Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη Γ. ΣΌΦΗ στη Φωνή της Αριστερής Πρωτοβουλίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΗΣΣυνέντευξη με τον επικεφαλής Αριστερής Πρωτοβουλίας και δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σόφη.

Στις 26 Μάη θα γίνουν οι εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ σταθερά για πάνω από 20 χρόνια παρεμβαίνει στις δημοτικές εκλογές της Ηλιούπολης έχοντας εκλέξει και δημοτικό σύμβουλο στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις. Για τα σχέδια της παράταξης για την επόμενη περίοδο μιλήσαμε με το Γιώργο Σόφη επικεφαλής του συνδυασμού. Δημοσιεύουμε παρακάτω τη συνέντευξη αυτή.

Ερώτηση: η Αριστερή Πρωτοβουλία έχει εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο για δύο διαδοχικές θητείες. Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν βγει απ’ τη συμμετοχή αυτή.
Απάντηση: Οι εμπειρίες απ’ τη συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο είναι σημαντική. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το πρώτο σημαντικό κέρδος είναι η επαφή με την τοπική κοινωνία. Η άμεση γνώση των όποιων προβλημάτων, ο τρόπος σκέψης των συμπολιτών μας και η υποχρέωση σου να απαντάς πάντα συγκεκριμένα και όχι αόριστα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σωστή σύνδεση με το λαό και όχι μέσα από εγκεφαλικά κατασκευάσματα. Μία δεύτερη σημαντική εμπειρία αφορά τη γνώση γύρω απ’ τη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις δυνατότητές της. Τα συμπεράσματα είναι πολυσύνθετα. Πρέπει κατ’ αρχάς να τονίσω ότι η αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας, είναι ένας απ’ τους βασικούς διαχειριστές των κυβερνητικών επιλογών, καθώς διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια με κάθε άλλο παρά διαφανείς όρους, ιδιαίτερα όπως έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο με το νόμο Καποδίστρια που μετασχηματίσθηκε με τον Καλλικράτη και ολοκληρώθηκε σήμερα με το νόμο Κλεισθένη. Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα έχει ελάχιστη σχέση με τις ανάγκες των πολιτών και υπηρετεί την κρατική πολιτική όπως έγινε και με τα μνημόνια.
Ερώτηση: Ποια ήταν η δράση της Αριστερής Πρωτοβουλίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;
Απάντηση: Πρέπει να μιλήσουμε για τη δράση της παράταξης τόσο μέσα στο συμβούλιο, όσο και έξω στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά την παρουσία μας στην πόλη, προσπαθήσαμε να βρεθούμε στο πλάι των συμπολιτών μας για να αποκρουστεί η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, η φτώχεια, η πρωτοφανής ανεργία, ειδικά στη νέα γενιά, καθώς και η πολιτική της καταστολής που χρησιμοποιήθηκε σαν απαραίτητο μέσο για να εφαρμοστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική. Σε ό,τι αφορά την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, καθορίστηκε με μοναδικό κριτήριο αν τα προτεινόμενα θέματα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των συμπολιτών μας όπως εμείς τα εννοούμε. Έτσι για παράδειγμα υποστηρίξαμε τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, αφού φυσικά λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει απ’ αυτά όχι μόνο για την Ηλιούπολη αλλά και τους διπλανούς δήμους από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στο ρέμα της Πικροδάφνης. Υπερασπιστήκαμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο δήμο, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ψευδαισθήσεις που συνειδητά δημιουργούσαν διάφορες δημοτικές δυνάμεις για να χαϊδεύουν τα αυτιά των απελπισμένων συμβασιούχων.
Υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμα που όμως θα ήταν μάλλον φλυαρία να αναφέρω. Παρ’ όλα αυτά όμως θέλω να τονίσω ότι η παρουσία της Αριστερής Πρωτοβουλίας απέχει πολύ απ’ τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων αλλά και τη δική μας την επιθυμία.
Ερώτηση: Τι θα κάνει η Αριστερή Πρωτοβουλία στις επερχόμενες εκλογές;
Απάντηση: Η Αριστερή Πρωτοβουλία θα είναι φυσικά παρούσα στις ερχόμενες εκλογές. Οι λόγοι για τους οποίους συμμετείχαμε τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να ισχύουν και για τους ίδιους λόγους θα είμαστε παρόντες. Τέλος να τονίσω ότι αυτή είναι και η απάντηση μας σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε για το αν θα συμμετέχουμε στις εκλογές, αλλά και σε όλους αυτούς που -άγνωστο σε μας για ποιο λόγο- διαδίδουν ότι δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στις εκλογές.