Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

14χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά στο κεφάλι

Παλαιστίνη-palaistini - b

14χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά στο κεφάλι

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν τον 14χρονο Faris Abu Samra στο κεφάλι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια επιδρομής σε γειτονιά της που κατέληξε σε συγκρούσεις, νωρίς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι της περιοχής απάντησαν με πέτρες στη στρατιωτική επιδρομή και οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με πραγματικά πυρά.

Η τελευταία αυτή αιματοχυσία σημειώνεται ώρες μόνο μετά τη δολοφονία του 23χρονου Mohammed Abd al-Hakim Nada σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατοχής στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Ain έξω από τη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ο νεαρός πυροβολήθηκε στο στήθος και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Το 2023 φαίνεται πως θα είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη από το 2005, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σε πρόσφατη έκθεση του οργανισμού αναφέρεται ότι μεταξύ Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2023 σκοτώθηκαν 112 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, πάνω από τον διπλάσιο αριθμό των θανάτων που καταγράφηκαν για την ίδια περίοδο το 2022. Σε άλλο ρεπορτάζ του al-jazeera αναφέρεται ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη φέτος ξεπερνά τους 161, ο υψηλότερος φόρος αίματος πάνω από μια δεκαετία τώρα.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν τραυματίσει περίπου 409 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 41 παιδιών.

Το 2022 είχε προηγούμενα καταγραφεί ως η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, με 150 νεκρούς, εκ των οποίων οι 33 ανήλικοι. Ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης του φόρου αίματος στη Δυτική Όχθη και συνέπεσε με την έναρξη σχεδόν καθημερινών επιδρομών στην περιοχή.

Ο αυξανόμενος αριθμός των απωλειών πέρυσι ώθησε αξιωματούχους του ΟΗΕ να καταδικάσουν την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στα σπίτια και της καταστροφής της περιουσίας τους.

«Υπενθυμίζουμε στο Ισραήλ, ότι με την εκκρεμότητα του τερματισμού της παράνομης κατοχής του, οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προστατευόμενα πρόσωπα και όχι ως εχθροί ή τρομοκράτες» ανέφερε δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.

Η Καλκίλια, όπου δολοφονήθηκε ο έφηβος την Πέμπτη, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης και είναι περικυκλωμένη από το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ, μια κατασκευή παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τον Οκτώβριο ένας ακόμη 14χρονος είχε χάσει τη ζωή του κοντά στο διαχωριστικό τείχος από ισραηλινά πραγματικά πυρά με τα οποία ο στρατός απάντησε σε βόμβες μολότοφ.

Πηγή: ΑΠΕ, al jazeera