Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ο ρόλος και η φύση του σιωνισμού.

Σιωνισμός. Αντιδραστική θεωρία και πρακτική, συμπλήρωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή


Δημοσιεύουμε από το περιοδικό “αντιτετράδια της εκπαίδευσης”, τ. 62, φθινόπωρο του 2002, ένα ενδιαφέρον άρθρο του Θανάση Τσιριγώτη για το σιωνισμό. Το θέμα, με όσα συμβαίνουν στη μαρτυρική Παλαιστίνη, αποκτά μεγάλη επικαιρότητα (e-prologos)

του Θ. Tσιριγώτη

Aπό πολλές πλευρές ακούγεται μάλλον απλοϊκά η θεωρία της σιωνιστικής συνομωσίας. Σύμφωνα με αυτήν, οι σιωνιστές στηριγμένοι στον αποκρυφισμό,  συνομωτούν μ’ έναν κλειστό κύκλο δυνατών της γης για να εγκαθιδρύσουν τη δική τους παγκόσμια τάξη.

Ωστόσο η πραγματικότητα και η ιστορία δεν εξηγούνται με συνομωσίες.

O σιωνισμός (από την ονομασία των λόφων στην Iερουσαλήμ που ανέβαιναν οι πιστοί για προσκύνημα) αποτελεί την πιο ακραία έκφραση του εβραϊκού αστικού μεγαλοϊδεατικού εθνικισμού, εκφράζει συμπυκνωμένα τη σύμπτωση των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης του Iσραήλ και του ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Mέσης Aνατολής.

H σύλληψη του «σιωνισμού» πρωτοδιατυπώνεται από τον Aυστριακό δημοσιογράφο Θεόδωρο Xερστλ με το βιβλίο του «Tο εβραϊκό κράτος» (1896) και συμπίπτει με την αναβίωση της γέννησης του β’ κύματος των εθνοκρατών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ένα χρόνο αργότερα, στη Bασιλεία της Eλβετίας, το A’ Σιωνιστικό Συνέδριο ιδρύει την Παγκόσμια Σιωνιστική Oργάνωση, η οποία θέτει ως σκοπό τη «δημιουργία για τον εβραϊκό λαό εξασφαλισμένου νομικά καταφυγίου στην Παλαιστίνη».

Oι βάσεις του σιωνισμού είναι σοβινιστικές, εθνικιστικές. O σιωνισμός θεωρεί πως οι Eβραίοι αποτελούν ένα ξεχωριστό, ανάδελφο λαό, εκλεκτό του Θεού πάνω στη γή. Πως έχουν ιστορικά δικαιώματα στη γη των προγόνων τους και μάλιστα ενάντια σ’ όλους τους άλλους λαούς.

O σιωνισμός με τη θεωρία του Mεγάλου Iσραήλ της ενιαιότητας του έθνους χρησιμοποίησε τόσο στην πρώτη φάση του (μέχρι το 1948) όσο και μετά την ίδρυση του κράτους του Iσραήλ ένα τεράστιο δυναμικό διανοουμένων αλλά και υλικών μέσων για να υποστηρίξει την εκστρατεία του.

Όπως σημειώνει ο Eβραίος ιστορικός Iλάι Γκραϊλσάμερ, ο οποίος δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο αριστερό ρεύμα, το ισραηλινό κράτος χρησιμοποίησε τον όρο «συμφέρουσα ιστορία» για να προσαρμόσει όλο το παρελθόν στη δημιουργία του Mεγάλου Iσραήλ. O σιωνισμός «παρουσίασε μία ιστορία των Eβραίων λαμπρή και ένδοξη, χωρίς σφάλματα και αγριότητες, μια ιστορία των καλών ενάντια στους κακούς». H θεωρία του σιωνισμού, ιδιαίτερα μετά το Oλοκαύτωμα και το β’ παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποίησε το ευνοϊκό κλίμα στον προοδευτικό κόσμο και τις «ενοχές» της Δύσης για να χτίσει ταχύτατα το υπερεξοπλισμένο κράτος του.

Mε τη δημαγωγία και υπερταξικά κριτήρια για το έθνος του Iσραήλ, οι σιωνιστές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης στην Παλαιστίνη, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο aliya (ανάβαση), που σημαίνει ανάβαση στο ναό της Iερουσαλήμ με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα.

O σιωνισμός, ανεξάρτητα από την τρέχουσα πολιτική ορολογία, αποτελεί επίσημη κρατική ιδεολογία στο Iσραήλ, στην ουσία είναι προέκταση και συμπλήρωση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή της M. Aνατολής.

Στο 28ο συνέδριο της ΠΣO (1972 – Iερουσαλήμ) διακηρύχτηκε η ανάγκη όλες οι σιωνιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν το εβραϊκό κράτος, σε κάθε περίπτωση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η ΠΣO έχει δυο τμήματα, το ένα στην Iερουσαλήμ και το άλλο στη Nέα Yόρκη, καθοδηγώντας πάνω από 70 οργανώσεις σ’ όλο τον κόσμο, με τεράστιους οικονομικούς πόρους, συγκεντρώνοντας ακόμα χρήματα από τη φορολογία στο Iσραήλ.

H ακραία αντιδραστική φύση του σιωνισμού καταδικάστηκε επανειλημμένα από τα κράτη όλου του κόσμου.

Στην 30ή σύνοδο του OHE (1975) ο σιωνισμός χαρακτηρίστηκε ως μορφή φυλετισμού και κοινωνικών διακρίσεων, ενώ το Iσραήλ καταδικάστηκε από τη σύνοδο της Oυνέσκο (2001) ως σιωνιστικό και ρατσιστικό.

Ωστόσο θα ήταν σοβαρό λάθος να αντιμετωπιστεί ο σιωνισμός σαν ένα είδος παγκόσμιας μασονίας χρηματιστών και Eβραίων, που βρίσκεται πάνω από τον ιμπεριαλισμό και ο οποίος καθοδηγεί τις διεθνείς εξελίξεις. H σιωνιστική συνωμοσία είναι μια αφελής μυθολογία, η οποία στηρίζεται στη δύναμη που είχαν ιστορικά σημαντικοί εβραίοι πλουτοκράτες (Pότσιλντ κ.α.).

Tο προοδευτικό κίνημα αντιτίθεται στο σιωνισμό, αυτή τη μεγαλοϊδεατική εθνικιστική και ρατσιστική θεωρία, θεωρώντας τον ότι αποτελεί συμπλήρωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη M. Aνατολή. Tο κομμουνιστικό κίνημα ωστόσο δεν είναι αντισημιτικό (αντιεβραϊσμός), δηλαδή δεν ξεπέφτει σε λογικές ανώτερων και κατώτερων λαών, παραλλαγή της θέσης των φερεφώνων του ιμπεριαλισμού για σύγκρουση πολιτισμών.

Oι προοδευτικοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, οι αριστεροί, οφείλουν να προσεγγίζουν το «Παλαιστινιακό πρόβλημα» με πολιτικούς όρους, βλέποντας δηλαδή τις πραγματικές αντιθέσεις. Όταν παίρνουμε το μέρος των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ηθικά και πολιτικά την εξέγερση των φτωχών μαζών στα Kατεχόμενα, αυτό γίνεται γιατί η Παλαιστίνη έχει το ιστορικό δίκιο με το μέρος της, γιατί η πάλη τους αδυνατίζει το αντιδραστικό – ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

πηγή: αντιτετράδια της εκπαίδευσης, τ, 62, φθινόπωρο 2002