Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Κάστρου!

Δεκάδες συναγωνιστές και φίλοι από τον Υμηττό και από τις γύρω περιοχές ανταποκρίθηκαν το Σάββατο 14/4 στο κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας νοτίων προαστίων για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και διαδήλωσης με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη των ηρώων του Κάστρου του Υμηττού. Φέτος, συμπληρώνονται 72 χρόνια από τις 28 Αρπίλη του 1944, όταν οι τρεις ΕΠΟΝίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης αντιμετώπισαν για 7 ολόκληρες ώρες 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες, και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες, έπεσαν σαν ήρωες. Το « Κάστρο του Υμηττού » αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το δημαρχείο του Υμηττού και αφού πέρασε μέσα από την κεντρική πλατεία έφτασε στο Κάστρο. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το «Τιμή και δόξα στους ήρωες του Κάστρου» και το « Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας », ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα εκείνα που προσπάθησαν να συνδέσουν τον ηρωικό αγώνα των τριών ΕΠΟΝιτών και του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ με τους αγώνες που καλείται να δώσει και σήμερα ο λαός μας.
Φτάνοντας στο Κάστρο διαβάστηκε σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ηρώων. Η πορεία συνεχίστηκε με συνθήματα και παλμό μέχρι την κεντρική πλατεία του Υμηττού όπου και διαλύθηκε.
Ο χαιρετισμός της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας:
«Την άνοιξη του 1944 η Αθήνα συγκλονίζεται από σφοδρές μάχες μεταξύ Γερμανών, ταγμάτων ασφαλείας και του ΕΛΑΣ, ο οποίος αμφισβητεί πλέον ανοικτά την εξουσία των αρχών κατοχής στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου, δύο λόχοι ταγματασφαλιτών με βαρύ οπλισμό, περικύκλωσαν ένα μικρό σπίτι επί της οδού Αγρέων στον Υμηττό για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες πως ήταν «γίαφκα» ΕΛΑΣιτών. Οι πληροφορίες τους ήταν σωστές. Το σπίτι χρησίμευε ως αποθήκη οπλισμού του ΙΙ Τάγματος Βύρωνα- Γούβας του ΕΛΑΣ. Το προηγούμενο βράδυ είχαν καταλύσει εκεί τρεις μαχητές, ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Θάνος Κιοκμενίδης και ο Κώστας Φολτόπουλος. Αποφάσισαν να αντισταθούν χρησιμοποιώντας τα όπλα της αποθήκης. Οι ΕΠΟΝίτες: Κώστας Φολτόπουλος, Δημήτρης Αυγέρης και Θάνος Κιοκμενίδης.
Η μάχη άρχισε λίγο πριν τις 08:00. Οι ταγματασφαλίτες γάζωσαν το σπίτι με πυρά βαρέων πολυβόλων και βλήματα όλμων. Στη συνέχεια προσπάθησαν να προωθηθούν. Οι αμυνόμενοι όμως, απάντησαν με ανασχετικά πυρά και ρίψη χειροβομβίδων. Κάθε προσπάθεια των πολιορκητών να πλησιάσουν πνίγονταν στο αίμα. Η μάχη συνεχίζονταν άγρια όταν ο Φολτόπουλος χτυπήθηκε θανάσιμα. Οι άλλοι δύο μαχητές συνέχισαν να μάχονται με μεγαλύτερο πείσμα. Οι όλμοι κατέστρεψαν την οροφή του σπιτιού, ενώ το πάτωμα πήρε φωτιά. Τα πυρομαχικά των ανταρτών έφταναν στο τέλος τους. Τότε άρχισαν να καταστρέφουν τον οπλισμό για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών. Ξαφνικά ο Κιοκμενίδης έπεσε νεκρός. Ο Αυγέρης συνέχισε να αμύνεται λυσσασμένα, σύντομα όμως τραυματίστηκε. Κατά τις 15:30, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, ο μαχητής της ΕΠΟΝ επιχείρησε έξοδο αυτοκτονίας. Βγήκε έξω πυροβολώντας και φωνάζοντας «Σας νικήσαμε τέρατα». Μια ριπή τον έριξε νεκρό. Οι ταγματασφαλίτες όρμησαν στο σπίτι να συλλάβουν και άλλους αντάρτες. Θεώρησαν ότι βρίσκονταν εκεί δεκάδες. Τότε, συνειδητοποίησαν ότι είχαν εμπλακεί σε μάχη επτά ωρών με τρεις μόνο αντιπάλους. Μια μάχη της οποία την πλήρωσαν με δεκάδες νεκρούς. Με το που έπεσε νεκρός και ο τελευταίος μαχητής, σταμάτησαν και οι ριπές. Οι Γερμανοί μπαίνουν μέσα στο Κάστρο και βλέπουν ότι απέναντί τους για τόσες ώρες είχαν τρία αμούστακα παιδιά. Ο Γερμανός διοικητής στέκεται προσοχή και οι Γερμανοί στρατιώτες αποχωρούν ηττημένοι από την ντροπή.
Το ίδιο εκείνο βράδυ ένας άλλος ΕΠΟΝίτης, ο Γιάννης Χοτζέας, ηγετικό στέλεχος του Μαρξιστικού- Λενινιστικού κινήματος αργότερα, αψηφώντας τον κίνδυνο, έγραψε ψηλά στον τοίχο του ηρωικού σπιτιού:
«ΔΙΑΒΑΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΓΟΝΑΤΙΣΕ, ΣΦΙΞΕ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΟΥ ΕΚΔΙΚΗΣΗ»
Αυτή τη μάχη, που έδωσαν οι τρεις πατριώτες, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των παλιότερων. Θα μείνει όμως και στην ιστορία, για να συντροφεύει τις νέες γενιές. Για να θυμίζει στους νεότερους ότι κάποιοι άνθρωποι στο βωμό της λευτεριάς προσέφεραν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή. Στην ημερήσια διαταγή της, η διοίκηση του Α Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ θα γράψει για το κατόρθωμα των τριών ΕΠΟΝιτών ηρώων:
«… ούτω ο διμοιρίτης Αυγέρης Δημήτριος και οι μαχηταί Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Αθανάσιος την 28/4/1944 εκεί εις τον οικίσκον του Υμηττού έστησαν λαμπρόν ηρώον Δόξης… Το ολοκαύτωμα των αξίων και υπέροχων αυτών μαχητών του ΕΛΑΣ των Αθηνών, πυρσός πατριωτισμού, πυρπολεί τας ψυχάς μας τας ημέρας αυτάς… Αιώνια η μνήμη των τριών ανδρείων…»
Συναγωνιστές και φίλοι,
Εμείς που βρεθήκαμε σήμερα εδώ δίνουμε όρκο τιμής ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα των ηρωικών ΕΠΟΝιτών αλλά και όλων των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης που κάτω από τις σημαίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ έδωσαν σκληρές μάχες για τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας. Σήμερα, που ο λαός μας για μία ακόμα φορά στενάζει από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού με την πολιτική των μνημονίων, σήμερα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλωνίζουν στο Αιγαίο, δήθεν για να μας προστατέψουν από τους χιλιάδες απελπισμένους και αποδιωγμένους από τις χώρες τους πρόσφυγες από τους ίδιος τους ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους, η θυσία των αγωνιστών του Κάστρου μας δείχνει φωτεινά το δρόμο για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να σπάσουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δημοκρατική και ειρηνική.
ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.