Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ)

Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση


Πενήντα χρόνια μετά το ξέσπασμά της
Πολύτιμη παρακαταθήκη για την υπόθεση του σοσιαλισμού
Τον Μάη του 2016 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης (ΜΠΠΕ) στην Κίνα.
Ένα πρωτοφανέρωτο μαζικό επαναστατικό κίνημα που καθοδηγήθηκε και στηρίχθηκε στη θεωρητική συνεισφορά του Μάο για τη συνέχιση της επανάστασης στις συνθήκες της δικτατορίας του προλεταριάτου, για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Κίνα και τον επαναστατικό μετασχηματισμό του σοσιαλιστικού οικοδομήματος, μέσω της ταξικής πάλης, έτσι ώστε να κυριαρχήσει η προλεταριακή κοσμοαντίληψη, η επαναστατική ιδεολογία.
Πενήντα χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η ΜΠΠΕ αποτελεί μια ανεκτίμητη επαναστατική παρακαταθήκη για την υπόθεση του σοσιαλισμού, πηγή και πεδίο απαντήσεων για την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ύστερα από τη ρεβιζιονιστική στροφή που σηματοδοτήθηκε για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, τον Φλεβάρη του 1956.

Πενήντα χρόνια μετά, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος ενάντια στο προλεταριάτο και τους λαούς του κόσμου, στις συνθήκες μιας νέας έξαρσης του αντικομμουνισμού και των αντισοσιαλιστικών επιθέσεων, αλλά και σε μια περίοδο όπου η εργατική τάξη και τα λαϊκά κινήματα αναζητούν απαντήσεις για την παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, χρέος μας είναι να υπερασπίσουμε την ιστορία, τις κατακτήσεις και παρακαταθήκες του κομμουνιστικού κινήματος, να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα για τον αγώνα του σήμερα.
Πρωτίστως, όμως, η αναφορά στη ΜΠΠΕ να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει ένας διάλογος αναζήτησης μεταξύ των δυνάμεων που παλεύουν σε κομμουνιστική κατεύθυνση για το τι χρειάζεται ώστε να ανακτήσει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στη δυνατότητα ανατροπής αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να αναδείξει το πώς μπορεί να συμβάλει η ΜΠΠΕ σήμερα στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, ώστε να χαράξουν οι εκμεταλλευόμενοι όλου του κόσμου τη δική τους μεγάλη πορεία για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.
Τα γεγονότα και οι θυελλώδεις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις εκείνης της περιόδου, οι προσεγγίσεις και εκτιμήσεις των εξελίξεων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, αποτελούν αναγκαία ιδεολογική βάση του κινήματος σήμερα και σημαντικό πεδίο ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού νέων και παλιότερων αγωνιστών.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη ΜΠΠΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, για να τιμήσουν αυτήν τη σημαντική για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα επέτειο, συνδιοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 4 και 5 Ιούνη, στο αμφιθέατρο "Αντωνιάδη' στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Το πρόγραμμα του διημέρου εκδηλώσεων και συζητήσεων είναι το εξής
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
12.00 μ.: Η διεθνής επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιόδου.
Συμμετέχουν: ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, TKP/M-L (Τουρκία)
6.00 μ.μ.: ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πως συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο.
Συμμετέχουν: ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6
11.00 π.μ.: Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης.
Συμμετέχουν: Θανάσης Τσιριγώτης, Δημήτρης Μάνος, Στέλιος Μανούσακας, Χρήστος Μπίστης, Νίκος Γαλάνης.