Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

 

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πλήρης ευθυγράμμιση Μητσοτάκη με τις επιταγές των Βρυξελλών

Αλισβερίσι για τα αξιώματα και… πολεμική οικονομία

Με έντονο παρασκήνιο και παζαρέματα για τις ηγετικές θέσεις και το βλέμμα στη «στρατηγική ατζέντα» για την πενταετία 2024-2029, που αποτελεί στροφή προς την πολεμική οικονομία, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικεί «πρωταγωνιστικό» ρόλο και να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών πατρώνων του.

Με φόντο το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό και την ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες εστίασαν στην αναβάθμιση της «αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της ΕΕ», ενώ συζήτησαν και για την ενίσχυση της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Πλέον εξετάζεται η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών.


Άλλωστε, αποφασίστηκε ότι η «στρατηγική ατζέντα» της ΕΕ θέτει στην προμετωπίδα τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη» μέσα στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για τη διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας», την ώρα που η συζήτηση στρέφεται και στο ενδεχόμενο για αντίδραση της Ένωσης στην αύξηση των «υβριδικών δραστηριοτήτων» των κρατών-μελών και των εταίρων της, όπως για παράδειγμα «δολιοφθορά», «παραπληροφόρηση» κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας έστειλαν κοινή επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας βοήθεια για να ενισχύσουν τα σύνορα και την άμυνά τους απέναντι στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Πλήρης ευθυγράμμιση Μητσοτάκη στα πολεμοκάπηλα σχέδια και συμμετοχή στο αλισβερίσι

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ζήτησε δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε και στο αλισβερίσι για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ, καθώς προσερχόμενος στις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ των προσώπων που προτάθηκαν, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που ετοιμάζονται.

Μόνο που τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν προέκυψαν έπειτα από ένα έντονο παρασκήνιο και παζαρέματα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, που πρότειναν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχε και ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποτελεί βήμα προς την «ειρήνη και την ευημερία». Χαιρέτισε δε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην Ένωση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμα φορά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, κυρίως συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά που «χρειάζονται επειγόντως στο πεδίο της μάχης». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπο­γράμμισε από την πλευρά του τη σημασία να χορηγηθεί μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθούν για όπλα προς το Κίεβο τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ενδοαστικές αντιθέσεις με «άρωμα» ακροδεξιάς

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με φόντο τις ενδοαστικές αντιθέσεις και το αλισβερίσι που διεξάγεται στην ΕΕ, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, ενώ η επίσης ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το ότι δεν πάρθηκαν υπόψη οι απόψεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων για το γεγονός ότι φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας τοποθετήθηκαν στις τρεις ηγετικές θέσεις της ΕΕ.

Επιπλέον εξοπλισμοί για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξοπλίζεται… διπλά, τόσο μέσω της ΕΕ όσο και με το εξοπλιστικό πακέτο της κυβέρνησης για αγορά F-35 και φρεγατών «Constellation». Συγκεκριμένα, η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση 20 μαχητικών F-35, ενώ ήδη από τον περασμένο Γενάρη το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 20+20 τέτοιων αεροσκαφών στην Ελλάδα, αξίας 8,6 δισ. δολαρίων. Επίσης, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα για την είσοδο της Ελλάδας στη ναυπήγηση φρεγατών τύπου «Constellation».

Όλα αυτά, ενώ ήδη η χώρα μας έχει φορτωθεί δύο ακόμα εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν «χρυσάφι» και δεν είναι άλλα από τα αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Belharra. Εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, εμπλέκουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια με απρόβλεπτες συνέπειες και συντηρούν την «κούρσα» των εξοπλισμών με την Τουρκία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο λαός γονατίζει κυριολεκτικά από την ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, μεταφορές κλπ και οι κρατικές παροχές σε υγεία και παιδεία πάνε περίπατο χάριν των μαχητικών και των φρεγατών.

Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ιμπεριαλιστική και πολεμοκάπηλη ΕΕ που σκληραίνει ολοένα και περισσότερο την αντιλαϊκή της πολιτική, ρίχνοντας τα βάρη στην πλάτη των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης που πλέον, όπως όλα δείχνουν, έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τα όπλα.

Όπως τόνιζε ο «ΛΔ» λίγο πριν τις ευρωεκλογές, «τα προπαγανδιστικά επιτελεία της άρχουσας τάξης προσπαθούν να πείσουν το λαό πως είναι μονόδρομος η παραμονή στην ΕΕ, πως δεν υπάρχει ζωή και μέλλον έξω από την ΕΕ. Ζωή υπήρχε πριν την ΕΟΚ και την ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης και το δικό μας λαό και θα υπάρχει και μετά την ΕΕ». Ταυτόχρονα όμως «το οικοδόμημα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, κλονίζεται και εξασθενεί η συνοχή του και απειλείται με περαιτέρω διάσπαση».

Γι’ αυτό λοιπόν, καθαρά και ξάστερα:
Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.