότε δημοτικές αρχές Αργυρούπολης, Ηλιούπολης που μάλιστα επέτρεψαν στις δυνάμεις καταστολής να έχουν ολόκληρα τμήματα της πόλης κάτω από καθεστώς κατοχής!
Δεύτερον τα αιτήματα αυτά παραμένουν και σήμερα ίδια και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από καμιά δημοτική αρχή και με κανένα αντίτιμο. Αν επομένως θέλει η σημερινή δημοτική αρχή να φέρει στην επικαιρότητα το θέμα των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, οφείλει να απαιτήσει την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και όχι τα  όποια παζάρια με τον ΔΕΔΗΕ και κυρίως μπροστά στην επερχόμενη λεηλάτηση του παραλιακού μετώπου με τα φαραωνικά έργα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Τρίτον σε ότι αφορά το ακανθώδες πρόβλημα του νεκροταφείου θεωρούμε ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου με τις προφανέστατες αρνητικές παρεμβάσεις στον Υμηττό, αλλά στο αν η δημοτική αρχή υποστηρίζει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου και επομένως την καύση των νεκρών. Ας μην πετάει τη μπάλα στην εξέδρα ο κύριος δήμαρχος με τις προτάσεις για δημοψήφισμα χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Ας μας πει λοιπόν πρώτα απ’ όλα αν πιστεύει στη λύση της καύσης και αν θέλει να βάλει αυτή την πρόταση σε δημοψήφισμα και να συγκρουστεί και με τις δυνάμεις εκείνες που καταπατάνε απροσχημάτιστα το δασικό περιβάλλον (προφήτης Ηλίας), αδιαφορώντας για τις όποιες αποφάσεις της πολιτείας και για τις οποίες ενέργειες η δημοτική σφυρίζει αδιάφορα. Φαίνεται όμως ότι ο εναγκαλισμός της παράταξης του με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης δεν του επιτρέπει να παλέψει για μια λύση αξιοπρεπή και αποδεκτή απ’ όλη την κοινωνία της πόλης.