Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΑΘΗΝΑ 9/10/2013 - Πορεία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, το Κίνημα Δεν Πληρώνω και ο Βοτανικός Κήπος ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα για Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική.
Μερικές εκατοντάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και μέσω της Ακαδημίας πορεύτηκαν προς τη Β. Σοφίας όπου απέναντι από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται  τα γραφεία της Ελντοράντο.
Στη διαδρομή, έξω από τη Βουλή, η πορεία συναντήθηκε με τις  αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και φωνάχτηκαν κοινά συνθήματα.

Εντυπωσιακή ήταν η απουσία σύσσωμης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ενώ στη Θεσσαλονίκη καλούσε, στην Αθήνα αγνόησε τη σημερινή διαδήλωση παντελώς. Γιατί συναγωνιστές δεν έχει αρκούντως αντικαπιταλιστικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά αυτός ο αγώνας;
Όπως εντυπωσιακή ήταν και η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον επειδή δεν ήθελε να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβοκάρει την σημερινή διαδήλωση χρεώνοντάς του τη και αυτή! Άλλωστε αυτές τις μέρες δίνει τη μάχη των μαχών και αύριο μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και να αποτελέσει αφορμή για ριζικές αλλαγές στη χώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο το κόσμο! Ένα κόμμα που είτε σαν κορμός είτε αυτοδύναμα αναλαμβάνει να μας σώσει δεν χρειάζεται να δίνει αφορμές ανευθυνότητας!
Και πέρα από την πλάκα είναι πράγματι εντυπωσιακό πως δυνάμεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο αναφέρονται στον εαυτό τους ως αγωνιστικές, επαναστατικές κ.λπ. αγνοούν ένα τέτοιο αγώνα και δεν κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργηθεί ένα σοβαρό δίκτυο αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Αλλά απ' ότι φαίνεται ένα αγώνας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και τους ντόπιους συνεργάτες του, ένας αγώνας μιας περιοχής που οι κάτοικοί της έχουν γνωρίσει σε όλο της το μεγαλείο τη φασιστικοποίηση και πάνω τους έχουν εφαρμοστεί πρακτικές που καταστρατηγούν ακόμη και τους αστικούς νόμους, που εκατοντάδες από αυτούς αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, δεν χωράει στις αναζητήσεις για τη μετάβαση στη νέα εργατική εξουσία ή στις αναζητήσεις για το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή μας και το Κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης. Αυτά είναι ψιλά γράμματα!
Όσο δε για την αλληλεγγύη όταν αυτή δε χωρά στη λογική της "Αλληλεγγύης για όλους" της ...ανακούφισης του πόνου, των κοινωνικών μαθημάτων, των κοινωνικών ιατρείων κ.λπ., ξεκομμένη από κάθε διεκδίκηση για αυτά που δικαιούται ο λαός, ξεκομμένη από τους πραγματικούς αγώνες τότε δεν μας χρειάζεται. Απ' ότι φαίνεται, αλληλεγγύη μαζί με αντίσταση, πόσο μάλλον με προϋπόθεση αυτή, δεν πάνε. Η φιλανθρωπία είναι καλύτερη και πιο εύκολη.
Και κάτι τελευταίο. Σήμερα σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, την ίδια ώρα, προγραμματίστηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στηριζόμενες και από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και της αναρχίας. Αναρωτιέται κανείς, άσχετα αν είχαν προγραμματιστεί από πριν ανακοινωθεί η Πανελλαδική Μέρα Δράσης (πάνω από μήνα), όλες αυτές δεν θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι διοργανωτές τους να πάνε στα Προπύλαια για να εκφράσουν, μαζί με όλα τα άλλα, την αντίθεσή τους κατά της φασιστικοποίησης και του φασισμού που και τα δύο έτσι κι αλλιώς εκπορεύονται από αυτό το σύστημα; Ή μήπως όλα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική δεν προσφέρονται ούτε και γι' αυτό;