Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης

(Ή πως βάζουμε απ’ τη πίσω πόρτα την αδιαφάνεια και τα ιδιωτικά συμφέροντα στα χωράφια του δήμου)

Την Τετάρτη 10-2 έγινε μία σημαντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ξεχώρισαν ανάμεσα στα άλλα τα εξής
Πρώτον, η πρόταση για προσλήψεις συμβασιούχων στο τομέα της καθαριότητας για 8 μήνες. Στη εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η κατάσταση στην λειτουργία του δήμου είναι οριακή και ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς βασικούς τομείς λειτουργίας, όπως ο τομέας της καθαριότητας.
Η πρόταση όμως του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν μια πρόταση «δειλή» αφού αν και αναγνώριζε την κατάσταση, στην πράξη εφάρμοζε τη κυβερνητική πολιτική που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και οδηγεί στην ελαστική και ανασφαλή εργασία.
Το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων κατάγγειλε την πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής και διεκδίκησε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στο δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της αριστεράς στο συμβούλιο (Λαϊκή Συσπείρωση, Ηλίου-πόλις, Αριστερή Πρωτοβουλία) που συντάχθηκαν με τις θέσεις του σωματείου των εργαζομένων.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την διάθεση εκ μέρους του δήμου αίθουσες από το σχολικό συγκρότημα του πολυκλαδικού, στην Μη Κερδοσκοπική-Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με την επωνυμία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για την στέγαση κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική αφού από τις ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της ΜΚΟ και τις απαντήσεις που δόθηκαν, έγινε απόλυτα σαφές ότι πίσω απ’ τα μεγάλα και εύηχα λόγια που ακουμπάνε στα συναισθήματα των ανθρώπων, βρίσκεται η εκμετάλλευση της ανθρώπινης αδυναμίας, η προσπάθεια της μετατροπής της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, από υποχρέωση της πολιτείας σε φιλανθρωπική εκδήλωση ορισμένων με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες.
Παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η πλειοψηφία προχώρησε στην υπερψήφιση της πρότασης ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου και σε κάθε άλλο «φιλάνθρωπο» που θα ζητήσει αύριο και άλλους χώρους για να στεγάσει τα σχέδιά του.
Το τρίτο ανάλογης φύσης θέμα ήταν η δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενός θεσμού που υποτίθεται ότι θα ενισχύει τους άπορους και άνεργους συμπολίτες μας.
Και στην περίπτωση αυτή όμως η πρόταση του δήμου ήταν να υλοποιήσει την απόφαση αυτή μία επίσης ΜΚΟ που εμφανίζεται υπό τη μορφή του συνεταιρισμού με το όνομα ΕΔΡΑ.
Αν στην περίπτωση των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ θα μπορούσε κάποιος να δείξει κάποια κατανόηση εξαιτίας του ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος, στην συγκεκριμένη περίπτωση η αδιαφάνεια και οι καχυποψίες για τον χαρακτήρα και το ρόλο της εταιρείας αυτής ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία βάσιμες. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν απάντησε σε καμία απ’ τις ερωτήσεις που αφορούσαν το ρόλο και τους στόχους της εταιρείας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και η εταιρεία έχει ΜΟΝΟ 22 μέλη με τη μορφή κλειστού κύκλου, έχει ένα τεράστιο κύκλο εργασιών, που αγκαλιάζει απ’ τα κοινωνικά παντοπωλεία μέχρι τους αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, αλλά και θέματα ψυχικής υγείας, της βοήθειας στο σπίτι και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα οι πραγματικές της επιδόσεις στο επίπεδο της πρακτικής βοήθειας είναι σχεδόν ανύπαρκτη αφού το κοινωνικό παντοπωλείο που διαχειρίζεται στο δήμο των Αγίων Αναργύρων καλύπτει μόλις 40 οικογένειες!
Για όλα αυτά όλοι είχαν απορίες πλην του δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας, που φυσικά υπερψήφισαν την πρόταση παραδίδοντας και αυτό το τμήμα της όποιας αλληλεγγύης προς τους άνεργους και φτωχούς του δήμου μας που τους γέννησε η πολιτική που υπηρετούν σε σκοτεινές και αδιαφανείς ΜΚΟ.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Σόφη, εκπροσώπου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ.

Στην ομιλία του πάνω στα θέματα αυτά ο Γ. Σόφης τόνισε μεταξύ άλλων και τα έξης.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις κατάγγειλε την κυβερνητική πολιτική που επιδιώκει την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στηλίτευσε τη πρόταση του δήμου που βαφτίζει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σαν εποχιακούς, με αποτέλεσμα σήμερα να τους προσλαμβάνει, σε 8 μήνες να τους απολύει για να προσλάβει άλλους για να κάνουν την ίδια δουλειά, μετατρέποντας την εργασία σε ομηρεία και ρουσφέτι.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της «εισβολής» των ΜΚΟ στη ζωή και την διαχείριση του δήμου τόνισε τα εξής ότι:
Οι ΜΚΟ τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς είναι μόνο στα λόγια μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφού χρηματοδοτούνται απ’ τις κυβερνήσεις ή από παράκεντρα των κυβερνήσεων για να υπηρετούν την πολιτική τους. Επιδιώκουν να υποτάξουν την κοινωνική συνείδηση είτε μέσα απ’ τον λεγόμενο εθελοντισμό, είτε προωθώντας μια μορφή επαιτείας, υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και παίζουν σε πολλές περιπτώσεις το ρόλο του δούρειου ίππου σε βάρος των λαών.
Ταυτόχρονα δημιουργούν ένα νέο κοινωνικό στρώμα που αντιλαμβάνεται ότι πίσω απ’ τις οργανώσεις αυτές κρύβονται συμφέροντα, κοινοτικά κονδύλια, επιχορηγήσεις από μεγάλους παράγοντες και επιχειρήσεις και το στρώμα αυτό ελπίζει ότι θα καταφέρει και αυτό να βάλει το δάχτυλο στο μέλι στο μεγάλο φαγοπότι των ηγετών.
Κατάγγειλε τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής και τόνισε ότι οι προθέσεις αυτές θα συσσωρεύσουν δεινά αλλά και πλήρη αδιαφάνεια στις υποθέσεις του δήμου.
Τέλος καταψήφισε τις προτάσεις αυτές μαζί με άλλους συμβούλους της μειοψηφίας.