Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Κανένα παιδί έξω απ’ τους παιδικούς σταθμούς! Κατάργηση των τροφείων τώρα!

Συμπολίτες, συμπολίτισσες,
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα νέα ζευγάρια βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση προσπαθώντας να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους μία θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρκετά βρέφη και νήπια θα βρεθούν έξω απ’ τους παιδικούς σταθμούς και θα καταφύγουν ή στους ιδιωτικούς σταθμούς ή σε άλλους τρόπους φύλαξης. Ταυτόχρονα αρκετοί γονείς επειδή δεν έχουν τις δήθεν αντικειμενικές προϋποθέσεις θα κατά φύγουν επίσης στη γνωστή μέθοδο να παρακαλούν τους «υπεύθυνους» για μια θέση σε κάποιο σταθμό. Ας δούμε λοιπόν με σύντομο τρόπο ποια είναι η πραγματικότητα και τι πρέπει να γίνει.

Στους σταθμούς έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση ορισμένοι μόνο γονείς. Συγκεκριμένα αν σε ένα ζευγάρι δεν εργάζονται και οι δύο δεν έχουν δικαίωμα. Οι άνεργοι επίσης δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση! Έτσι σήμερα που η ανεργία τσακίζει κόκκαλα και αποτελεί σπάνιο γεγονός να υπάρχουν δύο εργαζόμενοι σε ένα σπίτι, τους στερείται βίαια το δικαίωμα να  γράψουν το παιδί τους σε ένα σταθμό. Ακόμα και με δεδομένο ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και αυτοί επίσης δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση σε κάποιο σταθμό.
Η περασμένη χρονιά ανέδειξε μα τραγικό τρόπο τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Οι παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν μόνο με την αυτοθυσία των εργαζομένων, παρά τις άθλιες συμβάσεις εργασίας, παρά την κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης. Όλοι οι γονείς επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο κατάγγειλαν τα χάλια της δημοτικής αρχής και του νομικού προσώπου (ΚΑΦΑΔΗΛ). Είναι αλήθεια ότι τελικά η δημοτική αρχή με ψεύτικές υποσχέσεις, με ψεύτικα λόγια που διαστρέβλωναν την πραγματικότητα, κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο. Επειδή φέτος οι περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, επειδή ακόμα και αυτοί που υποχρεώνονται να πληρώνουν τροφεία αδυνατούν πια να χρηματοδοτήσουν τους σταθμούς η κατάσταση θα γίνει απελπιστική. Τι θα κάνουμε λοιπόν, θα μείνουμε απαθείς, ή θα συμβιβαστούμε με την αθλιότητα;  Σας καλούμε να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με επιτροπές αγώνα σε κάθε σταθμό με στόχους:

  • Να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στους σταθμούς
  • Να καταργηθούν τα τροφεία. Αρκετά χαράτσια πληρώνουμε. Φτάνει πια!
  • Για να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με προσωπικό εξειδικευμένο και με μόνιμη και σταθερή εργασία