Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις κατασχέσεις απ’ τους τραπεζικούς λογαριασμούς συμπολιτών για χρέη προς το Δήμο.

    Στις 26 -2 έγινε συζήτηση στο Δ.Σ. του Δήμου με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου και τη πολιτική που εφαρμόζεται απ’ τη δημοτική αρχή γύρω απ’ το καυτό θέμα των χρεών προς το Δήμο. Το θέμα είχε φέρει για συζήτηση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με παλιότερο αίτημα της.
Στη συζήτηση που έγινε ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης. Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι υπηρεσίες του Δήμου πάνω από 1500 ΑΦΜ είναι μπλοκαρισμένα απ’ το Δήμο για χρέη προς αυτόν που ξεπερνάνε τα 1500 ευρώ. Οι οφειλές προς το Δήμο ξεπερνάνε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 50 περίπου επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

   Με τις τοποθετήσεις τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και της δημοτικής αρχής έγινε σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να αμφισβητήσει την εφαρμογή του νόμου και ότι θα συνεχίσει τη πολιτική των κατασχέσεων απ’ τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων.
   Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και των φορέων που ελέγχονται απ’ τις δυνάμεις του ΚΚΕ στη περιοχή. Παρά την αρχική γενικά σωστή ανάλυση για τα προβλήματα στα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης, η κατάληξη της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο ήταν τελικά:.. το δημοτικό συμβούλιο να εισηγηθεί στη κυβέρνηση και τα κόμματα να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα δημοτικά συμβούλια να μπορούν να αποφασίζουν τη διαγραφή χρεών σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών!

      Έτσι μετά από μεγαλόστομες διακηρύξεις και λεονταρισμούς κατέληξε σε μια πρόταση που αν μη τι άλλο δημιουργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και το ρόλο που μπορεί να παίξει το κοινοβούλιο. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι γνωστοί φορείς που συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ, οι οποίοι στις ομιλίες τους επανέφεραν την ίδια πρόταση, αφού όμως πρώτα στόλισαν το δημοτικό συμβούλιο με πλήρως απαξιωτικά λόγια και αφού με μεγάλα αλλά κούφια λόγια μας δήλωσαν ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τις νομικές και άλλες θεσμικές διαδικασίες, καταλήγοντας όμως τελικά στη κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή!
   
Απ’ τη μεριά του ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, Γιώργος Σόφης, στη τοποθέτηση του ανάλυσε το θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί στις κατασχέσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή διατάξεων νόμου που οφείλονται στα τρία μνημόνια που ψήφισαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των μνημονίων. Τόνισε επίσης ότι για να εφαρμοστεί η πολιτική των μνημονίων χρειάζεται και το αντίστοιχο αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που απειλεί υπαλλήλους και δημοτικά συμβούλια. Υπενθύμισε επίσης προς τους υποστηρικτές του κινήματος δεν πληρώνω  (ΣΥΡΙΖΑ, κλπ) τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής και φυσικά τη μεγάλη αλλαγή πολιτικής των ίδιων που σήμερα βρίσκονται στη κυβέρνηση και καλούν όλο το λαό να πληρώσει και με κάθε θυσία μάλιστα, αυτά που χρωστάει! Καυτηρίασε τη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τόνισε ότι μόνο με σοβαρές και μαζικές κινητοποιήσεις μπορεί να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να αναστείλει τη πολιτική των κατασχέσεων.
  
Στη τελική ψηφοφορία το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης (την ψήφισε φυσικά και η παράταξη του Δημάρχου), κάτι που φαίνεται ότι  «ξέχασε» να αναφέρει  στην ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση.
  
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ήταν η μόνη παράταξη που δεν ψήφισε τη πρόταση δηλώνοντας ότι η πρόταση αυτή δημιουργεί αυταπάτες στους πολίτες και δεν συμβάλει στη δημιουργία κινήματος αντίστασης στη βάρβαρη πολιτική των κατασχέσεων.