Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Για τον προϋπολογισμό του 2013


Αγαπητοί συμπολίτες
Με αφορμή τη καινούρια χρονιά που ήρθε, θέλουμε πρώτα απ’ όλα να σας ευχηθούμε να έχετε υγεία εσείς και οι οικογένειές σας. Σας ευχόμαστε επίσης η ζωή σας να είναι καλύτερη απ’ τον εφιάλτη που όλοι ζήσαμε το 2012. Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι όλα αυτά είναι ευχές που ακούγονται ευχάριστα, όμως απέχουν πολύ απ’ τη πραγματικότητα που μας προετοιμάζουν. Γι’ αυτό πρέπει ακόμα να σας επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά το μέλλον μας εξαρτάται από μας και μόνο από μας!

Με το τέλος της χρονιάς στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφασίστηκαν ορισμένα σοβαρά ζητήματα για τα οποία θέλουμε να καταθέσουμε τη δική μας άποψη και να σας ενημερώσουμε. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε ότι η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου όπως και πολλών άλλων θεσμών, είναι επιεικώς υποτονική. Αυτό άλλωστε εκφράζεται και απ’ το γεγονός της πολύ μικρής παρουσίας συμπολιτών στις συνεδριάσεις του κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τα προβλήματα της πόλης. Στα πλαίσια αυτά πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα ορισμένα σοβαρά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός του δήμου και θέματα που αφορούν το δραματικό πρόβλημα που ονομάζεται εφιάλτης της ανεργίας.

1.     Ο προϋπολογισμός του 2013 δείχνει την κατάρρευση του δήμου.
Ψηφίστηκε μετά από μια υποτονική συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2013 απ’ την πλειοψηφία της παράταξης της δημοτικής αρχής. Ο προϋπολογισμός που όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι ο πιο σκληρός απ’ το 1974, αναδεικνύει ολοκληρωτικά τα τραγικά αδιέξοδα της οικονομίας καθώς επίσης και τα βάρη που με τη μορφή χιονοστιβάδας θα πέσουν πάνω στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας την επόμενη περίοδο. Μια απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού οδηγούσε στα εξής απλά συμπεράσματα.
Πρώτον ο προϋπολογισμός εμφανίζει μία πρωτοφανή μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στο δήμο που μέσα σε τρία περίπου χρόνια ξεπερνάει το 50%. Είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί που δείχνουν ότι ενώ το 2011 προβλέπονταν πάνω από 14 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία τελικά δόθηκαν μόνο 11, ενώ το 2012 μόλις 8,5 εκατ. ευρώ και φυσικά για το 2013 το ποσό αυτό θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά αφού περικόπτονται τα δώρα και το επίδομα άδειας, αλλά και άλλα επιδόματα (οικογενειακό, τρίτεκνοι).
Δεύτερον, σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από το ποσό των 1,25 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν το 2012 δόθηκαν τελικά μόνο 837 χιλιάδες, ενώ ακόμα πιο δραστική θα είναι η μείωση για το 2013.
Τρίτον, για τις πάνω από 40 σχολικές μονάδες του δήμου θα διατεθούν μόνο 330χιλιάδες, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για το 2013.
Ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  Γιώργος Σόφης,στη τοποθέτησή του πάνω στον προτεινόμενο προϋπολογισμό δήλωσε ότι ο σημερινός προϋπολογισμός δείχνει την απόλυτη εξαθλίωση που επιβάλλεται απ’ τις δυνάμεις της τρόικα και της κυβέρνησης που με όπλο τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μετατρέπει τους δήμους σε φοροεισπράκτορες και τους δημάρχους απλούς ληξιάρχους της πόλης. Καταλόγισε τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει η σημερινή δημοτική αρχή που με τόσο σθένος υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα εισπράττει τα αποτελέσματα της και φυσικά καταψήφισε τον προϋπολογισμό της λιτότητας και υποταγής.

2.    Χρησιμοποιούν την ανεργία σαν μέσο υποταγής των ανέργων.
Είναι γνωστό ότι οι δήμοι αποτέλεσαν έναν απ’ τους πιο σκοτεινούς μηχανισμούς μέσα απ’ τους οποίους το ρουσφέτι και η ρεμούλα έκαναν πάρτι σε βάρος των πολιτών. Οι κομματικές προσλήψεις, η υπερτιμολόγηση των έργων, το μοίρασμα των έργων σε «δικούς μας» ανθρώπους και τόσα άλλα ήταν οι βασικές επιλογές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων που είναι δεμένοι με τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και όχι μόνο. Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει αυτές τις δυνατότητες, έχουν βρεθεί νέοι δρόμοι εκμετάλλευσης των ανέργων. Μέσα απ’ τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με απόλυτα αδιαφανείς τρόπους, προσλαμβάνονται για ορισμένο χρόνο άνεργοι με άθλιους όρους δουλειάς, η δουλείας πιο σωστά, ενώ ταυτόχρονα οι ΜΚΟ πλουτίζουν μέσα απ’ τα προγράμματα αυτά. Η περίφημη κοινωνική εργασία με τις 5μηνες συμβάσεις των 500 ευρώ δημιουργεί νέες πελατειακές σχέσεις και νέους όρους ρουσφετιού. Το τελευταίο διάστημα έχει «ανακαλυφθεί» και νέος δρόμος εκμετάλλευσης της φτώχιας και της δυστυχίας του λαού μας. Έχει το εύηχο όνομα της συνεταιριστικής κοινωνικής εργασίας. Πρόκειται για μια νέα εφεύρεση μέσα απ’ την οποία επιχειρείται η εκποίηση τμημάτων των κοινωνικών δομών, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κλπ. Στη πραγματικότητα το νέο αυτό κόλπο είναι μια ακόμα προσπάθεια της διείσδυσης των διάφορων μορφών παρέμβασης σε τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από ιδιωτικά συμφέροντα, έτσι ώστε τελικά το κράτος να απαλλαγεί απ’ τις κοινωνικές της ευθύνες ενώ ταυτόχρονα άλλες πιο αποδοτικές δομές όπως ο τομέας της καθαριότητας να περάσει σε κερδοσκοπικά χέρια.
Στη κατεύθυνση αυτή η δημοτική αρχή κινήθηκε την προηγούμενη περίοδο στο χώρο των βρεφονηπιακών σταθμών, χωρίς όμως επιτυχία, αφού η παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων αποκάλυψε τα σχέδια αυτά. Δυστυχώς ο εφιάλτης της ανεργίας έχει οδηγήσει και άνεργους συμπολίτες, πρώην εργαζόμενους στο δήμο που είναι ακόμα απλήρωτοι απ’ το 2010(!) να μπουν στο παιχνίδι αυτό μέσα απ’ τα αδιέξοδα τους, ελπίζοντας ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν το δικό τους πρόβλημα. Εξηγήσαμε στους άνεργους αυτούς συμπολίτες μας ότι οι επιλογές που κάνουν είναι σε λάθος δρόμο. Τους εξηγήσαμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με ατομικές διαδρομές και η μοναδική απάντηση είναι ο μαζικός δρόμος της αντίστασης. Τους εξηγήσαμε ακόμα ότι η πρόταση τους δίνει διέξοδο στη δημοτική αρχή να προσπαθήσει να παραδώσει τα αναψυκτήρια στους ιδιώτες που τόσο πολύ αδημονούν. Δυστυχώς δεν τους πείσαμε. Άλλωστε στη κατεύθυνση κινήθηκαν και όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκτός απ’ την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και την Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίες είτε χάιδευαν αυτιά για να πάρουν κάποιους ψήφους, είτε για να αποποιηθούν τις όποιες ευθύνες τους, είτε τέλος δηλώνουν την αδυναμία να σηκώσουν το βάρος της σύγκρουσης με την πολιτική που γεννά το σημερινό εφιάλτη και δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες ότι είναι δυνατόν μέσα από τέτοιες διαδικασίες να απαντηθούν τα τεράστια προβλήματα του λαού μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η χρονιά που πέρασε σημάδεψε βαθιά τη ζωή μας. Η χρονιά που έρχεται θα συνεχίσει τον εφιάλτη που ξεκίνησε. Κάποιοι θα επιχειρήσουν να συγκαλύψουν την αλήθεια και να παραπλανήσουν το λαό λέγοντας ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Εμείς λέμε ότι όλα αυτά είναι μεγάλα ψέματα. Ο εφιάλτης είναι πάνω απ’ τα κεφάλια μας. τα αρπακτικά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με εργαλείο τη κυβέρνηση και όλους τους άλλους μηχανισμούς θα συνεχιστεί μέχρι οι εργαζόμενοι πιστέψουν ότι μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να γκρεμίσουν αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή μας.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

             Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΗΣ
δημοτικός σύμβουλος