«Πολιτικός μύθος» το Πολυτεχνείο για τον υφυπουργό Παιδείας!
«Δημιουργήθηκε μια μυθολογία που υπάρχει ακόμη» υποστήριξε ο Άγγελος Συρίγος
Ο υφυπουργός έκανε την πρωτοφανή αυτή αναφορά προκειμένου να δικαιολογήσει διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στο κοινοβούλιο.
Αναπτύσσοντας ένα προκλητικό αφήγημα ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».
Με βάση αυτά ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία». Συνέχισε λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» προσθέτοντας στην συνέχεια πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» μιλώντας στην συνέχεια για «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» η «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις».
Η αναφορά του Άγγελου Συρίγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης προσπάθησε να τα «μαζέψει» λέγοντας ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».
Επέμεινε και στη δευτερολογία του
Αντί να απολογηθεί ή έστω να αποσύρει τα ανιστόρητα σχήματα που εξέφρασε στην Ολομέλεια, ο κ. Συρίγος όχι μόνο επέμεινε στη δευτερολογία του, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβερνητική πλειοψηφία. Αρχικά ανέφερε ότι «ήξερα πώς θα αντιμετωπίσατε την ομιλία μου», γεγονός που σημαίνει ότι ενσυνείδητα προχώρησε σε αυτές τις αναφορές και ανέμενε τις αντιδράσεις. Επανέλαβε δε ότι δεν αναφερόταν στο «αξιακό άρωμα» της αντίστασης του Πολυτεχνείου, αλλά στους πολιτικούς μύθους που διέτρεξαν όλη την πορεία της μεταπολίτευσης, αφού -κατά την άποψή του- η Χούντα έπεσε εξαιτίας και μόνο της τραγωδίας της Κύπρου.