Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συτνέδριου του Μ-Λ ΚΚΕ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ

 

Ανακοίνωση του προεδρείου του 7ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ

Μέσα σε μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα ισχυρής αγωνιστικής ενότητας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το βράδυ της Κυριακής 28/4, οι διήμερες εργασίες του 7ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ. Η κατάληξη των εργασιών του Συνεδρίου σφραγίστηκε από την ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων που εισηγήθηκε η ΚΕ του κόμματος.

Το 7ο Συνέδριο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, με την εκλογή προεδρείου των εργασιών που αποτελέστηκε από τους σ. Α. Αδαμόπουλο, Π. Αλεξίου, Μ. Δανιήλ, Φ. Μανδελενάκη και Γ. Ράπτη. Ο Α. Αδαμόπουλος καλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στο πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου. Επεσήμανε τη χρονική σύμπτωση του Συνεδρίου με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος αλλά και με τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Κάλεσε τους συνέδρους να γίνει μια δίωρη διακοπή του Συνεδρίου το πρωί της Κυριακής 28/4, για να αποδοθεί τιμή στους 200 εκτελεσμένους με πορεία του Μ-Λ ΚΚΕ από την πλατεία Καισαριανής προς τον τόπο εκτέλεσης, όπως και έγινε.

Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας συζήτησης που διεξάχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε όλη την κλίμακα των κομματικών οργανώσεων του Μ-Λ ΚΚΕ, στη διάρκεια της οποίας όλα τα μέλη του κόμματος έκαναν τις παρατηρήσεις τους και έδωσαν τη συμβολή τους στην τελική διαμόρφωση των Θέσεων που τέθηκαν προς έγκριση στο Συνέδριο. Παράλληλα, οι Θέσεις για το 7ο Συνέδριο, μέσα από εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του κόμματος, στο κέντρο και την επαρχία, έγιναν αντικείμενο διάλογου με ένα ευρύτερο δυναμικό συναγωνιστών και φίλων του Μ-Λ ΚΚΕ.

Πριν την έναρξη του κύριου μέρους των εργασιών, υπό τους ήχους του “Πέσατε θύματα” και με ανάγνωση των ονομάτων τους, το συνέδριο τίμησε τους 23 ακριβούς συντρόφους μας που έφυγαν από τη ζωή στα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο 6ο Συνέδριο του το 2018. Δυστυχώς, στο 7ο Συνέδριο έπεσε και η σκιά του θανάτου μιας ακόμα πολύτιμης συντρόφου, της σ. Ρένας Δερνοβίου, που στην διάρκεια των εργασιών έγινε γνωστό ότι άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Ο σ. Πέτρος Κουφοβασίλης, εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, έκανε την εναρκτήρια ομιλία του 7ου Συνεδρίου τονίζοντας πως αυτό έρχεται να αντιστοιχήσει τις θέσεις του Κόμματος με τις αλλαγές που έχουν επέλθει από το προηγούμενο Συνέδριό του και τη Συνδιάσκεψή του το 2022, έτσι ώστε να συμβάλει και στις τωρινές συνθήκες στον αγωνιστικό προσανατολισμό της λαϊκής πάλης. Μίλησε για τη συμμετοχή του Μ-Λ ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με την θέση “έξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ” καθώς και για τη διαστρεβλωμένη ενημέρωση και στον ασφυκτικό έλεγχο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής που επιβάλλουν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις.

Στη συνέχεια χαιρέτισε το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ), σ. Σπ. Παπακωνσταντίνου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γραμματέας της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα Άχμετ Χασάν αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων και δυνατά συνθήματα του σώματος για τη νίκη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Διαβάστηκαν ακόμα οι χαιρετισμοί που έστειλαν στο 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας (MLPD) και η μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση της Ολλανδίας Rode Morgen.

Ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τις Θέσεις που εισηγήθηκε η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο για τις διεθνείς εξελίξεις, την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές των άλλων κομμάτων, για τον αγώνα που έδωσε το Μ-Λ ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια, για τις μάχες που έχει να δώσει μπροστά του και τον προσανατολισμό που πρέπει να κινηθεί. Στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται τα 60 χρόνια από την ίδρυση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, επισημαίνοντας την συνεισφορά του και υπογραμμίζοντας πως το Μ-Λ ΚΚΕ συνεχίζει σήμερα με το πιο σταθερό τρόπο την υπόθεση του μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος, την πάλη για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο σ. Δημήτρης Κοντοφάκας ανέπτυξε το κεφάλαιο των Θέσεων της ΚΕ για τα οργανωτικά ζητήματα και καθήκοντα του κόμματος, επεσήμανε τα θετικά βήματα του Μ-Λ ΚΚΕ και σε αυτό το κεφάλαιο αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν, αναφέρθηκε στο ζήτημα της σύνδεσης του κόμματος με τις μάζες, στη νέα βάρδια στελεχών που έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται στις γραμμές του κόμματος, στις αλλαγές που πρότεινε η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ για το καταστατικό του κόμματος, στο πώς θα πρέπει να δει το Μ-Λ ΚΚΕ την επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών.

Ακολούθησε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση με τη συμμετοχή αρκετών δεκάδων ομιλητών από τις οργανώσεις του κόμματος στην Αθήνα και την περιφέρεια, που διατύπωσαν απόψεις για διάφορα σημεία των Θέσεων της ΚΚΕ και μετέφεραν αγωνιστικές εμπειρίες τους. Ένας ζωντανός διάλογος αναπτύχθηκε με ιδιαίτερη συμμετοχή της νέας γενιάς στελεχών και μελών του κόμματος που φώτισε διάφορες πλευρές της πάλης που έδωσε και έχει να δώσει το Μ-Λ ΚΚΕ. Μέσα από το διάλογο αναδείχθηκε ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας στις Θέσεις της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο συνόψισε ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος στην τελική ομιλία του Συνεδρίου, κάνοντας ταυτόχρονα ορισμένες επισημάνσεις και επεξηγήσεις σε θέματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης και θίγοντας το θέμα της πραγματικής κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, με μια συνοπτική αναφορά στην αφοσίωση και στην έγνοια που έδειξαν ως την τελευταία τους πνοή για το Μ-Λ ΚΚΕ οι τελευταίοι θανόντες σύντροφοι, Ιωσήφ Σταυρίδης, Τάκης Κοσμάς, μέλη της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ καθώς και η σ. Ρένα Δερνοβίου.

Το επιστέγασμα της επιτυχημένης διεξαγωγής του 7ου Συνεδρίου ήταν η λήψη ομόφωνης απόφασης για τις Θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ.

Το Συνέδριο ενέκρινε ψηφίσματα για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν και για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος.

Η ομόφωνη έγκριση των Θέσεων της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ επιβεβαίωσε την ιδεολογικοπολιτική ενότητα που έχει κατακτήσει το Μ-Λ ΚΚΕ, που αποτελεί μια γερή βάση με την οποία μπορεί να προσανατολίσει καλύτερα τη δράση του στο επόμενο διάστημα.

Υπό τους ήχους της Διεθνούς και τη δημιουργία ενός θερμού κλίματος αγωνιστικής αισιοδοξίας το Συνέδριο έκφρασε τη θέλησή του να υλοποιήσει την Απόφασή του.

Το Προεδρείο του Συνεδρίου κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς και τόνισε τη σημασία να ανταποκριθούν άμεσα οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ στη μάχη των ευρωεκλογών καθώς και στις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσής του.

Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής τους Μ-Λ ΚΚΕ, η οποία στη συνέχεια πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της και εξέλεξε Πολιτικό Γραφείο και Γραμματέα.