Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Με ποιους όρους ανοίγουν τα σχολεία φέτος

18839322_1170349953111529_2383619497455296435_n

Σχολεία: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του αίσχους

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα τελικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τη φετινή σχολική χρονιά, τα οποία κάθε άλλο παρά πρωτόκολλα προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζονται.

Οι ελάχιστες αλλαγές που έγιναν σε όσα εισηγήθηκε αρχικά η επιτροπή των ενσωματωμένων λοιμωξιολόγων επιβεβαιώνουν απόλυτα το συμπέρασμα ότι τα νέα πρωτόκολλα είναι πρωτόκολλα άσκησης εκβιασμών σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών και δημιουργίας χάους στα σχολεία με έκρηξη κρουσμάτων.

Οι αλλαγές αφορούν στη διάρκεια της καραντίνας στην οποία τίθεται ο μαθητής που θα νοσήσει, η οποία παραμένει στις 10 ημέρες, ενώ μεταβάλλονται επί τα χείρω όσον αφορά τον συμμαθητή του που κάθεται δίπλα στο θρανίο, καθώς και όσους κάθονται μπρος και πίσω από το μαθητή-κρούσμα. Ολοι αυτοί δεν μπαίνουν καν σε καραντίνα, αλλά υποβάλλονται σε «αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο» για 7 ημέρες με τα αναξιόπιστα rapid test και self test που θα παρέχονται δωρεάν!

Και βέβαια, παραμένει το μέγιστο έγκλημα: το τμήμα κλείνει μόνο εάν διαγνωστεί θετικό το 50% +1 των μαθητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

 • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
 • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

 Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

 • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
 • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

 Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

 • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
 • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
 • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ενα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Οσον αφορά δε την αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής», αυτή θα καθοριστεί από τον ΕΟΔΥ.